A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Egyéb kiadványaink
Egyéb kiadványainkМесто России в Европе и Азии
Szvák Gyula szerkesztő

Kiadó: INION RAN, Moszkva
Megjelenés éve: 2010


A válogatott tanulmánykötet a Ruszisztikai Központ 1998 óta kétévenkénti rendszerességgel megrendezett nemzetközi történész konferenciáin elhangzott (és publikált) tudományos  értekezések legjavát adja újra közre. Így ünnepli fennállásának és tudományos tevékenységének 15 éves jubileumát és így mond köszönetet mindazoknak a történész szakembereknek, akik a világ különböző pontjairól hűséges résztvevői voltak e tudományos ülésszakoknak és akiknek aktív részvétele nemzetközi történészműhely létrejöttét eredményezte.


Az orosz nyelvű válogatáskötet moszkvai 'gondozója' az Orosz Tudományos Akadémia Információs és Társadalomtudományi Kutatóintézete volt.


A kötetben szereplő tanulmányok


Az orosz nyelvű kötet angol nyelvű iker-párja az Egyesült Államokban, New Jerseyben jelent meg, CHSP Hungarian Authors Series ötödik tagjaként, amely sorozat főszerkesztői Peter Pastor és Ivan Sanders. A Magyar Tanulmányok és Publikációk Központja (CHPS – Center for Hungarian Studies and Publications) New Jersey államban, a Montclair State University kebelén működik. <<< vissza
  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>