A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Egyéb kiadványaink
Egyéb kiadványainkSzent Orsolyától Iszaak Babelig
Szerkesztő: Szvák Gyula

Kiadó: Russica Pannonicana
Megjelenés éve: 2009

Hol kapható: Hozzáférhető az ELTE BTK Jegyzetboltjában és a Ráday Könyves

Szent Orsolyától Iszaak Babelig. Ruszisztikai előadások – nem csak történészeknek I.
Russica Pannonocana, 2009. 310 o.


A kötet a Magyar–Orosz Történész Vegyesbizottság Magyar Tagozatának 2008–2009-es ülésein elhangzott előadásokat tartalmazza magyar és orosz nyelven.


2006-ban került sor a Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság Magyar Tagozatának újjászervezésére. A rendszeressé váló összejöveteleken gyorsan kiderült, hogy az aktuális szervezeti ügyek megtárgyalása nem tölti ki a rendelkezésre álló időt, s bizony nem is mindig jelent elég vonzerőt ahhoz, hogy különösen a vidékről ezért felutazó kollégák egyetemi óráikat elhagyják, elcseréljék érte. Hamar világossá vált: egy szakmai grémium legjobb, ha szakmával foglalkozik. Csakhogy a szerencsére elég gyakran rendezett konferenciáink, szemináriumaink, publikációink alapján már meglehetősen ismerjük ennek a viszonylag zárt körű szakmának az eredményeit, képviselőit, tehát saját magunkat.

Más a helyzet a rokontudományokkal, a tágan értelmezett ruszisztikai kutatásokkal. Mert bizony mi sem vagyunk mentesek a legújabb kori történetírás bajaitól, a szegmentáltságtól, a túlzott mértékű specializációtól. Lépést tartani szűkebb szakmánk újabb és újabb közleményeivel – már önmagában ez sem kis teljesítmény. Más szakmák fejlődését nyomon követni, pedig szinte reménytelenül hősies vállalkozás a felgyorsult világban.
Már pedig, mi éppen ezzel próbálkoztunk meg. Negyedéves rendszerességgel tartott találkozásainkra meghívjuk a rokon területek egy-egy kiváló képviselőjét és megkérjük arra, hogy kutatási témájáról vagy az éppen őt legjobban foglalkoztató tudományos problémáról tartson számunkra tájékoztató előadást. Így hirtelen kitágul a történeti ruszisztika horizontja, könnyebben eltudjuk helyezni a ruszisztika egészében, ötleteket kapunk és adunk az előadásokat követő eszmecserék során, egyszóval az eltérő kutatási módszerek és nézőpontok találkozása inspirálóan hathat egymás munkájára.
Az első két év előadásait tartalmazó kötet informatív, érdekes és tovább gondolásra serkentő, olyan szerzőkkel találkozhat benne az olvasó, mint Zoltán András, Lepahin Valerij, Klíma László, Hetényi Zsuzsa és Ludvig Zsuzsa. A szerkesztők szándéka szerint e kötet nemcsak új sorozatot indít el, hanem egyúttal a hazai ruszisztika számára is új fórumot teremt, új lehetőséget a nemzetközi szakmai kommunikációra.


A
kötet tanulmányai:


ZOLTÁN ANDRÁS
Az első névtelen orosz fordítás a magyar irodalomból: Szent Orsolya legendája
АНДРАШ ЗОЛТАН
Эпизод из ранней истории венгерско-русских литературных связей
LEPAHIN VALERIJ
Magyar Szt. Mózes a történelemben és az irodalomban
ВАЛЕРИЙ ЛЕПАХИН
Прп. Моисей Угрин в истории и в литературе
KLIMA LÁSZLÓ
Finnugor népek a középkori Oroszországban (859–1118)
ЛАСЛО КЛИМА
Финно-угорские народы в России в Средние века (859–1118 гг.)
HETÉNYI ZSUZSA
Az orosz–zsidó próza története (1860-1940)
ЖУЖА ХЕТЕНИ
История русско-еврейской прозы (1860–1940)
LUDVIG ZSUZSA
Oroszország Európában: rivalizálás vagy együtt¬működés?
ЖУЖА ЛУДВИГ
Россия в Европе — соперничество или сотруд¬ни¬чество?


 <<< vissza
  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>