A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Egyéb kiadványaink
Egyéb kiadványainkAz orosz birodalom születése
Ruszlan Szkrinnyikov

Kiadó: Maecenas
Megjelenés éve: 1997

Hol kapható: Antikváriumban

Ez a monográfia a Moszkvai Fejedelemség felemelkedésének és birodalommá szerveződésének története. Sikertörténet abban az értelemben, hogy egy aprócska részállam egy kontinensnyi országmonstrummá válik történelmileg igen rövid idő alatt. A tündöklés azonban még ennél is sokkal gyorsabban villantja fel a bukás lehetőségét: a XV. század végére Moszkva körül megszerveződött északkelet-orosz állam már a XVII. század elején a csőd szélére kerül. Az autokratikus cári hatalom és a jobbágyrendszer azonban olyan találmányai e kornak, amelyek még évszázadokig elkísérik az orosz fejlődést, és annak kedvezőtlen irányt adnak.

A szerző, Ruszlan Grigorjevics Szkrinnyikov Szentpétervárott él és dolgozik. IV. Ivánról és opricsnyinájáról, Jermakról, Borisz Godunovról, a 'zavaros időszakról', Novgorodról és a középkori orosz egyházról írt - és a világ számos országában megjelent - több tucat könyvével a nagy szentpétervári mesterek méltó utódának számít, magyarul mégis ez az első kötete. E monográfiáját fordította és jegyzetekkel ellátta Szili Sándor. A kötethez Szvák Gyula írt előszót.<<< vissza
  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>