A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Egyéb kiadványaink
Egyéb kiadványainkAz orosz birodalom születése
Ruszlan Szkrinnyikov

Kiadó: Maecenas
Megjelenés éve: 1997

Hol kapható: Antikváriumban

Ez a monográfia a Moszkvai Fejedelemség felemelkedésének és birodalommá szerveződésének története. Sikertörténet abban az értelemben, hogy egy aprócska részállam egy kontinensnyi országmonstrummá válik történelmileg igen rövid idő alatt. A tündöklés azonban még ennél is sokkal gyorsabban villantja fel a bukás lehetőségét: a XV. század végére Moszkva körül megszerveződött északkelet-orosz állam már a XVII. század elején a csőd szélére kerül. Az autokratikus cári hatalom és a jobbágyrendszer azonban olyan találmányai e kornak, amelyek még évszázadokig elkísérik az orosz fejlődést, és annak kedvezőtlen irányt adnak.

A szerző, Ruszlan Grigorjevics Szkrinnyikov Szentpétervárott él és dolgozik. IV. Ivánról és opricsnyinájáról, Jermakról, Borisz Godunovról, a 'zavaros időszakról', Novgorodról és a középkori orosz egyházról írt - és a világ számos országában megjelent - több tucat könyvével a nagy szentpétervári mesterek méltó utódának számít, magyarul mégis ez az első kötete. E monográfiáját fordította és jegyzetekkel ellátta Szili Sándor. A kötethez Szvák Gyula írt előszót.<<< vissza
  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>