A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Egyéb kiadványaink
Egyéb kiadványainkKét birodalom sorsa
Szerkesztő: Ludmila Kolodnyikova

Kiadó: OTA Történettudományi Intézet, ELTE ...
Megjelenés éve: 2006

Hol kapható: Hozzáférhető a Ruszisztikai Központ könyvtárában

Az Orosz Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete, az ELTE Ruszisztikai Központ, a Magyar Russzisztikai Egyesület és a Habsburg Intézet gondozásában Moszkvában orosz nyelvű tanulmánykötet jelent meg 'Két birodalom sorsa. Az Orosz Birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia virágzása és bukása' címmel.
A tanulmánykötet két konferencia anyagát fogja egybe, melyekre a Magyar Kulturális Évad Oroszországban 2005. című rendezvénysorozat keretében került sor Moszkvában. Az egyik 2005. március 31-én zajlott le A Habsburg- és a Romanov Birodalom: összehasonlító elemzés címmel. A másikra 2005. április 4-én került sor Az állam szerepe Oroszország és Kelet-Európa történelmi fejlődésében (X-XX- század) címmel.
A tudományos ülésszakokat az Orosz Tudományos Akadémia Oroszország Története Intézete, az ELTE Ruszisztikai Központ és a Habsburg Intézet szervezte. 
Az orosz nyelvű kötet 17 tanulmányt tartalmaz.<<< vissza
  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>