A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Egyéb kiadványaink
Egyéb kiadványainkGULAG. A szovjet táborrendszer története
Krausz Tamás szerkesztő

Kiadó: Pannonica
Megjelenés éve: 2001

Hol kapható: Egyes könyvesboltokban.

A Gulag-ról, a szovjet 'átnevelő' és/vagy munkatábor-rendszerről a szélesebb magyar közvélemény Szolzsenyicin A Gulag szigetcsoport című műve 1989-es megjelenése óta tud. Az azóta eltelt bő évtized azonban nem volt alkalmas arra, hogy a szépírók mögé a történetírók is felsorakozzanak. A sztálini koncentrációs táborok jelensége kedvelt publicisztikai témává lépett elő, s fokozatosan a történetszemlélet revíziójának egyik kiemelt terepévé stilizálódott hazánkban. Gulag és Auschwitz, a sztálini repressziós politika és a holokauszt szinonímává vált.
A nemzetközi tudományosságban ugyanakkor az utóbbi időben jelentős kutatások folytak, amelyek immár tarthatatlanokká teszik az ilyen leegyszerűsítéseket, torzításokat, a hitleri Németország és a sztálini Szovjetunió történelmi egybemosását. Ebben a kötetben a magyar szovjetológiai kutatásokban élenjáró ELTE Ruszisztikai Központ - a hazai és külföldi tudósok legjavát bevonva - először kísérli meg a tudományos igényű feldolgozást a magyar történetírásban. Szigorúan a tények, adatok, dokumentumok felvonultatásának eszközével.<<< vissza
  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>