A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Egyéb kiadványaink
Egyéb kiadványainkGULAG. A szovjet táborrendszer története
Krausz Tamás szerkesztő

Kiadó: Pannonica
Megjelenés éve: 2001

Hol kapható: Egyes könyvesboltokban.

A Gulag-ról, a szovjet 'átnevelő' és/vagy munkatábor-rendszerről a szélesebb magyar közvélemény Szolzsenyicin A Gulag szigetcsoport című műve 1989-es megjelenése óta tud. Az azóta eltelt bő évtized azonban nem volt alkalmas arra, hogy a szépírók mögé a történetírók is felsorakozzanak. A sztálini koncentrációs táborok jelensége kedvelt publicisztikai témává lépett elő, s fokozatosan a történetszemlélet revíziójának egyik kiemelt terepévé stilizálódott hazánkban. Gulag és Auschwitz, a sztálini repressziós politika és a holokauszt szinonímává vált.
A nemzetközi tudományosságban ugyanakkor az utóbbi időben jelentős kutatások folytak, amelyek immár tarthatatlanokká teszik az ilyen leegyszerűsítéseket, torzításokat, a hitleri Németország és a sztálini Szovjetunió történelmi egybemosását. Ebben a kötetben a magyar szovjetológiai kutatásokban élenjáró ELTE Ruszisztikai Központ - a hazai és külföldi tudósok legjavát bevonva - először kísérli meg a tudományos igényű feldolgozást a magyar történetírásban. Szigorúan a tények, adatok, dokumentumok felvonultatásának eszközével.<<< vissza
  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>