A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Egyéb kiadványaink
Egyéb kiadványainkIV. Iván - I. Péter
Szvák Gyula - Jevgenyij Anyiszimov

Kiadó: Pannonica
Megjelenés éve: 2004

Hol kapható: Nagyobb könyvesboltokban.

'A két személyiség összevetésének alapját a két kor közötti folytonosság, egyneműség teszi lehetővé. Ez nem más, mint az autokratikus uralmi rendszer. Tehát az összehasonlíthatóságot nem a 'modernizációs' kísérlet, hanem a totalitárius rendszer biztosítja. E párhuzamnak így megvan a maga határa, hiszen I. Péter megkülönböztető jellegzetességét mégis csak az európai típusú reformjai adták. Arrúl nem is szólva, hogy az egyik cár alapvetően eredményesnek bizonyult, a másik meg egy csődtömeget hagyott maga után. '  (Szvák Gyula)


'Ha egy kis fantáziával visszajutnánk 1722-be, Moszkva behavazott utcáira, a holsteini herceg háza előtt gyönyörűen kivilágított diadalkaput láthatnánk. IV. Iván képe alatt az 'Elkezdte' felirat világítana, Péteré alatt a 'Tökéletesítette', Sztálin képe alatt pedig a 'Bevégezte'. És akkor mi, szegény oroszok, végre megértenénk, hogy Oroszország története nem spirálszerűen fejlődik, hanem egy önmagába visszatérő körpályán kering...'  (Jevgenyij Anyiszimov)<<< vissza
  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>