A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Ruszisztikai Könyvek
Ruszisztikai Könyvek

A Ruszisztikai Könyvek sorozatban eddig 37 kötet jelent meg, az első 1995-ben, a legutóbbi 2013-ban.

 

          


XXVI. A történelmi Oroszország népei. Adattár
Gyóni Gábor

Kiadó: Russica Pannonicana
Megjelenés éve: 2011

Hol kapható: ELTE BTK Jegyzetbolt (1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8.)

Oroszország történelmi fejlődésének egyik legfontosabb jellemzője annak soknemzetiségű jellege. A modern és a történelmi Oroszországot is magában foglaló „eurázsiai történeti tér” és Kelet-Európa etnikai sokszínűsége évezredes „adottság”, amely a modern nacionalizmus megjelenésével történelemformáló tényezővé is vált. Jelen adattár az orosz birodalmi, szovjet, posztszovjet és más népszámlálások alapján az egyes régiók nemzetiségi képének változását és a kisebb-nagyobb, szláv, török, finnugor, kaukázusi és más népek létszámának alakulását kívánja bemutatni a XIX. század végétől a XXI. század elejéig, a Baltikumtól Szibériáig, Kárpátaljától Közép-Ázsiáig.

A rövid kommentárokkal kísért táblázatok eligazítást nyújtanak a volt Orosz Birodalom, Szovjetunió és a posztszovjet térség közelmúltjának etnodemográfiai történetéről, viszonyairól. Az adattárat különösen aktuálissá teszi a posztszovjet államokban a ’90-es évektől kezdve feltámadó új keletű, „államépítő” (vagy inkább államot romboló?) etnikai nacionalizmusok kibontakozása.


<<< vissza
  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>