A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Ruszisztikai Könyvek
Ruszisztikai Könyvek

A Ruszisztikai Könyvek sorozatban eddig 37 kötet jelent meg, az első 1995-ben, a legutóbbi 2013-ban.

 

          


XXVI. A történelmi Oroszország népei. Adattár
Gyóni Gábor

Kiadó: Russica Pannonicana
Megjelenés éve: 2011

Hol kapható: ELTE BTK Jegyzetbolt (1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8.)

Oroszország történelmi fejlődésének egyik legfontosabb jellemzője annak soknemzetiségű jellege. A modern és a történelmi Oroszországot is magában foglaló „eurázsiai történeti tér” és Kelet-Európa etnikai sokszínűsége évezredes „adottság”, amely a modern nacionalizmus megjelenésével történelemformáló tényezővé is vált. Jelen adattár az orosz birodalmi, szovjet, posztszovjet és más népszámlálások alapján az egyes régiók nemzetiségi képének változását és a kisebb-nagyobb, szláv, török, finnugor, kaukázusi és más népek létszámának alakulását kívánja bemutatni a XIX. század végétől a XXI. század elejéig, a Baltikumtól Szibériáig, Kárpátaljától Közép-Ázsiáig.

A rövid kommentárokkal kísért táblázatok eligazítást nyújtanak a volt Orosz Birodalom, Szovjetunió és a posztszovjet térség közelmúltjának etnodemográfiai történetéről, viszonyairól. Az adattárat különösen aktuálissá teszi a posztszovjet államokban a ’90-es évektől kezdve feltámadó új keletű, „államépítő” (vagy inkább államot romboló?) etnikai nacionalizmusok kibontakozása.


<<< vissza
  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>