A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Ruszisztikai Könyvek
Ruszisztikai Könyvek

A Ruszisztikai Könyvek sorozatban eddig 37 kötet jelent meg, az első 1995-ben, a legutóbbi 2013-ban.

 

          


XXIV. Andrej Platonov prózája és Pavel Filonov festészete
Gyimesi Zsuzsanna

Kiadó: Russica Pannonicana
Megjelenés éve: 2010

Hol kapható: ELTE BTK Jegyzetbolt

Gyimesi Zsuzsanna: Andrej Platonov prózája és Pavel Filonov festészete. Alkotói elvek tipológiai párhuzamai az 1910–20-as évek orosz-szovjet művészetében

Ruszisztikai Könyvek XXIV.
Russica Pannonicana, 2010. 264 o.
 


Andrej Platonov és Pavel Filonov – két  olyan alkotóművész, akinek emberi és művészi krédója közös alapokra épül, és akik aszkétikus fegyelemmel és kitartó, áldozatos munkával meg is valósították hitvallásukat.  Művészi programjuk és alkotói gyakorlatuk a személyes emberi egzisztencia és a  közös emberi létezés alapjait képező szigorú etikai elvekre épült és minden tettüket a személyes meggyőződés ereje hatotta át és tette hitelessé. Mindketten úgy vélték,  hogy a művészi alkotásban a modern tudományos tapasztalatokat hasznosító mesterségbeli tudás, és a történeti és kozmikus távlatokat egyaránt szem előtt tartó elméleti gondolkodás egységének kell érvényesülnie.

Olyan történelmi időben éltek, amely a nagy társadalmi, emberi és művészi kisérletek korszaka volt, és ezért életművükben egyszerre kapott hangot az emberi létezés sanyarúságából és kilátástalanságából fakadó mélységes bánat, és az emberi gondolatnak a kozmikus távlatok meghódítására irányuló csillapíthatatlan vágyából fakadó remény. Ugyanakkor mindketten tudatában voltak annak, hogy a jövő művészete és az eljövendő technikai civilizáció világa csak akkor valósítható meg, ha az alkotó kéz és a teremtő gondolat erőfeszítése révén a művész  képes a természeti és az emberi létezés legelemibb szintjeit összhangba hozni  a nagyívű tudományos gondolatok és utópikus jövőtervek világával.

                                                                      Részlet Dr. Han Anna előszavából


<<< vissza
  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>