A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Ruszisztikai Könyvek
Ruszisztikai Könyvek

A Ruszisztikai Könyvek sorozatban eddig 37 kötet jelent meg, az első 1995-ben, a legutóbbi 2013-ban.

 

          


XXIV. Andrej Platonov prózája és Pavel Filonov festészete
Gyimesi Zsuzsanna

Kiadó: Russica Pannonicana
Megjelenés éve: 2010

Hol kapható: ELTE BTK Jegyzetbolt

Gyimesi Zsuzsanna: Andrej Platonov prózája és Pavel Filonov festészete. Alkotói elvek tipológiai párhuzamai az 1910–20-as évek orosz-szovjet művészetében

Ruszisztikai Könyvek XXIV.
Russica Pannonicana, 2010. 264 o.
 


Andrej Platonov és Pavel Filonov – két  olyan alkotóművész, akinek emberi és művészi krédója közös alapokra épül, és akik aszkétikus fegyelemmel és kitartó, áldozatos munkával meg is valósították hitvallásukat.  Művészi programjuk és alkotói gyakorlatuk a személyes emberi egzisztencia és a  közös emberi létezés alapjait képező szigorú etikai elvekre épült és minden tettüket a személyes meggyőződés ereje hatotta át és tette hitelessé. Mindketten úgy vélték,  hogy a művészi alkotásban a modern tudományos tapasztalatokat hasznosító mesterségbeli tudás, és a történeti és kozmikus távlatokat egyaránt szem előtt tartó elméleti gondolkodás egységének kell érvényesülnie.

Olyan történelmi időben éltek, amely a nagy társadalmi, emberi és művészi kisérletek korszaka volt, és ezért életművükben egyszerre kapott hangot az emberi létezés sanyarúságából és kilátástalanságából fakadó mélységes bánat, és az emberi gondolatnak a kozmikus távlatok meghódítására irányuló csillapíthatatlan vágyából fakadó remény. Ugyanakkor mindketten tudatában voltak annak, hogy a jövő művészete és az eljövendő technikai civilizáció világa csak akkor valósítható meg, ha az alkotó kéz és a teremtő gondolat erőfeszítése révén a művész  képes a természeti és az emberi létezés legelemibb szintjeit összhangba hozni  a nagyívű tudományos gondolatok és utópikus jövőtervek világával.

                                                                      Részlet Dr. Han Anna előszavából


<<< vissza
  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>