A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Ruszisztikai Könyvek
Ruszisztikai Könyvek

A Ruszisztikai Könyvek sorozatban eddig 37 kötet jelent meg, az első 1995-ben, a legutóbbi 2013-ban.

 

          


XV. A tábornokok diktatúrái – a diktatúrák tábornokai. Fehérgárdista rezsimek az oroszországi polgárháborúban 1917-1920
Halász Iván

Kiadó: Magyar Ruszisztikai Intézet
Megjelenés éve: 2005

Hol kapható: Megvásárolható az ELTE BTK jegyzetboltjában (1088 Budapest,

Az 1917-es oroszországi forradalom és az azt követő polgárháború a XX. század egyik legjelentősebb, az évszázad arculatát meghatározó esemény volt. Az 1920-as években kiépült szovjet rendszer több eleme ugyanis éppen ezekben az években született meg. Természetes, hogy egy ilyen horderejű esemény nagyon gazdag, szerteágazó és sokrétű irodalommal rendelkezik. Különböző szemléletű és színvonalú művek ezrei próbálják megvilágítani az akkori történéseket vagy azoknak legalább egy-egy aspektusát.
E könyv célja a legfontosabb orosz fehérgárdista tábornoki rezsimek hatalmi szerkezetének megvizsgálása a történeti és ideológiai gyökereik, hatalmi felépítésük, gyakorlati működésük és az önmagukról alkotott képük alapján. Gyenyikin, Jugyenyics, Krasznov, Miller és Vrangel tábornokok, valamint Kolcsak admirális rendszerei ugyanis idővel mindenütt a szovjethatalom legfőbb alternatívájává nőtték ki magukat és ezzel rányomták bélyegüket az egész polgárháborúra, amely úgy vonult be a köztudatba, mint a fehérek és vörösök harca. Pedig az egyáltalán nem volt csupán a két szekértábor közötti küzdelem, hanem inkább egy sokpólusú véres konfliktus, amelyben a korabeli társadalom különböző szegmensei fegyverrel a kezükben próbálták megoldani az évszázadok során felgyülemlett összes konfliktust. A fehér tábornokok rezsimjeit leginkább katonai diktatúraként lehet jellemezni, amit maguk a fehérek sem tagadtak, hiszen a fetisizált “erős kéz'és “szilárd hatalom' segítségével az 1917 óta áhítozott “hagyományos rendet' akartak visszaállítani. A fehérgárdista tábornoki diktatúrák születése ugyanakkor nemcsak az 1917-es októberi eseményekre és a bolsevizmusra való reakciónak tekinthető, hanem egyben választ akart adni a forradalom évében kialakult káoszra és az orosz államiság majdnem totális összeomlására.<<< vissza
  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>