A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Ruszisztikai Könyvek
Ruszisztikai Könyvek

A Ruszisztikai Könyvek sorozatban eddig 37 kötet jelent meg, az első 1995-ben, a legutóbbi 2013-ban.

 

          


XV. A tábornokok diktatúrái – a diktatúrák tábornokai. Fehérgárdista rezsimek az oroszországi polgárháborúban 1917-1920
Halász Iván

Kiadó: Magyar Ruszisztikai Intézet
Megjelenés éve: 2005

Hol kapható: Megvásárolható az ELTE BTK jegyzetboltjában (1088 Budapest,

Az 1917-es oroszországi forradalom és az azt követő polgárháború a XX. század egyik legjelentősebb, az évszázad arculatát meghatározó esemény volt. Az 1920-as években kiépült szovjet rendszer több eleme ugyanis éppen ezekben az években született meg. Természetes, hogy egy ilyen horderejű esemény nagyon gazdag, szerteágazó és sokrétű irodalommal rendelkezik. Különböző szemléletű és színvonalú művek ezrei próbálják megvilágítani az akkori történéseket vagy azoknak legalább egy-egy aspektusát.
E könyv célja a legfontosabb orosz fehérgárdista tábornoki rezsimek hatalmi szerkezetének megvizsgálása a történeti és ideológiai gyökereik, hatalmi felépítésük, gyakorlati működésük és az önmagukról alkotott képük alapján. Gyenyikin, Jugyenyics, Krasznov, Miller és Vrangel tábornokok, valamint Kolcsak admirális rendszerei ugyanis idővel mindenütt a szovjethatalom legfőbb alternatívájává nőtték ki magukat és ezzel rányomták bélyegüket az egész polgárháborúra, amely úgy vonult be a köztudatba, mint a fehérek és vörösök harca. Pedig az egyáltalán nem volt csupán a két szekértábor közötti küzdelem, hanem inkább egy sokpólusú véres konfliktus, amelyben a korabeli társadalom különböző szegmensei fegyverrel a kezükben próbálták megoldani az évszázadok során felgyülemlett összes konfliktust. A fehér tábornokok rezsimjeit leginkább katonai diktatúraként lehet jellemezni, amit maguk a fehérek sem tagadtak, hiszen a fetisizált “erős kéz'és “szilárd hatalom' segítségével az 1917 óta áhítozott “hagyományos rendet' akartak visszaállítani. A fehérgárdista tábornoki diktatúrák születése ugyanakkor nemcsak az 1917-es októberi eseményekre és a bolsevizmusra való reakciónak tekinthető, hanem egyben választ akart adni a forradalom évében kialakult káoszra és az orosz államiság majdnem totális összeomlására.<<< vissza
  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>