A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Ruszisztikai Könyvek
Ruszisztikai Könyvek

A Ruszisztikai Könyvek sorozatban eddig 37 kötet jelent meg, az első 1995-ben, a legutóbbi 2013-ban.

 

          


XIV. Szibéria birtokbavételének koncepciói az orosz és a szovjet történetírásban
Szili Sándor

Kiadó: Magyar Ruszisztikai Intézet
Megjelenés éve: 2005

Hol kapható: Megvásárolható az ELTE BTK jegyzetboltjában (1088 Budapest,


Szibéria birtokbavételének koncepciói szemléletesen tükrözik a birodalommá válás önreflexiójának változásait az oroszországi történeti gondolkodásban. A szerző konkrét munkák elemzésével igyekszik föltárni azokat a körülményeket, amelyek szerepet játszottak egy-egy historiográfiai konstrukció megszületésében.
Az áttekintett iratok, elbeszélő művek, tudományos és ismeretterjesztő publikációk a XVI. század vége és a XVIII. század eleje között lezajlott eseményeket és folyamatokat taglalják. Szibéria mai területe - néhány alrégió kivételével - ekkor került cári fennhatóság alá. Az észak-ázsiai orosz terjeszkedés első interpretációi a XVI. század utolsó évtizedeiben keletkezett diplomáciai dokumentumokban jelentek meg. Ez a kronológiai határ alkotja a vizsgálat alá vont művek keletkezési idejének kezdetét. Végpontja a Szovjetunió széthullását jelentő 1991-es esztendő.
A földolgozott téma tudománytörténeti érdekességei közé tartozik, hogy a cári birodalomban írt és orosz nyelven kiadott első monográfia, amely megfelelt a történeti művekkel szemben a kor szintjén támasztott szakmai követelményeknek, a szubkontinens meghódításáról szólt. Gerhard Friedrich Müller könyve, “A Szibériai Cárság leírása' 1750-ben látott napvilágot Szentpéterváron. Ezzel a szintéziskísérlettel indult az oroszországi historiográfia fejlődésének “tudományos' szakasza.
<<< vissza
  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>