A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Ruszisztikai Könyvek
Ruszisztikai Könyvek

A Ruszisztikai Könyvek sorozatban eddig 37 kötet jelent meg, az első 1995-ben, a legutóbbi 2013-ban.

 

          


XIV. Szibéria birtokbavételének koncepciói az orosz és a szovjet történetírásban
Szili Sándor

Kiadó: Magyar Ruszisztikai Intézet
Megjelenés éve: 2005

Hol kapható: Megvásárolható az ELTE BTK jegyzetboltjában (1088 Budapest,


Szibéria birtokbavételének koncepciói szemléletesen tükrözik a birodalommá válás önreflexiójának változásait az oroszországi történeti gondolkodásban. A szerző konkrét munkák elemzésével igyekszik föltárni azokat a körülményeket, amelyek szerepet játszottak egy-egy historiográfiai konstrukció megszületésében.
Az áttekintett iratok, elbeszélő művek, tudományos és ismeretterjesztő publikációk a XVI. század vége és a XVIII. század eleje között lezajlott eseményeket és folyamatokat taglalják. Szibéria mai területe - néhány alrégió kivételével - ekkor került cári fennhatóság alá. Az észak-ázsiai orosz terjeszkedés első interpretációi a XVI. század utolsó évtizedeiben keletkezett diplomáciai dokumentumokban jelentek meg. Ez a kronológiai határ alkotja a vizsgálat alá vont művek keletkezési idejének kezdetét. Végpontja a Szovjetunió széthullását jelentő 1991-es esztendő.
A földolgozott téma tudománytörténeti érdekességei közé tartozik, hogy a cári birodalomban írt és orosz nyelven kiadott első monográfia, amely megfelelt a történeti művekkel szemben a kor szintjén támasztott szakmai követelményeknek, a szubkontinens meghódításáról szólt. Gerhard Friedrich Müller könyve, “A Szibériai Cárság leírása' 1750-ben látott napvilágot Szentpéterváron. Ezzel a szintéziskísérlettel indult az oroszországi historiográfia fejlődésének “tudományos' szakasza.
<<< vissza
  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>