A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Ruszisztikai Könyvek
Ruszisztikai Könyvek

A Ruszisztikai Könyvek sorozatban eddig 37 kötet jelent meg, az első 1995-ben, a legutóbbi 2013-ban.

 

          


XI. A GULAG mint gazdasági jelenség
Czéh Zoltán

Kiadó: Magyar Ruszisztikai Intézet
Megjelenés éve: 2003

Hol kapható: Megvásárolható az ELTE BTK jegyzetboltjában (1088 Budapest,

Könyvtárakat tölthetne már meg a GULAG tematikájának eddig felgyülemlett irodalma. Ez a bőség azonban a gyakorlatban inkább nehezíti, mintsem segíti a szilárd fogódzókra vágyó érdeklődők dolgát.
Ez a könyv a GULAG-problematikát a táborrendszer gazdasági aspektusa felel igyekszik megközelíteni. E megközelítés a magyar nyelvű szakirodalomban újszerű, másutt azonban korántsem példa nélkül álló.
A szerző a GULAG-történelem áttekintése során az alábbi kérdésekre próbál választ találni:
- Felülről vagy alulról épült-e fel ill. bomlott le a szovjet táborrendszer?
- Melyik lehetett a jellemzőbb: először ítélkezni és aztán a már elítélteket munkára fogni, vagy fordítva, a nagy állami beruházásokhoz szükséges munkaerőt a kívánalmakhoz igazodó ítéletekkel munkatáborokba terelni?
- Az ésszerűség vagy épp ellenkezőleg, annak teljes hiánya áll a GULAG kegyetlen gyakorlatiassága mögött?
- Egyszeri, speciális kortünet volt-e a GULAG, vagy inkább aktuális megvalósulása a történelem egy tipikus, önmagát sokszor újratermelő (vagy akár folyamatosan létező) jelenségének? Voltak-e előzményei, lehet-e utóélete?

Az anyag gazdagítását segíti a könyv függeléke, a magyar nyelvű szakirodalomban hiánypótló segédanyagokkal: a GULAG-táborok teljes, minden alapvető adattal kiegészített listájával, egy ehhez kapcsolódó térképpel; valamint egy részletes bibliográfiai áttekintéssel.<<< vissza
  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>