A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Ruszisztikai Könyvek
Ruszisztikai Könyvek

A Ruszisztikai Könyvek sorozatban eddig 37 kötet jelent meg, az első 1995-ben, a legutóbbi 2013-ban.

 

          


X. Európa Moszkóvia-képe a XV-XVI. században
Radnóti Klára

Kiadó: Magyar Ruszisztikai Intézet
Megjelenés éve: 2002

Hol kapható: Megvásárolható az ELTE BTK jegyzetboltjában (1088 Budapest,


'A muszkák (...) oly epikur gonosz, istentelen csalárd és hazug emberek, hogy lehetetlen róluk eleget írni. Fél évig éltem köztük, tehát jól kiismertem őket, de mondhatom is, hogy ez az ország a fajtalanságnak, paráználkodásnak és egyéb bűnöknek oly fészke, aminő nincs több a világon' - summázza tapasztalatait Zalánkeményi Kakas István, erdélyi diplomata és utazó az orosz népről és országról a XVII. század legelején. Véleményével nincs egyedül: ekkorra számos hasonló jellemzés látott napvilágot, s Európa nyugati részében Moszkóviát már egy ideje elkönyvelték a barbárság és kegyetlenség honának.
A kötet arra vállalkozik, hogy az egykorú nyugati források öszszevetésével egy árnyaltabb, sokrétűbb, a valósághoz közelebb álló kép bontakozzék ki Moszkóviáról és lakóiról. Az európai szerzők Oroszországot bemutató műveiből megismerhető, milyen volt az idegenek helyzete Moszkóviában, hogyan viszonyultak a külföldiekhez az oroszok, hogyan tisztelték uralkodójukat, az milyen hatalommal rendelkezett, milyenek voltak az ítélkezési szokások, a nép helyzete. Papírra vetették, milyennek látták az orosz népet, az ország természeti adottságait és gazdagságát, részletesen írtak a kereskedelemről és a városokról s talán legtöbbet az ortodoxiáról. E források alapján megváltozhat néhány máig ható, közkeletű - de az újabb kutatások tükrében immár elavultnak tűnő - nézet arról, hogy Oroszország és Európa századokon át tudni sem akart egymásról, s csak a nagy reformer, I. Péter nyitott ablakot Európára.
<<< vissza
  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>