A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Ruszisztikai Könyvek
Ruszisztikai Könyvek

A Ruszisztikai Könyvek sorozatban eddig 37 kötet jelent meg, az első 1995-ben, a legutóbbi 2013-ban.

 

          


X. Európa Moszkóvia-képe a XV-XVI. században
Radnóti Klára

Kiadó: Magyar Ruszisztikai Intézet
Megjelenés éve: 2002

Hol kapható: Megvásárolható az ELTE BTK jegyzetboltjában (1088 Budapest,


'A muszkák (...) oly epikur gonosz, istentelen csalárd és hazug emberek, hogy lehetetlen róluk eleget írni. Fél évig éltem köztük, tehát jól kiismertem őket, de mondhatom is, hogy ez az ország a fajtalanságnak, paráználkodásnak és egyéb bűnöknek oly fészke, aminő nincs több a világon' - summázza tapasztalatait Zalánkeményi Kakas István, erdélyi diplomata és utazó az orosz népről és országról a XVII. század legelején. Véleményével nincs egyedül: ekkorra számos hasonló jellemzés látott napvilágot, s Európa nyugati részében Moszkóviát már egy ideje elkönyvelték a barbárság és kegyetlenség honának.
A kötet arra vállalkozik, hogy az egykorú nyugati források öszszevetésével egy árnyaltabb, sokrétűbb, a valósághoz közelebb álló kép bontakozzék ki Moszkóviáról és lakóiról. Az európai szerzők Oroszországot bemutató műveiből megismerhető, milyen volt az idegenek helyzete Moszkóviában, hogyan viszonyultak a külföldiekhez az oroszok, hogyan tisztelték uralkodójukat, az milyen hatalommal rendelkezett, milyenek voltak az ítélkezési szokások, a nép helyzete. Papírra vetették, milyennek látták az orosz népet, az ország természeti adottságait és gazdagságát, részletesen írtak a kereskedelemről és a városokról s talán legtöbbet az ortodoxiáról. E források alapján megváltozhat néhány máig ható, közkeletű - de az újabb kutatások tükrében immár elavultnak tűnő - nézet arról, hogy Oroszország és Európa századokon át tudni sem akart egymásról, s csak a nagy reformer, I. Péter nyitott ablakot Európára.
<<< vissza
  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>