A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Ruszisztikai Könyvek
Ruszisztikai Könyvek

A Ruszisztikai Könyvek sorozatban eddig 37 kötet jelent meg, az első 1995-ben, a legutóbbi 2013-ban.

 

          


VIII. IV. Iván és I. Péter utóélete
Szvák Gyula

Kiadó: Magyar Ruszisztikai Intézet
Megjelenés éve: 2001

Hol kapható: Hozzáférhető az ELTE Ruszisztikai Központban


IV. Iván mértéktelen idealizálása nem I. V. Sztálin “ördögi műve'. Nagy hagyományai voltak ennek már a 19. századi historiográfiában. IV. Iván előnyben részesítése I. Péterrel szemben az orosz történelem nagyjai képzeletbeli panteonjában, azonban kétségkívül a sztálini kor találmánya. Mindkettőjük historiográfiai sorsa azt mutatja, hogy az autokrácia történelmi megítélése egy birodalmi gondolkodásban szükségszerűen tér el a kis népek történetírásáétól. Előbbiben ugyanis még egy keleti despota is eljátszhatja “igazságos Mátyás' szerepét.
Bonyolultabb az I. Péter-kép alakulása, hiszen az ő esetében nem egyszerűen zsarnokról, de reformátorról is van szó. Ez pedig nem egyszerűen orosz, de kelet-európai dilemma is. Az “utolérő fejlődés', a felülről kezdeményezett modernizáció ezért kegyesebb megítélésre tarthat számot tágabb régiónk történetírásában. Bizonyítván mellesleg, hogy a történelmi erőszak igazolása nem orosz gondolkodásbeli “ficam'. A “péteri rejtély' megoldatlanságát végső soron az orosz kiúttalanság okozza. Napjaink vele kapcsolatban erősödő szkepszise jelzi, hogy a birodalom megléte vagy bukása nem feltétlenül a legjelentősebb történetfilozófiai kérdés - még az oroszok számára sem. A polgára jólétét garantáló jogállam értékeinek beépülése a történetszemléletbe ugyanakkor a hagyományos orosz történelemfelfogás végét jelentheti. Ennek azonban még nem sok jelét lelhettük fel az ezredvég orosz historiográfiájában.
<<< vissza
  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>