A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Ruszisztikai Könyvek
Ruszisztikai Könyvek

A Ruszisztikai Könyvek sorozatban eddig 37 kötet jelent meg, az első 1995-ben, a legutóbbi 2013-ban.

 

          


VIII. IV. Iván és I. Péter utóélete
Szvák Gyula

Kiadó: Magyar Ruszisztikai Intézet
Megjelenés éve: 2001

Hol kapható: Hozzáférhető az ELTE Ruszisztikai Központban


IV. Iván mértéktelen idealizálása nem I. V. Sztálin “ördögi műve'. Nagy hagyományai voltak ennek már a 19. századi historiográfiában. IV. Iván előnyben részesítése I. Péterrel szemben az orosz történelem nagyjai képzeletbeli panteonjában, azonban kétségkívül a sztálini kor találmánya. Mindkettőjük historiográfiai sorsa azt mutatja, hogy az autokrácia történelmi megítélése egy birodalmi gondolkodásban szükségszerűen tér el a kis népek történetírásáétól. Előbbiben ugyanis még egy keleti despota is eljátszhatja “igazságos Mátyás' szerepét.
Bonyolultabb az I. Péter-kép alakulása, hiszen az ő esetében nem egyszerűen zsarnokról, de reformátorról is van szó. Ez pedig nem egyszerűen orosz, de kelet-európai dilemma is. Az “utolérő fejlődés', a felülről kezdeményezett modernizáció ezért kegyesebb megítélésre tarthat számot tágabb régiónk történetírásában. Bizonyítván mellesleg, hogy a történelmi erőszak igazolása nem orosz gondolkodásbeli “ficam'. A “péteri rejtély' megoldatlanságát végső soron az orosz kiúttalanság okozza. Napjaink vele kapcsolatban erősödő szkepszise jelzi, hogy a birodalom megléte vagy bukása nem feltétlenül a legjelentősebb történetfilozófiai kérdés - még az oroszok számára sem. A polgára jólétét garantáló jogállam értékeinek beépülése a történetszemléletbe ugyanakkor a hagyományos orosz történelemfelfogás végét jelentheti. Ennek azonban még nem sok jelét lelhettük fel az ezredvég orosz historiográfiájában.
<<< vissza
  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>