A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Ruszisztikai Könyvek
Ruszisztikai Könyvek

A Ruszisztikai Könyvek sorozatban eddig 37 kötet jelent meg, az első 1995-ben, a legutóbbi 2013-ban.

 

          


VII. Az orosz történelem új terminológiája
Andrej Szaharov

Kiadó: Magyar Ruszisztikai Intézet
Megjelenés éve: 2000

Hol kapható: Hozzáférhető az ELTE Ruszisztikai Központban


A gorbacsovi glasznoszty az 1980-as évek második felében még nemigen éreztette hatását az orosz történetírásban. Néhány ún. szenzáció került napvilágra - elsősorban a publicisztikának köszönhetően. A történész szakma azonban kivárt, s valójában csak a Szovjetunió váratlan felbomlását és a visszavonhatatlanul meginduló rendszerváltozást követően igyekezett reagálni a hirtelen támadt társadalmi elvárásokra. E feladat rendkívül komoly erkölcsi-etikai problémát jelentett az orosz történészek számára, hiszen derékhaduk egy ekkor megtagadott rendszer keretei között végezte korábban munkáját.
Szaharov akadémikus már alkatánál fogva sem vonhatta ki magát az alól, hogy az új történetszemlélet kialakításában személyesen mint kutató történész is részt vállaljon. A megoldandó feladatok sokasága szélesítette ki hirtelen az általa vizsgált témák körét - úgy tematikailag, mint kronológiailag. Látszólag egymástól távol eső korokról és jelenségekről van itt szó: az oroszországi nacionalizmusokról, lázadásokról, reformokról, a totalitárius rendszerről, sőt, még egy olyan konkrét történelmi kérdésről is, mint a II. világháborús szovjet diplomácia. Egységbe fogja azonban őket az orosz történelmi fejlődés sajátosságainak vizsgálata. Andrej Szaharov bármely problémához is nyúljon, valójában a sajátos orosz civilizáció kérdéskörét járja körül.
<<< vissza
  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>