A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Ruszisztikai Könyvek
Ruszisztikai Könyvek

A Ruszisztikai Könyvek sorozatban eddig 37 kötet jelent meg, az első 1995-ben, a legutóbbi 2013-ban.

 

          


VI. A Feketeszázak Az orosz szélsőjobb kialakulása a századelőn
Bebesi György

Kiadó: Magyar Ruszisztikai Intézet
Megjelenés éve: 1999

Hol kapható: Hozzáférhető az ELTE Ruszisztikai Központban

Bebesi György (PhD) pécsi történész azt a címet is adhatta volna könyvének, hogy “az ismeretlen feketeszázak'. Ő ugyanis az első kutató, aki magyar nyelven komoly tudományos felkészültséggel és hozzáértéssel bemutatja a 19-20. század fordulóján létrejött protofasiszta tömegmozgalmat, a modern szélsőjobboldal egyik legelső inkarnációját. A szervezet- és ideológiatörténeti szempontból is rendkívül gazdag munka folytatása annak a kutatói és szellemi hagyománynak, amelyet a Magyar Ruszisztikai Intézet és az ELTE Ruszisztikai Központ 1989-től ápol. A tárgyszerű, levéltári forrásokra épülő elfogulatlan kutatás sok új momentumot mutat meg a cárizmus önkéntes “védőszentjeinek' pogrom-kultúrájából, populista-romantikus szellemiségéből. A könyv egyik különösen érdekes - és sajnálatosan aktuális - fejezete a Cion Bölcseinek Jegyzőkönyveit elemzi. A szerző érthetővé teszi, hogy a feketeszázak miért és miképpen válhattak a szociáldemokrácia, a liberalizmus és egyáltalán mindenfajta demokrácia katonailag és politikailag is leginkább szervezett, legkövetkezetesebb ellenfelévé Oroszországban. A feketeszázak nélkül az oroszországi polgárháború fehérgárdista erői sem képzelhetők el, a mozgalom vezetői, képviselői mindenütt felbukkantak a későbbiekben is, ahol a szélsőjobboldalnak Oroszországban (és részben határain kívül) mondanivalója lehetett.
Ha különböző, nemzetileg sajátos formákban is, de eleven ez a szélsőjobboldali hagyomány szerte Európában, ezért történeti tanulmányozása és megértése fontos szempont napjaink szellemi életében is. A könyv tehát nemcsak a szakértők szűk köréhez szól, hanem a történelem iránt érdeklődő minden olvasóhoz.<<< vissza
  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>