A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Ruszisztikai Könyvek
Ruszisztikai Könyvek

A Ruszisztikai Könyvek sorozatban eddig 37 kötet jelent meg, az első 1995-ben, a legutóbbi 2013-ban.

 

          


III. 1917 és ami utána következett. Előadások és tanulmányok az orosz forradalom történetéből
Szerk.: Krausz Tamás

Kiadó: Magyar Ruszisztikai Intézet
Megjelenés éve: 1998

Hol kapható: Hozzáférhető az ELTE Ruszisztikai Központban


A történésznek illik komolyan venni József Attila szavait: 'Elegendő harc, hogy a múltat be kell vallani.' E kötet szerzőinek és szerkesztőinek tollát az igazmondás e kényszere vezette. Az orosz forradalom történetével foglalkozó budapesti nemzetközi történészkonferencia e kötetben publikált anyaga is dokumentálja, hogy a magyar történészek sem zárkóznak el a környező világ szellemi kihívásai elől.
A Ruszisztikai Könyvek sorozat III. kötetében magyar, orosz, grúz, tatár, német és amerikai történészek vizsgálják új kérdésfeltevések, új válaszok, új szempontok és új módszerek jegyében az orosz forradalom történetét és következményeit. A műfaji és szemléleti sokféleség nem feltétlenül összevisszaságot takar, hanem azt a sokszínűséget tükrözi, amely a szovjet korszak történeti problémáival foglalkozó fiatalabb történészgeneráció eltérő szemléleti kiindulópontjait, az új korszak történetírásának útkereséseit jellemzi. Az ELTE Ruszisztikai Központja, a magyar történetírás új műhelye a tudományos és politikai konjunktúrák változó világában figyel az állandóságra is, azokra a történeti problémákra, amelyek a távolabbi jövőben is érdeklődésre tarthatnak számot. Jelen kötetünk - reményeink szerint - tanárok és diákok, szakemberek és érdeklődő olvasók számára egyaránt haszonnal forgatható.
<<< vissza
  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>