A Központról
Kutatás
Kiadványok
    Ruszisztikai Könyvek
    (Poszt) Szovjet Füzetek
    Egyéb kiadványaink
    RUSSICA PANNONICANA
    Figyelmükbe ajánljuk
    Könyvismertetések
Oktatás
Akadémiai kutatóhely
Konferenciák
Elektronikus kiadványaink
Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság
Linkajánló
Rólunk írták
FORTOCSKA Galéria
Hírek, információk

   
Főoldal > Ruszisztikai Könyvek
Ruszisztikai Könyvek

A Ruszisztikai Könyvek sorozatban eddig 37 kötet jelent meg, az első 1995-ben, a legutóbbi 2013-ban.

 

          


III. 1917 és ami utána következett. Előadások és tanulmányok az orosz forradalom történetéből
Szerk.: Krausz Tamás

Kiadó: Magyar Ruszisztikai Intézet
Megjelenés éve: 1998

Hol kapható: Hozzáférhető az ELTE Ruszisztikai Központban


A történésznek illik komolyan venni József Attila szavait: 'Elegendő harc, hogy a múltat be kell vallani.' E kötet szerzőinek és szerkesztőinek tollát az igazmondás e kényszere vezette. Az orosz forradalom történetével foglalkozó budapesti nemzetközi történészkonferencia e kötetben publikált anyaga is dokumentálja, hogy a magyar történészek sem zárkóznak el a környező világ szellemi kihívásai elől.
A Ruszisztikai Könyvek sorozat III. kötetében magyar, orosz, grúz, tatár, német és amerikai történészek vizsgálják új kérdésfeltevések, új válaszok, új szempontok és új módszerek jegyében az orosz forradalom történetét és következményeit. A műfaji és szemléleti sokféleség nem feltétlenül összevisszaságot takar, hanem azt a sokszínűséget tükrözi, amely a szovjet korszak történeti problémáival foglalkozó fiatalabb történészgeneráció eltérő szemléleti kiindulópontjait, az új korszak történetírásának útkereséseit jellemzi. Az ELTE Ruszisztikai Központja, a magyar történetírás új műhelye a tudományos és politikai konjunktúrák változó világában figyel az állandóságra is, azokra a történeti problémákra, amelyek a távolabbi jövőben is érdeklődésre tarthatnak számot. Jelen kötetünk - reményeink szerint - tanárok és diákok, szakemberek és érdeklődő olvasók számára egyaránt haszonnal forgatható.
<<< vissza
  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>