Elérhetőség
Aktuális
    2009 tavasz
    2009 ősz
    Ljudmila Ulickaja előadást tart az ELTE-n
    Jekatyerina Gyogoty a Módszertani Kabinetben
    A Jugor Állami Egyetem rektora az ELTÉ-n
    Ljudmila Ulickaja "betért" a Módszertani Kabinetbe
    A Magyarországon élő oroszajkúak konferenciája
    A Magyar-Orosz Baráti Társaság a Kabinetben
    Szakfordítói és fotópályázat
    Kerekasztal beszélgetés: Gogol 200 éves
    2010 Európai Orosz Központok Budapesten
    2010 tél-tavasz
    2010 ősz –tél
    2011 tél–tavasz
    2011 ősz–tél
    2012 első félév
    2012 második félév
Könyvtár és médiatéka anyaga
Képzések
Hasznos linkek
Filmtár

   
Főoldal - Módszertani Központ > Szakfordítói és fotópályázat
Szakfordítói és fotópályázat

Dr. Monok István a közönség soraibanA Ruszisztikai Központ és az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért 2008-ban meghirdetett a kiváló tudős, D- Sz. Lihacsov emlékére egy társadalomtudományi szakfordítói, valamint egy orosz témájú fotópályázatot. Mindkét pályázat sikeresen lezárult 2009. tavaszán, és az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra 2009. április 28-án 17 órakor került sor a Ruszisztikai Módszertani Kabinetben. 

Jekatyerina GenyijevaA Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár elegáns és modern helyisége "túltett önmagán"! A hat számítógépes munkahellyel és egy 10 személyes tárgyalóasztallal ellátott kabinetben akár 40 fő is elfér, ha kell - szűken, de telve jóindulattal és örömteli várakozással!

A. Kobak és J. GenyijevaKiss Ilona, Goretity József, Szvák GyulaA díjátadásra számos illusztris vendég érkezett a kabinetbe: Alekszandr Valerjevics Kobak, a szentpétervári Lihacsov Alapítvány ügyvezető igazgatója, Jekatyerina Jurjevna Genyijeva, a moszkvai Állami Idegennyelvi Könyvtár főigazgatónője és delegációja, akik a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendégeiként tartózkodtak Magyarországon, Mihail Dmitrijevics Afanaszjev_ a moszkvai Orosz Állami Történeti Könyvtár igazgatója, magyar részről pedig - Szvák Gyula és Kiss Ilona, mint házigazdák mellett - többek között dr. Monok István főigazgató (OSZK) és Goretiyt József, jeles műfordító, Ljudmila Ulickaja és más orosz szerzők magyar tolmácsolója.

Vass Annamária és Fődi Andrea átveszi a díjatHetesy SzilviaA társadalomtudományi szakfordítói pályázat díjazottjait, D. Sz. Lihacsov Мифы о России старые и новые című esszéjének magyar fordításáért, Fődi Andreát (megosztott II. díj), Vass Annamáriát  (megosztott II. díj) és Hetesy Szilviát (III. díj) a Lihacsov Alapítvány nevében Alekszandr Kobak személyesen is jutalmazta.
A fotópályázat összesített fődíjasa Vértes Judit lett, akit Dr. Szvák Gyula köszöntött. Jekatyerina Genyijeva főigazgatónő felajánlotta, hogy kiállítási lehetőséget nyújt Moszkvában a fényképeknek. 

A. Kobak átadja a Lihacsov Alapítvány ajándékaitM. AfanaszjevJekatyerina Genyijeva igazgatónő lelkesen üdvözölte a Ruszisztikai Módszertani Könyvtár és Kabinet létrejöttét és felajánlotta segítségét a könyvtárgyűjtemény szakszerű gyarapításához. Alekszandr Kobak már így is egy polcnyi kötetet hozott a Kabinetbe a Lihacsov Alapítvány adományaként, és kezdeményezte egy "Lihacsov sarok" kialakítását. Rendkívűl lekes beszélgetés alakult ki a megjelentek között, számos ötlet merült fel a  további együttműködési lehetőségekkel kapcsolatban, többek között egy nagyszabású Gogol-kiállítás, illetve egy Lihacsov Emlékkiállítás megszervezéséről. Nagylelkű és adakozó hangulatba kerültek az intézményvezetők, röpködtek az ötletek és felajánlások további pályázatok meghirdetésére, rendezvények szervezésére. Csak az épület esti bezárása tudott gátat szabni az "áradatnak".  

A Matrjoska paravánnal könnyű jókedvet csiholni
2019-07-19
A szokásos nyári intenzív középiskolás orosztanfolyam idén is elérte a célját: koncentráltan, de jó hangulatban, vidáman és motiváltan vettek rajta részt a diákok.
Tovább >>>
Egy abház történet Szoficskáról
2019-07-16

Kira Kovalenko 2017-ben bemutatott „Szoficska” című filmje méltán került be Oroszország hat legjobb elsőfilmes alkotása közé, amelyeket 2017 végén egyszerre mutattak be az ország nagyvárosaiban az „Új fiatal film” program keretei között.

Tovább >>>
Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc
2019-07-10

Anton Megergyicsev 2017 legvégén bemutatott, sporttörténeti kuriózumot feldolgozó műfaji filmje sajnos nem került a magyar közönség elé, pedig minden bizonnyal sikert aratott volna mind a sportrajongók, mind a pörgős, izgalmas filmek kedvelői között.

Tovább >>>
Elhunyt Andrej Szaharov történész
2019-07-08
2019. június 26-án, 89 éves korában elhunyt Andrej Szaharov történész, az Orosz Tudományos Akadémia levelező tagja, az OTA Oroszország Története Intézetének egykori igazgatója, a magyaroszági történeti ruszisztika egyik elkötelezett szakmai támogatója.
Tovább >>>
Megízleltük 2019 első nyári csemegéjét
2019-07-03
2019. július 1-én 18 órakor Kirill Szerebrennyikov Nyár című filmjének vetítésével indult „Az orosz kultúra nyári csemegéi” című programsorozat a Ruszisztikai Központban.
Tovább >>>