Elérhetőség
Aktuális
    2009 tavasz
    2009 ősz
    Ljudmila Ulickaja előadást tart az ELTE-n
    Jekatyerina Gyogoty a Módszertani Kabinetben
    A Jugor Állami Egyetem rektora az ELTÉ-n
    Ljudmila Ulickaja "betért" a Módszertani Kabinetbe
    A Magyarországon élő oroszajkúak konferenciája
    A Magyar-Orosz Baráti Társaság a Kabinetben
    Szakfordítói és fotópályázat
    Kerekasztal beszélgetés: Gogol 200 éves
    2010 Európai Orosz Központok Budapesten
    2010 tél-tavasz
    2010 ősz –tél
    2011 tél–tavasz
    2011 ősz–tél
    2012 első félév
    2012 második félév
Könyvtár és médiatéka anyaga
Képzések
Hasznos linkek
Filmtár

   
Főoldal - Módszertani Központ > Szakfordítói és fotópályázat
Szakfordítói és fotópályázat

Dr. Monok István a közönség soraibanA Ruszisztikai Központ és az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért 2008-ban meghirdetett a kiváló tudős, D- Sz. Lihacsov emlékére egy társadalomtudományi szakfordítói, valamint egy orosz témájú fotópályázatot. Mindkét pályázat sikeresen lezárult 2009. tavaszán, és az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra 2009. április 28-án 17 órakor került sor a Ruszisztikai Módszertani Kabinetben. 

Jekatyerina GenyijevaA Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár elegáns és modern helyisége "túltett önmagán"! A hat számítógépes munkahellyel és egy 10 személyes tárgyalóasztallal ellátott kabinetben akár 40 fő is elfér, ha kell - szűken, de telve jóindulattal és örömteli várakozással!

A. Kobak és J. GenyijevaKiss Ilona, Goretity József, Szvák GyulaA díjátadásra számos illusztris vendég érkezett a kabinetbe: Alekszandr Valerjevics Kobak, a szentpétervári Lihacsov Alapítvány ügyvezető igazgatója, Jekatyerina Jurjevna Genyijeva, a moszkvai Állami Idegennyelvi Könyvtár főigazgatónője és delegációja, akik a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendégeiként tartózkodtak Magyarországon, Mihail Dmitrijevics Afanaszjev_ a moszkvai Orosz Állami Történeti Könyvtár igazgatója, magyar részről pedig - Szvák Gyula és Kiss Ilona, mint házigazdák mellett - többek között dr. Monok István főigazgató (OSZK) és Goretiyt József, jeles műfordító, Ljudmila Ulickaja és más orosz szerzők magyar tolmácsolója.

Vass Annamária és Fődi Andrea átveszi a díjatHetesy SzilviaA társadalomtudományi szakfordítói pályázat díjazottjait, D. Sz. Lihacsov Мифы о России старые и новые című esszéjének magyar fordításáért, Fődi Andreát (megosztott II. díj), Vass Annamáriát  (megosztott II. díj) és Hetesy Szilviát (III. díj) a Lihacsov Alapítvány nevében Alekszandr Kobak személyesen is jutalmazta.
A fotópályázat összesített fődíjasa Vértes Judit lett, akit Dr. Szvák Gyula köszöntött. Jekatyerina Genyijeva főigazgatónő felajánlotta, hogy kiállítási lehetőséget nyújt Moszkvában a fényképeknek. 

A. Kobak átadja a Lihacsov Alapítvány ajándékaitM. AfanaszjevJekatyerina Genyijeva igazgatónő lelkesen üdvözölte a Ruszisztikai Módszertani Könyvtár és Kabinet létrejöttét és felajánlotta segítségét a könyvtárgyűjtemény szakszerű gyarapításához. Alekszandr Kobak már így is egy polcnyi kötetet hozott a Kabinetbe a Lihacsov Alapítvány adományaként, és kezdeményezte egy "Lihacsov sarok" kialakítását. Rendkívűl lekes beszélgetés alakult ki a megjelentek között, számos ötlet merült fel a  további együttműködési lehetőségekkel kapcsolatban, többek között egy nagyszabású Gogol-kiállítás, illetve egy Lihacsov Emlékkiállítás megszervezéséről. Nagylelkű és adakozó hangulatba kerültek az intézményvezetők, röpködtek az ötletek és felajánlások további pályázatok meghirdetésére, rendezvények szervezésére. Csak az épület esti bezárása tudott gátat szabni az "áradatnak".  

A mai orosz nyelv és oktatásának kihívásai - konferencia az Orosz Kulturális Központban
2019-05-15
2019. május 17–18-án a Budapesti Orosz Kulturális Központ és az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központja szervezésében ismét tudományos-módszertani konferenciára kerül sor az Orosz Kulturális Központban.
Tovább >>>
Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában
2019-05-13
2019. május 20–21-én kerül sor a Ruszisztikai Központ 12. nemzetközi ruszisztikai konferenciájára "Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában: a történeti forrás és interpretációja" címmel.
Tovább >>>
Jekatyerinburg, tavaszi iskola
2019-05-13
A 2019-es tavaszi iskola sem múlhatott el magyar diákok részvétele nélkül az Urali Föderatív Egyetem szervezésében, Jekatyerinburgban. Aki eddig részt vett ezen az eseményen, az örökre a szívéve zárta a várost és az egyetem történeti karát. Így történt idén is. Erről tanúskodik Bencze András történész hallgató beszámolója.
Tovább >>>
Színház az egész világ?
2019-05-12
A Fortocska Galéria kiállítási portfóliója most vált nagykorúvá, a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tíz éves évfordulóján, a jubileumi X. Ruszisztikai Napokon, hiszen megnyílt benne a tizennyolcadik kiállítás, amely az oroszországi színházkultúra 16 emblematikus intézménye előtt tiszteleg.
Tovább >>>
Az első ruszisztikai kocsmakvíz
2019-05-10

2019. május 9-én zajlott le a „Május a kabinet hónapja” programsorozat hetedik, és a Ruszisztikai Napok utolsó előtti programja, az első ruszisztikai kocsmakvíz. A brit eredetű játékforma mára Magyarországon is gyökeret vert, sőt bajnokság is zajlik hétről hétre hazánk (és a környező országok) mintegy harminc városában.

Tovább >>>