Elérhetőség
Aktuális
    2009 tavasz
    2009 ősz
    Ljudmila Ulickaja előadást tart az ELTE-n
    Jekatyerina Gyogoty a Módszertani Kabinetben
    A Jugor Állami Egyetem rektora az ELTÉ-n
    Ljudmila Ulickaja "betért" a Módszertani Kabinetbe
    A Magyarországon élő oroszajkúak konferenciája
    A Magyar-Orosz Baráti Társaság a Kabinetben
    Szakfordítói és fotópályázat
    Kerekasztal beszélgetés: Gogol 200 éves
    2010 Európai Orosz Központok Budapesten
    2010 tél-tavasz
    2010 ősz –tél
    2011 tél–tavasz
    2011 ősz–tél
    2012 első félév
    2012 második félév
Könyvtár és médiatéka anyaga
Képzések
Hasznos linkek
Filmtár

   
Főoldal - Módszertani Központ > Szakfordítói és fotópályázat
Szakfordítói és fotópályázat

Dr. Monok István a közönség soraibanA Ruszisztikai Központ és az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért 2008-ban meghirdetett a kiváló tudős, D- Sz. Lihacsov emlékére egy társadalomtudományi szakfordítói, valamint egy orosz témájú fotópályázatot. Mindkét pályázat sikeresen lezárult 2009. tavaszán, és az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra 2009. április 28-án 17 órakor került sor a Ruszisztikai Módszertani Kabinetben. 

Jekatyerina GenyijevaA Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár elegáns és modern helyisége "túltett önmagán"! A hat számítógépes munkahellyel és egy 10 személyes tárgyalóasztallal ellátott kabinetben akár 40 fő is elfér, ha kell - szűken, de telve jóindulattal és örömteli várakozással!

A. Kobak és J. GenyijevaKiss Ilona, Goretity József, Szvák GyulaA díjátadásra számos illusztris vendég érkezett a kabinetbe: Alekszandr Valerjevics Kobak, a szentpétervári Lihacsov Alapítvány ügyvezető igazgatója, Jekatyerina Jurjevna Genyijeva, a moszkvai Állami Idegennyelvi Könyvtár főigazgatónője és delegációja, akik a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendégeiként tartózkodtak Magyarországon, Mihail Dmitrijevics Afanaszjev_ a moszkvai Orosz Állami Történeti Könyvtár igazgatója, magyar részről pedig - Szvák Gyula és Kiss Ilona, mint házigazdák mellett - többek között dr. Monok István főigazgató (OSZK) és Goretiyt József, jeles műfordító, Ljudmila Ulickaja és más orosz szerzők magyar tolmácsolója.

Vass Annamária és Fődi Andrea átveszi a díjatHetesy SzilviaA társadalomtudományi szakfordítói pályázat díjazottjait, D. Sz. Lihacsov Мифы о России старые и новые című esszéjének magyar fordításáért, Fődi Andreát (megosztott II. díj), Vass Annamáriát  (megosztott II. díj) és Hetesy Szilviát (III. díj) a Lihacsov Alapítvány nevében Alekszandr Kobak személyesen is jutalmazta.
A fotópályázat összesített fődíjasa Vértes Judit lett, akit Dr. Szvák Gyula köszöntött. Jekatyerina Genyijeva főigazgatónő felajánlotta, hogy kiállítási lehetőséget nyújt Moszkvában a fényképeknek. 

A. Kobak átadja a Lihacsov Alapítvány ajándékaitM. AfanaszjevJekatyerina Genyijeva igazgatónő lelkesen üdvözölte a Ruszisztikai Módszertani Könyvtár és Kabinet létrejöttét és felajánlotta segítségét a könyvtárgyűjtemény szakszerű gyarapításához. Alekszandr Kobak már így is egy polcnyi kötetet hozott a Kabinetbe a Lihacsov Alapítvány adományaként, és kezdeményezte egy "Lihacsov sarok" kialakítását. Rendkívűl lekes beszélgetés alakult ki a megjelentek között, számos ötlet merült fel a  további együttműködési lehetőségekkel kapcsolatban, többek között egy nagyszabású Gogol-kiállítás, illetve egy Lihacsov Emlékkiállítás megszervezéséről. Nagylelkű és adakozó hangulatba kerültek az intézményvezetők, röpködtek az ötletek és felajánlások további pályázatok meghirdetésére, rendezvények szervezésére. Csak az épület esti bezárása tudott gátat szabni az "áradatnak".  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>