Elérhetőség
Aktuális
    2009 tavasz
    2009 ősz
    Ljudmila Ulickaja előadást tart az ELTE-n
    Jekatyerina Gyogoty a Módszertani Kabinetben
    A Jugor Állami Egyetem rektora az ELTÉ-n
    Ljudmila Ulickaja "betért" a Módszertani Kabinetbe
    A Magyarországon élő oroszajkúak konferenciája
    A Magyar-Orosz Baráti Társaság a Kabinetben
    Szakfordítói és fotópályázat
    Kerekasztal beszélgetés: Gogol 200 éves
    2010 Európai Orosz Központok Budapesten
    2010 tél-tavasz
    2010 ősz –tél
    2011 tél–tavasz
    2011 ősz–tél
    2012 első félév
    2012 második félév
Könyvtár és médiatéka anyaga
Képzések
Hasznos linkek
Filmtár

   
Főoldal - Módszertani Központ > Ljudmila Ulickaja "betért" a Módszertani Kabinetbe
Ljudmila Ulickaja "betért" a Módszertani Kabinetbe

Kiss Ilona, Ljudmila Ulickaja, Szvák GyulaA XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, Ljudmila Ulickaja írónő a Ruszisztikai Központ meghívására előadást tartott az ELTE Bölcsészettudományi Karán, majd "betért" egy kötetlen beszélgetésre a február 25-én megnyitott Ruszisztikai Módszertani Kabinetbe.

A könyvfesztivál megnyitóján Ljudmila Ulickaja átvette a Budapest Nagydíjat, majd pódiumbeszélgetésen vett részt. Másnap, április 24-én délelőtt 8 interjút adott (nem kis teljesítmény, hiszen aki már látott, hallott interjút Ulickajával, az tudja: nem beszél a levegőbe, nem ismételgeti mindig ugyanazokat a bevált fordulatokat, hanem - a türelmetlenség legkisebb jele nélkül - odafigyel a kérdezőre és komolyan veszi a kérdéseket, még ha azok bevált, már százszor hallott kérdések is), majd kedvesen, derűsen, kiegyensúlyozottan megjelent az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének patinás egyetemi díszelőadójában, és egy órán keresztül az előadói asztal mögött állva, végtelenül egyszerűen és evvel együtt lebilincselően beszélt az élet legnehezebb dolgai közül néhányról: egyrészt az alkotás lelki kulisszatitkairól, másrészt az egymás mellett élés, a másság és a tolerancia, a hit szépségeiről, nehézségeiről, szükségességéről.

Ljudmila Ulickaja a Daniel Stein, tolmács című regénye kapcsán beszélt a több, mint 200 fős hallgatóság előtt. Saját bevallása szerint ennek a regénynek a megírása felért számára egy komoly felsőfokú végzettség megszerzésével. A téma már évek óta foglalkoztatta, de csaknem egy évtizedbe telt, mire úgy érezte, megérett rá, hogy regénnyé formálja Daniel Stein sorsát.

Az előadás után átadta a szót a közönségnek, és állta a kérdések hadát, mindenre - kényes kérdésekre is - őszintén és átgondoltan válaszolva, fellengzősség nélkül.

Az egyetemi előadóból Ljudmila Ulickaja Morcsányi Géza kíséretében átsétált a Ruszisztikai Központba, és a Ruszisztikai Módszertani Kabinetben találkozott Hudecz Ferenccel, az ELTE rektorával, Szvák Gyulával, a Ruszisztikai Központ vezetőjével és a központ munkatársaival.
 A beszélgetés során kiderült, hogy a külföldi kiadók közül a magyar Magvetővel van az írónőnek a legtartalmasabb és leggyümölcsözőbb kapcsolata. A magyarul megjelent művei mind többszörös utánnyomást "éltek meg", de persze az Oroszországban eddig eladott 2 millió Ulickaja-kötet volumenét aligha fogjuk megközelíteni. De ez nem is cél, mondta szerényen és kedvesen mosolyogva Ulickaja. Ő nagyon szereti Magyarországot, és itt is legjobban az egyetemi közeget, ahol "saját emberei" között érzi magát. Megtiszteltetésnek vette, hogy ennyien összegyűltek A megoldhatatlan kérdések regénye? című előadására.
Az igazi megtiszteltetés azonban a miénk, akik személyesen is meghallgathattuk az írónő gondolatait és megtapasztalhattuk a személyiségéből áradó vonzerőt.

 

   

A mai orosz nyelv és oktatásának kihívásai - konferencia az Orosz Kulturális Központban
2019-05-15
2019. május 17–18-án a Budapesti Orosz Kulturális Központ és az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központja szervezésében ismét tudományos-módszertani konferenciára kerül sor az Orosz Kulturális Központban.
Tovább >>>
Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában
2019-05-13
2019. május 20–21-én kerül sor a Ruszisztikai Központ 12. nemzetközi ruszisztikai konferenciájára "Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában: a történeti forrás és interpretációja" címmel.
Tovább >>>
Jekatyerinburg, tavaszi iskola
2019-05-13
A 2019-es tavaszi iskola sem múlhatott el magyar diákok részvétele nélkül az Urali Föderatív Egyetem szervezésében, Jekatyerinburgban. Aki eddig részt vett ezen az eseményen, az örökre a szívéve zárta a várost és az egyetem történeti karát. Így történt idén is. Erről tanúskodik Bencze András történész hallgató beszámolója.
Tovább >>>
Színház az egész világ?
2019-05-12
A Fortocska Galéria kiállítási portfóliója most vált nagykorúvá, a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tíz éves évfordulóján, a jubileumi X. Ruszisztikai Napokon, hiszen megnyílt benne a tizennyolcadik kiállítás, amely az oroszországi színházkultúra 16 emblematikus intézménye előtt tiszteleg.
Tovább >>>
Az első ruszisztikai kocsmakvíz
2019-05-10

2019. május 9-én zajlott le a „Május a kabinet hónapja” programsorozat hetedik, és a Ruszisztikai Napok utolsó előtti programja, az első ruszisztikai kocsmakvíz. A brit eredetű játékforma mára Magyarországon is gyökeret vert, sőt bajnokság is zajlik hétről hétre hazánk (és a környező országok) mintegy harminc városában.

Tovább >>>