Elérhetőség
Aktuális
    2009 tavasz
    2009 ősz
    Ljudmila Ulickaja előadást tart az ELTE-n
    Jekatyerina Gyogoty a Módszertani Kabinetben
    A Jugor Állami Egyetem rektora az ELTÉ-n
    Ljudmila Ulickaja "betért" a Módszertani Kabinetbe
    A Magyarországon élő oroszajkúak konferenciája
    A Magyar-Orosz Baráti Társaság a Kabinetben
    Szakfordítói és fotópályázat
    Kerekasztal beszélgetés: Gogol 200 éves
    2010 Európai Orosz Központok Budapesten
    2010 tél-tavasz
    2010 ősz –tél
    2011 tél–tavasz
    2011 ősz–tél
    2012 első félév
    2012 második félév
Könyvtár és médiatéka anyaga
Képzések
Hasznos linkek
Filmtár

   
Főoldal - Módszertani Központ > Ljudmila Ulickaja "betért" a Módszertani Kabinetbe
Ljudmila Ulickaja "betért" a Módszertani Kabinetbe

Kiss Ilona, Ljudmila Ulickaja, Szvák GyulaA XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, Ljudmila Ulickaja írónő a Ruszisztikai Központ meghívására előadást tartott az ELTE Bölcsészettudományi Karán, majd "betért" egy kötetlen beszélgetésre a február 25-én megnyitott Ruszisztikai Módszertani Kabinetbe.

A könyvfesztivál megnyitóján Ljudmila Ulickaja átvette a Budapest Nagydíjat, majd pódiumbeszélgetésen vett részt. Másnap, április 24-én délelőtt 8 interjút adott (nem kis teljesítmény, hiszen aki már látott, hallott interjút Ulickajával, az tudja: nem beszél a levegőbe, nem ismételgeti mindig ugyanazokat a bevált fordulatokat, hanem - a türelmetlenség legkisebb jele nélkül - odafigyel a kérdezőre és komolyan veszi a kérdéseket, még ha azok bevált, már százszor hallott kérdések is), majd kedvesen, derűsen, kiegyensúlyozottan megjelent az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének patinás egyetemi díszelőadójában, és egy órán keresztül az előadói asztal mögött állva, végtelenül egyszerűen és evvel együtt lebilincselően beszélt az élet legnehezebb dolgai közül néhányról: egyrészt az alkotás lelki kulisszatitkairól, másrészt az egymás mellett élés, a másság és a tolerancia, a hit szépségeiről, nehézségeiről, szükségességéről.

Ljudmila Ulickaja a Daniel Stein, tolmács című regénye kapcsán beszélt a több, mint 200 fős hallgatóság előtt. Saját bevallása szerint ennek a regénynek a megírása felért számára egy komoly felsőfokú végzettség megszerzésével. A téma már évek óta foglalkoztatta, de csaknem egy évtizedbe telt, mire úgy érezte, megérett rá, hogy regénnyé formálja Daniel Stein sorsát.

Az előadás után átadta a szót a közönségnek, és állta a kérdések hadát, mindenre - kényes kérdésekre is - őszintén és átgondoltan válaszolva, fellengzősség nélkül.

Az egyetemi előadóból Ljudmila Ulickaja Morcsányi Géza kíséretében átsétált a Ruszisztikai Központba, és a Ruszisztikai Módszertani Kabinetben találkozott Hudecz Ferenccel, az ELTE rektorával, Szvák Gyulával, a Ruszisztikai Központ vezetőjével és a központ munkatársaival.
 A beszélgetés során kiderült, hogy a külföldi kiadók közül a magyar Magvetővel van az írónőnek a legtartalmasabb és leggyümölcsözőbb kapcsolata. A magyarul megjelent művei mind többszörös utánnyomást "éltek meg", de persze az Oroszországban eddig eladott 2 millió Ulickaja-kötet volumenét aligha fogjuk megközelíteni. De ez nem is cél, mondta szerényen és kedvesen mosolyogva Ulickaja. Ő nagyon szereti Magyarországot, és itt is legjobban az egyetemi közeget, ahol "saját emberei" között érzi magát. Megtiszteltetésnek vette, hogy ennyien összegyűltek A megoldhatatlan kérdések regénye? című előadására.
Az igazi megtiszteltetés azonban a miénk, akik személyesen is meghallgathattuk az írónő gondolatait és megtapasztalhattuk a személyiségéből áradó vonzerőt.

 

   

A Matrjoska paravánnal könnyű jókedvet csiholni
2019-07-19
A szokásos nyári intenzív középiskolás orosztanfolyam idén is elérte a célját: koncentráltan, de jó hangulatban, vidáman és motiváltan vettek rajta részt a diákok.
Tovább >>>
Egy abház történet Szoficskáról
2019-07-16

Kira Kovalenko 2017-ben bemutatott „Szoficska” című filmje méltán került be Oroszország hat legjobb elsőfilmes alkotása közé, amelyeket 2017 végén egyszerre mutattak be az ország nagyvárosaiban az „Új fiatal film” program keretei között.

Tovább >>>
Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc
2019-07-10

Anton Megergyicsev 2017 legvégén bemutatott, sporttörténeti kuriózumot feldolgozó műfaji filmje sajnos nem került a magyar közönség elé, pedig minden bizonnyal sikert aratott volna mind a sportrajongók, mind a pörgős, izgalmas filmek kedvelői között.

Tovább >>>
Elhunyt Andrej Szaharov történész
2019-07-08
2019. június 26-án, 89 éves korában elhunyt Andrej Szaharov történész, az Orosz Tudományos Akadémia levelező tagja, az OTA Oroszország Története Intézetének egykori igazgatója, a magyaroszági történeti ruszisztika egyik elkötelezett szakmai támogatója.
Tovább >>>
Megízleltük 2019 első nyári csemegéjét
2019-07-03
2019. július 1-én 18 órakor Kirill Szerebrennyikov Nyár című filmjének vetítésével indult „Az orosz kultúra nyári csemegéi” című programsorozat a Ruszisztikai Központban.
Tovább >>>