Elérhetőség
Aktuális
    2009 tavasz
    2009 ősz
    Ljudmila Ulickaja előadást tart az ELTE-n
    Jekatyerina Gyogoty a Módszertani Kabinetben
    A Jugor Állami Egyetem rektora az ELTÉ-n
    Ljudmila Ulickaja "betért" a Módszertani Kabinetbe
    A Magyarországon élő oroszajkúak konferenciája
    A Magyar-Orosz Baráti Társaság a Kabinetben
    Szakfordítói és fotópályázat
    Kerekasztal beszélgetés: Gogol 200 éves
    2010 Európai Orosz Központok Budapesten
    2010 tél-tavasz
    2010 ősz –tél
    2011 tél–tavasz
    2011 ősz–tél
    2012 első félév
    2012 második félév
Könyvtár és médiatéka anyaga
Képzések
Hasznos linkek
Filmtár

   
Főoldal - Módszertani Központ > Ljudmila Ulickaja előadást tart az ELTE-n
Ljudmila Ulickaja előadást tart az ELTE-n

A Ruszisztikai Központ szervezésében 2009. április 24-én 14 órától Ljudmila Ulickaja írónő előadást tart A megoldhatatlan kérdések regénye? címmel az ELTE BTK Múzeum krt. 4/B. épületében. 
Az írónő a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében fog Budapesten tartózkodni. A könyvfesztiválra magyarul is megjelent legutóbbi regénye, a Daniel Stein, tolmács Morcsányi Géza fordításában.

Az előadásra
2009. április 24. 14.00 órakor
kerül sor az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének nagyelőadójában.
(1088 Budapest, Múzeum krt. 4/B, félemelet: 172-es nagyelőadó)
 
Ljudmila Ulickaja:
A megoldhatatlan kérdések regénye?
 
A találkozón Ljudmila Ulickaja a hit – hitnélküliség - hitetlenség azon végső kérdé­seiről beszél, amelyekkel a re­gényírás so­rán szembesült, végigélve a valláshoz való viszonyokat a művelt ateizmustól az intéz­ményesített egy­házhoz való tartozás és az egyházon kívüli vallásosság formáin. Élére állít­va veti fel a zsidókérdést, "a juda­iz­mus és kereszténység közötti szaka­dék" problé­máját, kétségbeesett írói kísérletet téve a zsidókérdés fiktív kérdéssé való transzfor­málására. Vé­ge­ze­tül, a tolerancia / intole­rancia vég­letesen aktuális problémáját érinti: lehetnek-e türelmetlenek egymás iránt vallásuk, istenük nevében pravoszlá­vok és katolikusok, zsidók és muzul­mánok?

Szinkrontolmácsolást biztosítunk.
 
 
"Daniel igaz ember volt. Emberi mérték szerint vereséget szenvedett – halála után a gyülekezet szétszéledt, és Jakab egyháza ugyanúgy nincs, mint azelőtt. De bizonyos értelemben Jézus is vereséget szenvedett – először a saját népe nem értette meg és nem fogadta el, utána sok más nép elfogadta, de nem értette meg. És ha megértették – hol van az új ember, hol az új történelem, az új emberi viszonyok?

Egyik kérdésemre sem kaptam meg a megoldást. Sőt, végképp kiestem azokból a kényelmes sablonokból, amelyeket az életben alkal­maztam..." (Morcsányi Géza fordítása)
 
A Ruszisztikai Központ
minden érdeklődőt szeretettel vár

a találkozóra,
valamint a
Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idején nyitva tartó standjára, amely a Millenáris-Jövő Háza-Galériában található, a G5 standon.
 


  

A mai orosz nyelv és oktatásának kihívásai - konferencia az Orosz Kulturális Központban
2019-05-15
2019. május 17–18-án a Budapesti Orosz Kulturális Központ és az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központja szervezésében ismét tudományos-módszertani konferenciára kerül sor az Orosz Kulturális Központban.
Tovább >>>
Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában
2019-05-13
2019. május 20–21-én kerül sor a Ruszisztikai Központ 12. nemzetközi ruszisztikai konferenciájára "Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában: a történeti forrás és interpretációja" címmel.
Tovább >>>
Jekatyerinburg, tavaszi iskola
2019-05-13
A 2019-es tavaszi iskola sem múlhatott el magyar diákok részvétele nélkül az Urali Föderatív Egyetem szervezésében, Jekatyerinburgban. Aki eddig részt vett ezen az eseményen, az örökre a szívéve zárta a várost és az egyetem történeti karát. Így történt idén is. Erről tanúskodik Bencze András történész hallgató beszámolója.
Tovább >>>
Színház az egész világ?
2019-05-12
A Fortocska Galéria kiállítási portfóliója most vált nagykorúvá, a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tíz éves évfordulóján, a jubileumi X. Ruszisztikai Napokon, hiszen megnyílt benne a tizennyolcadik kiállítás, amely az oroszországi színházkultúra 16 emblematikus intézménye előtt tiszteleg.
Tovább >>>
Az első ruszisztikai kocsmakvíz
2019-05-10

2019. május 9-én zajlott le a „Május a kabinet hónapja” programsorozat hetedik, és a Ruszisztikai Napok utolsó előtti programja, az első ruszisztikai kocsmakvíz. A brit eredetű játékforma mára Magyarországon is gyökeret vert, sőt bajnokság is zajlik hétről hétre hazánk (és a környező országok) mintegy harminc városában.

Tovább >>>