Elérhetőség
Aktuális
    2009 tavasz
    2009 ősz
    Ljudmila Ulickaja előadást tart az ELTE-n
    Jekatyerina Gyogoty a Módszertani Kabinetben
    A Jugor Állami Egyetem rektora az ELTÉ-n
    Ljudmila Ulickaja "betért" a Módszertani Kabinetbe
    A Magyarországon élő oroszajkúak konferenciája
    A Magyar-Orosz Baráti Társaság a Kabinetben
    Szakfordítói és fotópályázat
    Kerekasztal beszélgetés: Gogol 200 éves
    2010 Európai Orosz Központok Budapesten
    2010 tél-tavasz
    2010 ősz –tél
    2011 tél–tavasz
    2011 ősz–tél
    2012 első félév
    2012 második félév
Könyvtár és médiatéka anyaga
Képzések
Hasznos linkek
Filmtár

   
Főoldal - Módszertani Központ > Ljudmila Ulickaja előadást tart az ELTE-n
Ljudmila Ulickaja előadást tart az ELTE-n

A Ruszisztikai Központ szervezésében 2009. április 24-én 14 órától Ljudmila Ulickaja írónő előadást tart A megoldhatatlan kérdések regénye? címmel az ELTE BTK Múzeum krt. 4/B. épületében. 
Az írónő a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében fog Budapesten tartózkodni. A könyvfesztiválra magyarul is megjelent legutóbbi regénye, a Daniel Stein, tolmács Morcsányi Géza fordításában.

Az előadásra
2009. április 24. 14.00 órakor
kerül sor az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének nagyelőadójában.
(1088 Budapest, Múzeum krt. 4/B, félemelet: 172-es nagyelőadó)
 
Ljudmila Ulickaja:
A megoldhatatlan kérdések regénye?
 
A találkozón Ljudmila Ulickaja a hit – hitnélküliség - hitetlenség azon végső kérdé­seiről beszél, amelyekkel a re­gényírás so­rán szembesült, végigélve a valláshoz való viszonyokat a művelt ateizmustól az intéz­ményesített egy­házhoz való tartozás és az egyházon kívüli vallásosság formáin. Élére állít­va veti fel a zsidókérdést, "a juda­iz­mus és kereszténység közötti szaka­dék" problé­máját, kétségbeesett írói kísérletet téve a zsidókérdés fiktív kérdéssé való transzfor­málására. Vé­ge­ze­tül, a tolerancia / intole­rancia vég­letesen aktuális problémáját érinti: lehetnek-e türelmetlenek egymás iránt vallásuk, istenük nevében pravoszlá­vok és katolikusok, zsidók és muzul­mánok?

Szinkrontolmácsolást biztosítunk.
 
 
"Daniel igaz ember volt. Emberi mérték szerint vereséget szenvedett – halála után a gyülekezet szétszéledt, és Jakab egyháza ugyanúgy nincs, mint azelőtt. De bizonyos értelemben Jézus is vereséget szenvedett – először a saját népe nem értette meg és nem fogadta el, utána sok más nép elfogadta, de nem értette meg. És ha megértették – hol van az új ember, hol az új történelem, az új emberi viszonyok?

Egyik kérdésemre sem kaptam meg a megoldást. Sőt, végképp kiestem azokból a kényelmes sablonokból, amelyeket az életben alkal­maztam..." (Morcsányi Géza fordítása)
 
A Ruszisztikai Központ
minden érdeklődőt szeretettel vár

a találkozóra,
valamint a
Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idején nyitva tartó standjára, amely a Millenáris-Jövő Háza-Galériában található, a G5 standon.
 


  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>