Elérhetőség
Aktuális
    2009 tavasz
    2009 ősz
    Ljudmila Ulickaja előadást tart az ELTE-n
    Jekatyerina Gyogoty a Módszertani Kabinetben
    A Jugor Állami Egyetem rektora az ELTÉ-n
    Ljudmila Ulickaja "betért" a Módszertani Kabinetbe
    A Magyarországon élő oroszajkúak konferenciája
    A Magyar-Orosz Baráti Társaság a Kabinetben
    Szakfordítói és fotópályázat
    Kerekasztal beszélgetés: Gogol 200 éves
    2010 Európai Orosz Központok Budapesten
    2010 tél-tavasz
    2010 ősz –tél
    2011 tél–tavasz
    2011 ősz–tél
    2012 első félév
    2012 második félév
Könyvtár és médiatéka anyaga
Képzések
Hasznos linkek
Filmtár

   
Főoldal - Módszertani Központ > Ljudmila Ulickaja előadást tart az ELTE-n
Ljudmila Ulickaja előadást tart az ELTE-n

A Ruszisztikai Központ szervezésében 2009. április 24-én 14 órától Ljudmila Ulickaja írónő előadást tart A megoldhatatlan kérdések regénye? címmel az ELTE BTK Múzeum krt. 4/B. épületében. 
Az írónő a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében fog Budapesten tartózkodni. A könyvfesztiválra magyarul is megjelent legutóbbi regénye, a Daniel Stein, tolmács Morcsányi Géza fordításában.

Az előadásra
2009. április 24. 14.00 órakor
kerül sor az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének nagyelőadójában.
(1088 Budapest, Múzeum krt. 4/B, félemelet: 172-es nagyelőadó)
 
Ljudmila Ulickaja:
A megoldhatatlan kérdések regénye?
 
A találkozón Ljudmila Ulickaja a hit – hitnélküliség - hitetlenség azon végső kérdé­seiről beszél, amelyekkel a re­gényírás so­rán szembesült, végigélve a valláshoz való viszonyokat a művelt ateizmustól az intéz­ményesített egy­házhoz való tartozás és az egyházon kívüli vallásosság formáin. Élére állít­va veti fel a zsidókérdést, "a juda­iz­mus és kereszténység közötti szaka­dék" problé­máját, kétségbeesett írói kísérletet téve a zsidókérdés fiktív kérdéssé való transzfor­málására. Vé­ge­ze­tül, a tolerancia / intole­rancia vég­letesen aktuális problémáját érinti: lehetnek-e türelmetlenek egymás iránt vallásuk, istenük nevében pravoszlá­vok és katolikusok, zsidók és muzul­mánok?

Szinkrontolmácsolást biztosítunk.
 
 
"Daniel igaz ember volt. Emberi mérték szerint vereséget szenvedett – halála után a gyülekezet szétszéledt, és Jakab egyháza ugyanúgy nincs, mint azelőtt. De bizonyos értelemben Jézus is vereséget szenvedett – először a saját népe nem értette meg és nem fogadta el, utána sok más nép elfogadta, de nem értette meg. És ha megértették – hol van az új ember, hol az új történelem, az új emberi viszonyok?

Egyik kérdésemre sem kaptam meg a megoldást. Sőt, végképp kiestem azokból a kényelmes sablonokból, amelyeket az életben alkal­maztam..." (Morcsányi Géza fordítása)
 
A Ruszisztikai Központ
minden érdeklődőt szeretettel vár

a találkozóra,
valamint a
Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idején nyitva tartó standjára, amely a Millenáris-Jövő Háza-Galériában található, a G5 standon.
 


  

A Matrjoska paravánnal könnyű jókedvet csiholni
2019-07-19
A szokásos nyári intenzív középiskolás orosztanfolyam idén is elérte a célját: koncentráltan, de jó hangulatban, vidáman és motiváltan vettek rajta részt a diákok.
Tovább >>>
Egy abház történet Szoficskáról
2019-07-16

Kira Kovalenko 2017-ben bemutatott „Szoficska” című filmje méltán került be Oroszország hat legjobb elsőfilmes alkotása közé, amelyeket 2017 végén egyszerre mutattak be az ország nagyvárosaiban az „Új fiatal film” program keretei között.

Tovább >>>
Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc
2019-07-10

Anton Megergyicsev 2017 legvégén bemutatott, sporttörténeti kuriózumot feldolgozó műfaji filmje sajnos nem került a magyar közönség elé, pedig minden bizonnyal sikert aratott volna mind a sportrajongók, mind a pörgős, izgalmas filmek kedvelői között.

Tovább >>>
Elhunyt Andrej Szaharov történész
2019-07-08
2019. június 26-án, 89 éves korában elhunyt Andrej Szaharov történész, az Orosz Tudományos Akadémia levelező tagja, az OTA Oroszország Története Intézetének egykori igazgatója, a magyaroszági történeti ruszisztika egyik elkötelezett szakmai támogatója.
Tovább >>>
Megízleltük 2019 első nyári csemegéjét
2019-07-03
2019. július 1-én 18 órakor Kirill Szerebrennyikov Nyár című filmjének vetítésével indult „Az orosz kultúra nyári csemegéi” című programsorozat a Ruszisztikai Központban.
Tovább >>>