Elérhetőség
Aktuális
    2009 tavasz
    2009 ősz
    Ljudmila Ulickaja előadást tart az ELTE-n
    Jekatyerina Gyogoty a Módszertani Kabinetben
    A Jugor Állami Egyetem rektora az ELTÉ-n
    Ljudmila Ulickaja "betért" a Módszertani Kabinetbe
    A Magyarországon élő oroszajkúak konferenciája
    A Magyar-Orosz Baráti Társaság a Kabinetben
    Szakfordítói és fotópályázat
    Kerekasztal beszélgetés: Gogol 200 éves
    2010 Európai Orosz Központok Budapesten
    2010 tél-tavasz
    2010 ősz –tél
    2011 tél–tavasz
    2011 ősz–tél
    2012 első félév
    2012 második félév
Könyvtár és médiatéka anyaga
Képzések
Hasznos linkek
Filmtár

   
Főoldal - Módszertani Központ > Szakfordítói és fotópályázat
Szakfordítói és fotópályázat

Dr. Monok István a közönség soraibanA Ruszisztikai Központ és az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért 2008-ban meghirdetett a kiváló tudős, D- Sz. Lihacsov emlékére egy társadalomtudományi szakfordítói, valamint egy orosz témájú fotópályázatot. Mindkét pályázat sikeresen lezárult 2009. tavaszán, és az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra 2009. április 28-án 17 órakor került sor a Ruszisztikai Módszertani Kabinetben. 

Jekatyerina GenyijevaA Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár elegáns és modern helyisége "túltett önmagán"! A hat számítógépes munkahellyel és egy 10 személyes tárgyalóasztallal ellátott kabinetben akár 40 fő is elfér, ha kell - szűken, de telve jóindulattal és örömteli várakozással!

A. Kobak és J. GenyijevaKiss Ilona, Goretity József, Szvák GyulaA díjátadásra számos illusztris vendég érkezett a kabinetbe: Alekszandr Valerjevics Kobak, a szentpétervári Lihacsov Alapítvány ügyvezető igazgatója, Jekatyerina Jurjevna Genyijeva, a moszkvai Állami Idegennyelvi Könyvtár főigazgatónője és delegációja, akik a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendégeiként tartózkodtak Magyarországon, Mihail Dmitrijevics Afanaszjev_ a moszkvai Orosz Állami Történeti Könyvtár igazgatója, magyar részről pedig - Szvák Gyula és Kiss Ilona, mint házigazdák mellett - többek között dr. Monok István főigazgató (OSZK) és Goretiyt József, jeles műfordító, Ljudmila Ulickaja és más orosz szerzők magyar tolmácsolója.

Vass Annamária és Fődi Andrea átveszi a díjatHetesy SzilviaA társadalomtudományi szakfordítói pályázat díjazottjait, D. Sz. Lihacsov Мифы о России старые и новые című esszéjének magyar fordításáért, Fődi Andreát (megosztott II. díj), Vass Annamáriát  (megosztott II. díj) és Hetesy Szilviát (III. díj) a Lihacsov Alapítvány nevében Alekszandr Kobak személyesen is jutalmazta.
A fotópályázat összesített fődíjasa Vértes Judit lett, akit Dr. Szvák Gyula köszöntött. Jekatyerina Genyijeva főigazgatónő felajánlotta, hogy kiállítási lehetőséget nyújt Moszkvában a fényképeknek. 

A. Kobak átadja a Lihacsov Alapítvány ajándékaitM. AfanaszjevJekatyerina Genyijeva igazgatónő lelkesen üdvözölte a Ruszisztikai Módszertani Könyvtár és Kabinet létrejöttét és felajánlotta segítségét a könyvtárgyűjtemény szakszerű gyarapításához. Alekszandr Kobak már így is egy polcnyi kötetet hozott a Kabinetbe a Lihacsov Alapítvány adományaként, és kezdeményezte egy "Lihacsov sarok" kialakítását. Rendkívűl lekes beszélgetés alakult ki a megjelentek között, számos ötlet merült fel a  további együttműködési lehetőségekkel kapcsolatban, többek között egy nagyszabású Gogol-kiállítás, illetve egy Lihacsov Emlékkiállítás megszervezéséről. Nagylelkű és adakozó hangulatba kerültek az intézményvezetők, röpködtek az ötletek és felajánlások további pályázatok meghirdetésére, rendezvények szervezésére. Csak az épület esti bezárása tudott gátat szabni az "áradatnak".  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>