Elérhetőség
Aktuális
    2009 tavasz
    2009 ősz
    Ljudmila Ulickaja előadást tart az ELTE-n
    Jekatyerina Gyogoty a Módszertani Kabinetben
    A Jugor Állami Egyetem rektora az ELTÉ-n
    Ljudmila Ulickaja "betért" a Módszertani Kabinetbe
    A Magyarországon élő oroszajkúak konferenciája
    A Magyar-Orosz Baráti Társaság a Kabinetben
    Szakfordítói és fotópályázat
    Kerekasztal beszélgetés: Gogol 200 éves
    2010 Európai Orosz Központok Budapesten
    2010 tél-tavasz
    2010 ősz –tél
    2011 tél–tavasz
    2011 ősz–tél
    2012 első félév
    2012 második félév
Könyvtár és médiatéka anyaga
Képzések
Hasznos linkek
Filmtár

   
Főoldal - Módszertani Központ > Szakfordítói és fotópályázat
Szakfordítói és fotópályázat

Dr. Monok István a közönség soraibanA Ruszisztikai Központ és az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért 2008-ban meghirdetett a kiváló tudős, D- Sz. Lihacsov emlékére egy társadalomtudományi szakfordítói, valamint egy orosz témájú fotópályázatot. Mindkét pályázat sikeresen lezárult 2009. tavaszán, és az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra 2009. április 28-án 17 órakor került sor a Ruszisztikai Módszertani Kabinetben. 

Jekatyerina GenyijevaA Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár elegáns és modern helyisége "túltett önmagán"! A hat számítógépes munkahellyel és egy 10 személyes tárgyalóasztallal ellátott kabinetben akár 40 fő is elfér, ha kell - szűken, de telve jóindulattal és örömteli várakozással!

A. Kobak és J. GenyijevaKiss Ilona, Goretity József, Szvák GyulaA díjátadásra számos illusztris vendég érkezett a kabinetbe: Alekszandr Valerjevics Kobak, a szentpétervári Lihacsov Alapítvány ügyvezető igazgatója, Jekatyerina Jurjevna Genyijeva, a moszkvai Állami Idegennyelvi Könyvtár főigazgatónője és delegációja, akik a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendégeiként tartózkodtak Magyarországon, Mihail Dmitrijevics Afanaszjev_ a moszkvai Orosz Állami Történeti Könyvtár igazgatója, magyar részről pedig - Szvák Gyula és Kiss Ilona, mint házigazdák mellett - többek között dr. Monok István főigazgató (OSZK) és Goretiyt József, jeles műfordító, Ljudmila Ulickaja és más orosz szerzők magyar tolmácsolója.

Vass Annamária és Fődi Andrea átveszi a díjatHetesy SzilviaA társadalomtudományi szakfordítói pályázat díjazottjait, D. Sz. Lihacsov Мифы о России старые и новые című esszéjének magyar fordításáért, Fődi Andreát (megosztott II. díj), Vass Annamáriát  (megosztott II. díj) és Hetesy Szilviát (III. díj) a Lihacsov Alapítvány nevében Alekszandr Kobak személyesen is jutalmazta.
A fotópályázat összesített fődíjasa Vértes Judit lett, akit Dr. Szvák Gyula köszöntött. Jekatyerina Genyijeva főigazgatónő felajánlotta, hogy kiállítási lehetőséget nyújt Moszkvában a fényképeknek. 

A. Kobak átadja a Lihacsov Alapítvány ajándékaitM. AfanaszjevJekatyerina Genyijeva igazgatónő lelkesen üdvözölte a Ruszisztikai Módszertani Könyvtár és Kabinet létrejöttét és felajánlotta segítségét a könyvtárgyűjtemény szakszerű gyarapításához. Alekszandr Kobak már így is egy polcnyi kötetet hozott a Kabinetbe a Lihacsov Alapítvány adományaként, és kezdeményezte egy "Lihacsov sarok" kialakítását. Rendkívűl lekes beszélgetés alakult ki a megjelentek között, számos ötlet merült fel a  további együttműködési lehetőségekkel kapcsolatban, többek között egy nagyszabású Gogol-kiállítás, illetve egy Lihacsov Emlékkiállítás megszervezéséről. Nagylelkű és adakozó hangulatba kerültek az intézményvezetők, röpködtek az ötletek és felajánlások további pályázatok meghirdetésére, rendezvények szervezésére. Csak az épület esti bezárása tudott gátat szabni az "áradatnak".  

Posztolj egy orosz verset! Akció az orosz nyelv napján
2019-06-08

Június 6-án ismét elérkezett az orosz nyelv napja. A tavalyi gerilla-akciónk sikerén felbuzdulva idén is azzal emlékeztünk meg Alekszandr Puskin születésnapjáról, hogy a barátainkkal és kollégáinkkal együtt orosz verseket vittünk ki az utcára, hogy mindenki láthassa és olvashassa őket.

Tovább >>>
Éljenek a fiatalok! Székesfehérvári gimnazisták a Ruszisztikai Központban
2019-06-05

A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár 10 éves évfordulójának ünneplésére meghirdetett „Kabinet Hónapja” 2019. május 31-én véget ért. A hónap során a Kabinet minden eddigi évére jutott 1-1 kiemelt program. Az utolsó esemény a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola oroszul tanuló diákjainak látogatása volt.

Tovább >>>
Nyári intenzív orosztanfolyam középiskolásoknak
2019-06-04

Az ELTE Ruszisztikai Központban, a Russkiy Mir Alapítvány támogatásával működő budapesti Orosz Központ 20 órás (5x4) intenzív nyári orosztanfolyamokat hirdet középiskolások számára.

Tovább >>>
Júniusi filmklub - Égi bíróság
2019-06-03
A Fantasztikum az orosz filmművészetben 2. című vetítéssorozat utolsó programjára 2019. június 12-én szerdán 18 órától kerül sor a Ruszisztikai Kabinetben. Egy viszonylag friss, 2012-es filmet fogunk levetíteni, a címe "Égi bíróság".
Tovább >>>
Puskin Kis drámák
2019-05-31
2019. június 6-án, az Orosz Nyelv Napján 17.00 órától virtuális színházlátogatásra hívjuk a kedves érdeklődőket a Ruszisztikai Kabinetbe . Levetítjük az Alekszandrinszkij Színház legendás, 1971-es előadását, amely Puskin Kis drámái alapján készült. Ezzel tisztelgünk A Színház Éve, Az Orosz Nyelv Napja és Puskin születésének 220. évfordulója előtt.
Tovább >>>