Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna

Új honlap 2019. szeptember 15-től! Keresse itt híreinket: russtudies.elte.hu
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.

Az Európában egyedülálló nyári workshop országok és generációk számára teremt közös platformot, ahol évtizedes szakmai tapasztalatok lépnek párbeszédbe friss, újszerű oktatási szemlélettel és igényekkel. Hagyományos előadások, műhelymunka, projektkészítés, kreatív megnyilvánulás és multimediális újdonságok használata váltakozik öt napon keresztül, reggeltől az éjszakákba nyúlva. Az intenzív munka azonban nem meríti le a résztvevőknek, hanem éppenséggel feltölti őket – egy egész szemeszterre. Ehhez persze nagyban hozzájárul a Fekete-tenger lehelete, látványa, simogatása és a szervezők és az előadók professzionalizmusa, felkészültsége is.

A workshopok állandó előadói a várnai egyetem professzora Galina Samonyina (aki a projekt kitalálója és tíz éve töretlen működtetője), a Plovdivi Állami Egyetem rektorhelyettese Nada Csernyeva, a szentpétervári Hercen Egyetem professzorai Leonyid Moszkovkin és Viktor Jefremov (aki 2019-ben Az Év Egyetemi Oktatója lett Oroszországban) és Dmitrij Bukin egyetemi docens, aki ismeri az oroszoktatáshoz alkalmazható összes izgalmas applikációt.

Az idei év tematikus vezérfonalát a színházi technikákban rejlő oktatásmódszertani lehetőségei adták. A résztvevő csapatok (nyolc ország tizenkét városából) házi feladatai is ehhez kapcsolódtak. A magyar csapat (Balazsin Balázs, Csókási Annamária, Mészáros Klaudia és Vörös Karolina egyetemi hallgatók Dr. Gyimesi Zsuzsanna vezetésével) a Hattyúk tava történetét adaptálta B1-es nyelvtudási szintre és árnyjátékot formált belőle.

Az ELTE BTK tizedszer képviseltette magát csapattal a várnai workshopon, a szervezők és a résztvevők nagy örömére.

Vörös Karolina beszámolója:

Idén nyáron lehetősem volt részt venni az ELTE BTK csapatával egy orosz nyelvű módszertani workshopon Várnába, Bulgária egyik leggyönyörűbb városában. A nyári egyetem fő témája a modern pedagógiai technológiák az orosz, mint idegen nyelv tanításában. Minimális elvárással és nagy izgalommal vártuk mind a négyen az augusztust, hogy lehetőségünk legyen újra oroszul beszélni, az adott ország kultúráját megismerni és új emberekkel találkozni.

A valóságban ez az egyhetes nyári iskola túlszárnyalta minden elképzelésemet. Kiváló szakemberekkel, pedagógusokkal és orosz nyelv oktatókkal ismerkedhettem meg, mint például a szentpétervári V. A. Efremov vagy L. V. Moszkovkin professzorokkal. Nem csak az elméleti tudásunk bővült, hanem minden egyes új módszertani témát fel is dolgoztuk és begyakorolhattuk a mesterkurzusok keretein belül. Jövőbeli orosztanárként arra ösztönöztek bennünket, hogy dolgozzunk csapatban, ezért hétvégére egy külön csoport feladattal kellett készülnünk, ami idén egy videofilm készítés volt adott témákra. Vegyes csoportok lettek összeállítva, így minden országból legalább egy résztvevőt megismerhettünk. Továbbá, a nap minden percében tudtunk oroszul beszélni, gyakorolni. Különböző túrákkal kedveskedtek a szervezők, így ellátogathattunk Balcsikba és Várna központjába.

Összeségében, fantasztikus élményekkel gazdagodtunk az egyhetes várnai workshopon, barátságokat kötöttünk több országból érkező diákokkal, tökéletesíthettük az orosz nyelvtudásunkat, megismerkedhettünk több szláv ország kultúrájával és nem csak elméleti, hanem gyakorlati tudást is kaptunk az orosz mint idegen nyelv tanításához. Hálás vagyok, hogy egy egész hetet tölthetem Várnában és közös projekten dolgozhattam jövőbeli kollégákkal.

 

  

<<< Vissza a hírekhez


  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>