Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.

Az Európában egyedülálló nyári workshop országok és generációk számára teremt közös platformot, ahol évtizedes szakmai tapasztalatok lépnek párbeszédbe friss, újszerű oktatási szemlélettel és igényekkel. Hagyományos előadások, műhelymunka, projektkészítés, kreatív megnyilvánulás és multimediális újdonságok használata váltakozik öt napon keresztül, reggeltől az éjszakákba nyúlva. Az intenzív munka azonban nem meríti le a résztvevőknek, hanem éppenséggel feltölti őket – egy egész szemeszterre. Ehhez persze nagyban hozzájárul a Fekete-tenger lehelete, látványa, simogatása és a szervezők és az előadók professzionalizmusa, felkészültsége is.

A workshopok állandó előadói a várnai egyetem professzora Galina Samonyina (aki a projekt kitalálója és tíz éve töretlen működtetője), a Plovdivi Állami Egyetem rektorhelyettese Nada Csernyeva, a szentpétervári Hercen Egyetem professzorai Leonyid Moszkovkin és Viktor Jefremov (aki 2019-ben Az Év Egyetemi Oktatója lett Oroszországban) és Dmitrij Bukin egyetemi docens, aki ismeri az oroszoktatáshoz alkalmazható összes izgalmas applikációt.

Az idei év tematikus vezérfonalát a színházi technikákban rejlő oktatásmódszertani lehetőségei adták. A résztvevő csapatok (nyolc ország tizenkét városából) házi feladatai is ehhez kapcsolódtak. A magyar csapat (Balazsin Balázs, Csókási Annamária, Mészáros Klaudia és Vörös Karolina egyetemi hallgatók Dr. Gyimesi Zsuzsanna vezetésével) a Hattyúk tava történetét adaptálta B1-es nyelvtudási szintre és árnyjátékot formált belőle.

Az ELTE BTK tizedszer képviseltette magát csapattal a várnai workshopon, a szervezők és a résztvevők nagy örömére.

  

<<< Vissza a hírekhez


  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>