Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna

Új honlap 2019. szeptember 15-től! Keresse itt híreinket: russtudies.elte.hu
Mélyhűtött ponty, avagy az öregasszony, aki ki akarta játszani a halált
2019-07-24
Ha július, akkor a Ruszisztikai Központ hagyományosan az „Orosz kultúra nyári csemegéit” kínálja hétfő esténként mindenkinek, aki szeretné csillapítani nyári kulturális éhségét. Egy rock-történeti, egy sporttörténeti és egy abház történeti film után a programsorozat 2019. július 22-i záró vetítésén visszatértünk a jelenbe.

Vlagyimir Kott „Mélyhűtött ponty” című filmje könnyed, mesés, szatirikus lezárása volt négyhetes filmkóstolónknak.

Az alaphelyzetet akár tragikusnak is mondhatnánk: egy vidéki házában egyedül, szerényen éldegélő néni, Jelena Mihajlovna halálos diagnózist kap: megtudja, hogy a vég bármelyik pillanatban eljöhet. Ám a halál gondolata látszólag egyáltalán nem rázza meg. Sőt, miután rosszulléte miatt rég nem látott fia, Oleg is felbukkan egy rövid időre, új erővel kezd tevékenykedni: mindent megtesz azért, hogy úgy intézze saját halálát, hogy a lehető legkevesebb gondot okozza rendkívül elfoglalt gyermekének. Felkerekedik tehát, és megveszi saját koporsóját, megfőzi a menüt saját halotti torára, sőt… A film bővelkedik abszurditásban és fekete humorban, hiszen olyan lelkesedéssel senki nem szokott készülni saját elmúlására, mint hősünk.

Ám a halált nem lehet csak úgy kijátszani: hiába szűnik meg Jelena Mihajlovna létezni az állam számára, hiába a sok készülődés, a várva várt vég nem jön. A villám nem csap belé, és – ki tudja miért – legjobb barátnőjét, Ljudmilla Petrovnát sem viszi rá a lélek, hogy szívességből megfojtsa. Annyi hozadéka azért van a kalandnak, hogy Ljudmilla Petrovna értesíti Oleget, aki hirtelen ráeszmél arra, hogy mennyi időt elszalasztott édesanyjával.

A film utolsó harmadában rajzolódik ki a mű érzelmi vonulata. Kiderül, hogy Oleg nem csak munkaholizmusa miatt nem látogatta édesanyját, ahogy az is kiderül, hogy a saját temetése előkészítésére sem csak az anyai szeretet vitte rá Jelena Mihajlovnát. Nagy vonalakban körvonalazódik egy-egy meg nem élt élet, az elszalasztott boldogság képe, ám a lezárás, ha kicsit elsietettnek tűnik is, megnyugtató. Az a bizonyos címbéli „mélyhűtött ponty”pedig az egész történetet végigkíséri, s meglepően gazdag szimbolikával segít kibontani az olyan, filmben „feltálalt” témaköröket, mint az élet és a halál, vagy a kívánságok és a realitás egymáshoz való viszonya.

Bár a „Mélyhűtött pontyban” voltak klisék, műfaji tisztázatlanságok és ellentmondások is, alapvetően bájos, szórakoztató alkotást láttunk, s a ruszisztikai filmklub szeptemberi visszatértét elegendő filmélménnyel feltöltekezve várhatjuk.

                                                                           Mészáros Zsófia


  

<<< Vissza a hírekhez


  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>