Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna

Új honlap 2019. szeptember 15-től! Keresse itt híreinket: russtudies.elte.hu
Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc
2019-07-10

Anton Megergyicsev 2017 legvégén bemutatott, sporttörténeti kuriózumot feldolgozó műfaji filmje sajnos nem került a magyar közönség elé, pedig minden bizonnyal sikert aratott volna mind a sportrajongók, mind a pörgős, izgalmas filmek kedvelői között.

A Движение вверх (Mozgás felfelé), illetve nem orosz nyelvterületen Three seconds (Három másodperc) címen futó alkotás az 1972-es müncheni olimpia kosárlabda döntőjét eleveníti fel, ahol az utolsó három másodpercben a szovjet válogatott csapat legyőzte a 36 éve veretlen amerikai válogatottat. Ha nem ragadunk le annál a kérdésnél, hogy vajon tényleg mindenki olyan emberséges és egyenes volt-e az orosz-szovjet élsportban az 1970-es években, mint a filmben, és elfogadjuk a szurkoló szerepkörét, amit a film felkínál, akkor magával ragadó, sodró élményben részesülünk, ami segít kizárni a hétköznapok apró-cseprő gondjait és jóleső érzéssel tölt el, mert a filmben a jó elnyeri méltó jutalmát és ezt még az ellenlábasok is méltósággal elismerik.

A hollywoodi szuperfilmek eszköztárát remekül alkalmazó film a vágás terén hozza a legkiemelkedőbb teljesítményt. Jó a sztori is persze, amit az élet produkált és amit az egyik érintett, Szergej Belov visszaemlékezései alapján írt meg regény formájában Alekszandr Konovalov, majd Nyikolaj Kulikov és Andrej Kurejcsik forgatókönyvvé dolgozta át. Kitűnőek a színészek, Vlagyimir Maskov és Oleg Szmoljakov, valamint a Hairben legendássá vált John Savage. Az amerikai-szovjet viszonyokat heves, de vállalható hangvételű versengésként ábrázolja a film, ahol a győztesekkel való azonosulást nem zavarja semmi. És nem is érdemes tovább gondolkodni rajta, nehogy ez az idill megsérüljön.

Persze beszélgetés azért kialakult a film után – nem is rossz, nem is rövid. Egyre összeszokottabb a társaság. Izgatottan várjuk a következő találkozást!  

<<< Vissza a hírekhez


  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>