Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc
2019-07-10

Anton Megergyicsev 2017 legvégén bemutatott, sporttörténeti kuriózumot feldolgozó műfaji filmje sajnos nem került a magyar közönség elé, pedig minden bizonnyal sikert aratott volna mind a sportrajongók, mind a pörgős, izgalmas filmek kedvelői között.

A Движение вверх (Mozgás felfelé), illetve nem orosz nyelvterületen Three seconds (Három másodperc) címen futó alkotás az 1972-es müncheni olimpia kosárlabda döntőjét eleveníti fel, ahol az utolsó három másodpercben a szovjet válogatott csapat legyőzte a 36 éve veretlen amerikai válogatottat. Ha nem ragadunk le annál a kérdésnél, hogy vajon tényleg mindenki olyan emberséges és egyenes volt-e az orosz-szovjet élsportban az 1970-es években, mint a filmben, és elfogadjuk a szurkoló szerepkörét, amit a film felkínál, akkor magával ragadó, sodró élményben részesülünk, ami segít kizárni a hétköznapok apró-cseprő gondjait és jóleső érzéssel tölt el, mert a filmben a jó elnyeri méltó jutalmát és ezt még az ellenlábasok is méltósággal elismerik.

A hollywoodi szuperfilmek eszköztárát remekül alkalmazó film a vágás terén hozza a legkiemelkedőbb teljesítményt. Jó a sztori is persze, amit az élet produkált és amit az egyik érintett, Szergej Belov visszaemlékezései alapján írt meg regény formájában Alekszandr Konovalov, majd Nyikolaj Kulikov és Andrej Kurejcsik forgatókönyvvé dolgozta át. Kitűnőek a színészek, Vlagyimir Maskov és Oleg Szmoljakov, valamint a Hairben legendássá vált John Savage. Az amerikai-szovjet viszonyokat heves, de vállalható hangvételű versengésként ábrázolja a film, ahol a győztesekkel való azonosulást nem zavarja semmi. És nem is érdemes tovább gondolkodni rajta, nehogy ez az idill megsérüljön.

Persze beszélgetés azért kialakult a film után – nem is rossz, nem is rövid. Egyre összeszokottabb a társaság. Izgatottan várjuk a következő találkozást!  

<<< Vissza a hírekhez


  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>