Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Egyéni és kollektív identitások
2019-06-24
2019. június 21–22-én Szombathelyen sor került a "Hagyomány és megújulás a szláv népek történelmében, kultúrájában" című konferencia sorozat kilencedik, nyár eleji ülésére. Az idei összejövetel vezérfonalát "Egyéni és kollektív identitások" adták. A programsorozatot a Szláv Történeti és Filológiai Társaság szervezi. 

A társaság a maga nemében egyedülálló Magyarországon, hiszen az a kifejezett szakmai célkitűzése, hogy fórumot teremtsen az élő párbeszédre a ruszisztika tárgykörében a történettudományok és az irodalomtudományok képviselői között.
Ezt a vállalást idén is maradéktalanul sikerült teljesíteni. Debrecen, Pécs, Szombathely és Budapest egyetemi és nem egyetemi műhelyeinek munkatársai hallgatták meg egymás előadásait.  A két nap alatt 20 klasszikus értelemben vett tudományos előadás hangzott el, majd a rendezvényt egy tudományos-zenei program zárta, ami a maga műfajában szintén egyedülálló a haza ruszisztikában. Idén Pjotr Csajkovszkij munkássága került napirendre.
Az első nap záró akkordja - hagyományosan  - könyvbemutató volt, ahol Kroó Katalin és Gyimesi Zsuzsanna budapesti bázisú köteteket mutatott be, Regéczi Ildikó a debreceni, míg Bene Krisztián és Huszár Mihály a pécsi ruszisztika könyvterméséből adott ízelítőt. 

Az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központját Gyimesi Zsuzsanna
(A kollektív identitás magányossága. Pavel Zalcman festő és író, a filonovi iskola rejtőzködő képviselője), Mészáros Zsófia (Egy modernkori mártír alakjának megformálása Szofja Kovalevszkaja A nihilista nő című művében) és Szaniszló Orsolya (Natalja Dolgorukaja (1714–1771) és Marija Volkonszkaja (1806–1863) – két nő, egy döntés) képviselte előadással.

A konferencia lelke és főszervezője évek óta Szabó Tünde, a Pécsi Tudományegyetem habilitált docense.
A tudományos rendezvényhez a helyszínt második éve a TIT Vas megyei tagozata biztosítja.

A felolvasó ülés részletes programja a Szláv Történeti és Filológiai Társaság honlapján olvasható.

  

<<< Vissza a hírekhez


  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>