Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Ismét piknikkel ünnepeltük a végzős ruszisztika mesterszakosokat
2019-06-18

2019. június 17-én délelőtt államvizsgáztak a nyolcadik ruszisztika mesterszakos évfolyam első fecskéi, és ugyanaznap került megrendezésre a hatodik ruszisztikai piknik, végzőseink és államvizsgázóink tiszteletére.

Idén rekordszámú államvizsgázónk volt, öten védték meg szakdolgozatukat és vizsgáztak sikeresen a mesterszak törzsanyagából. Bősz Éva és Koncsol András a frissen abszolváltakat képviselték, míg Kerekes Karina és Puskás Anita a 2017-ben, Pósfai Orsolya pedig a 2014-ben abszolvált évfolyam diplomázó hallgatóinak számát gyarapították.

A pikniken összegyűlt végzős hallgatók, doktoranduszok és oktatók a délutáni szellőben vitorlázó hársfavirágok alatt együtt emlékeztek vissza az elmúlt évekre. A hallgatók közül majdnem mindenki a mesterszakon kialakult erős közösséget és jó emberi kapcsolatokat emelte ki mint olyan értéket, amit a tudás és szakmai készségek mellett a diplomaátvétel után egy életre magukkal vihetnek. Szintén többen gondoltak vissza jó érzéssel azokra a lehetőségekre, amik a ruszisztika mesterszak két éve során nyíltak nemzetközi tapasztalatcserére, utazásra.
Reméljük, hogy az útravalóként kapott tarisznyájukkal a vállukon mindig örömmel fognak visszaemlékezni az elmúlt évekre és erre a délutánra.

                                                                      Mészáros Zsófia  

<<< Vissza a hírekhez


  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>