Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
„Fantasztikum az orosz filmművészetben” – évadzáró vetítés
2019-06-13

2019. június 12-én lezárult a Ruszisztikai Filmklub 2018-19-es, 8 filmet felölelő évada az Aljona Zvancova által rendezett Égi bíróság című sorozatból készült egész estés film vetítésével.

Bár az évad során láttunk kifejezetten filozofikus és nyomasztó műveket is, az Égi bíróság a könnyedebb filmek közé tartozott, s a többi eddig látott alkotással szemben inkább fantasztikus, mint tudományos volt. A film a túlvilági élet első szakaszát mutatta be, egészen pontosan azt, hogy miként dől el, hogy valaki a békés mennyországba kerül vagy az „elmélkedés szektorába”, a pokolba. (A döntést egy esküdtszék hozza meg egy komoly bírósági tárgyalás után, melyen a vádlott ügyvédje és az ügyész érvelnek morális értékítéletek mentén.) A főszereplő, a néhány éve halott ügyész megpróbáltatásai azzal kezdődtek, hogy özvegye udvarlójának ügye került a kezébe, s féltékenysége arra sarkalta, hogy mindenképpen juttassa pokolra a fiatalembert.

A film látszólag a halál utáni élet témáját boncolgatta, legyen szó a meghalt ember sorsáról, vagy életben maradt szerettei további életéről, ugyanakkor - mivel a tárgyalás sarkalatos pontjául a vádlott életben kimondott hazugságok szolgáltak – hangsúlyosabb volt a hazugság természetrajza és az elengedés mint pszichológiai jelenség témaköre.

A Filmklub második évadának végén azt mondhatjuk, hogy sikerrel zárult az év: több filmet is teltházzal játszottunk, és külön örömöt jelentett számunkra, hogy kialakult egy keménymag, akik szinte minden alkalommal eljöttek és aktívan részt vettek a filmek utáni inspiráló beszélgetésekben. Köszönjük mindenkinek a részvételt, és amíg ősszel el nem kezdődik az újabb évad, „az orosz kultúra nyári csemegéivel”, a legfrissebb orosz filmekkel várjuk az érdeklődőket július négy egymást követő hétfőjén (részletek hamarosan honlapunkon, valamint Facebook- és Instagram-oldalunkon).

                                                                                                                 Mészáros Zsófia  

<<< Vissza a hírekhez


  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>