Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna

Új honlap 2019. szeptember 15-től! Keresse itt híreinket: russtudies.elte.hu
„Fantasztikum az orosz filmművészetben” – évadzáró vetítés
2019-06-13

2019. június 12-én lezárult a Ruszisztikai Filmklub 2018-19-es, 8 filmet felölelő évada az Aljona Zvancova által rendezett Égi bíróság című sorozatból készült egész estés film vetítésével.

Bár az évad során láttunk kifejezetten filozofikus és nyomasztó műveket is, az Égi bíróság a könnyedebb filmek közé tartozott, s a többi eddig látott alkotással szemben inkább fantasztikus, mint tudományos volt. A film a túlvilági élet első szakaszát mutatta be, egészen pontosan azt, hogy miként dől el, hogy valaki a békés mennyországba kerül vagy az „elmélkedés szektorába”, a pokolba. (A döntést egy esküdtszék hozza meg egy komoly bírósági tárgyalás után, melyen a vádlott ügyvédje és az ügyész érvelnek morális értékítéletek mentén.) A főszereplő, a néhány éve halott ügyész megpróbáltatásai azzal kezdődtek, hogy özvegye udvarlójának ügye került a kezébe, s féltékenysége arra sarkalta, hogy mindenképpen juttassa pokolra a fiatalembert.

A film látszólag a halál utáni élet témáját boncolgatta, legyen szó a meghalt ember sorsáról, vagy életben maradt szerettei további életéről, ugyanakkor - mivel a tárgyalás sarkalatos pontjául a vádlott életben kimondott hazugságok szolgáltak – hangsúlyosabb volt a hazugság természetrajza és az elengedés mint pszichológiai jelenség témaköre.

A Filmklub második évadának végén azt mondhatjuk, hogy sikerrel zárult az év: több filmet is teltházzal játszottunk, és külön örömöt jelentett számunkra, hogy kialakult egy keménymag, akik szinte minden alkalommal eljöttek és aktívan részt vettek a filmek utáni inspiráló beszélgetésekben. Köszönjük mindenkinek a részvételt, és amíg ősszel el nem kezdődik az újabb évad, „az orosz kultúra nyári csemegéivel”, a legfrissebb orosz filmekkel várjuk az érdeklődőket július négy egymást követő hétfőjén (részletek hamarosan honlapunkon, valamint Facebook- és Instagram-oldalunkon).

                                                                                                                 Mészáros Zsófia  

<<< Vissza a hírekhez


  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>