Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna

Új honlap 2019. szeptember 15-től! Keresse itt híreinket: russtudies.elte.hu
Posztolj egy orosz verset! Akció az orosz nyelv napján
2019-06-08

Június 6-án ismét elérkezett az orosz nyelv napja. A tavalyi gerilla-akciónk sikerén felbuzdulva idén is azzal emlékeztünk meg Alekszandr Puskin születésnapjáról, hogy a barátainkkal és kollégáinkkal együtt orosz verseket vittünk ki az utcára, hogy mindenki láthassa és olvashassa őket.

A legtöbb vers szűk pátriárkánkban, az ELTE BTK épületeiben jelent meg, de másik egyetemet is díszítettünk költészettel, mégpedig a CEU-t. Budapest mellett Győrben, Bicskén, Pomázon és Csömörön is „kihajtottak a versek”. Sőt, idén nem csupán hazánkban posztoltunk költeményeket, hanem külföldre, Párizsba (Hetényi Zsuzsa tanárnő jóvoltából) és Alsó-Ausztriába is eljutottunk.

A legkorábbi vers Puskin 1834-es Elég, pajtás, elég! című melankolikus költeménye volt. Kis nyírfánkhoz Nyikolaj Ogarjov Úton című alkotása került, a műben az út mentén álló nyírfák apropóján. A legnehezebben értelmezhető költemény Velimir Hlebnyikov Bóbeóbija volt, a legfrissebb pedig Vlagyimir Viszockij Kezdetben vala a Bánat s Vágy Igéje kezdetű verse 1974-ből. Az akciónk nyomán elszórt 140 évnyi orosz verstermést nem csupán az utcán, hanem térképen is meg lehet tekinteni.

Amozgalmas nap zárásaként a születésnapos Puskin két kis drámája (A fukar lovag és Mozart és Salieri) színházi adaptációjának vetítését szerveztük meg.

                                                                      Mészáros Zsófia


  

<<< Vissza a hírekhez


  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>