Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Éljenek a fiatalok! Székesfehérvári gimnazisták a Ruszisztikai Központban
2019-06-05

A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár 10 éves évfordulójának ünneplésére meghirdetett „Kabinet Hónapja” 2019. május 31-én véget ért. A hónap során a Kabinet minden eddigi évére jutott 1-1 kiemelt program. Az utolsó esemény a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola oroszul tanuló diákjainak látogatása volt.

A program során 17 gimnazista érkezett hozzánk Ferschné Várnai Tímea tanárnő vezetésével. Először a Trefort-kertben tettünk egy rövid sétát, ahol a diákok aktív közreműködésével derült fény a környező épületek és emlékművek történetére. Ezután bemutattuk a Ruszisztikai Kabinetet, majd feltártuk a Fortocska Galéria legújabb plakátkiállításának rejtelmeit. A tízórait kocsmakvízzel kötöttük egybe, ahol a fiatalok alkoholos italok helyett kvásszal és teával olthatták szomjukat, miközben azt találgatták, hogy milyen ételt esznek Oroszországban a nagyböjt kezdete előtt, vagy hova is mennek az oroszok, amikor a „bányába” készülnek. Végül a ROSZTA-ablakok 100. évfordulójára és a küszöbön álló orosz nyelv napjára emlékezve arra kértük a gimnazistákat, hogy egy általuk kiválasztott orosz versről készítsenek plakátot ROSZTA-stílusban. Az eredménynek csodájára lehetett járni, a plakátok olyan szépek, izgalmasak, kreatívak lettek. Várakozásainkkal ellentétben a fiatalok nem azokat a verseket választották, amiket első látásra könnyebb lett volna illusztrálni, hanem komoly, elvont művek költői képeit jelenítettek meg vizuálisan, méghozzá nagy sikerrel.

Dramaturgiai szempontból a Kabinet Hónapjának tökéletes lezárása volt a gimnazisták látogatása. Hiszen 10 sikeres év eltelte után úgy méltó, hogy ne csupán a múltba tekintsünk vissza, hanem a jövő felé is forduljunk, és a jövőt éppen az olyan lelkes, intelligens fiatalok fogják formálni, mint akikkel most találkozhattunk.

                                                                  Mészáros Zsófia


  

<<< Vissza a hírekhez


  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>