Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Májusi színház – Szociális mélységekben az Örkény társulatával
2019-05-25
2019. május 23-án este hétkor elérkezett„A Színház Éve”programsorozat májusi állomása, amely eddigi színházi Odüsszeiánk legjobb élménye volt. Az Örkény István Színházban voltunk,és Makszim Gorkij A mélybencímű drámáját tekintettük meg.

Ha a cím nem ismerős, az nem véletlen: amű eddig Éjjeli menedékhelyként volt ismert Magyarországon. Ez azonban nem volt hű az eredeti orosz elnevezéshez,s csak Radnai Annamáriának, az új fordítónak köszönhetően lett az új cím Gorkij eredetijének magyar tükörfordítása. A szöveg frissítése kifejezetten jót tett a darabnak. A műfordító úgy ültette át a gorkiji textust magyar nyelvre, és ráadásul egy bő száz évvel későbbi környezetbe, hogy egyáltalán nem hangzott modorosnak vagy túlságosan stilizáltnak.

Az alakítások kivétel nélkül hibátlanok voltak, s Ascher Tamás is remekelt rendezőként. A színpadra-állítás és a fordítás szellemisége hasonló volt: azt lehet mondani, hogy bármelyik budapesti közterületen el lehetne képzelni olyan interakciókat, amilyeneket a színházban láttunk.A mai magyar valóságban, ahol a stabilan növekvő szegénység rendszeresen kriminalizálva jelenik meg, és az alsóbb társadalmi rétegek életének torzított képét össznépi szórakozásra kínálja fel a média, példaértékű volt az előadás megközelítési módja.A darab ugyanis a maguk valójában, sajnálkozás nélkül, mégis érzékenyen jelenítette meg korunk szociális mélységeit a gorkiji kulcsmondatnak megfelelően, miszerint az embert elsősorban tisztelni kell.

                                                                                             Mészáros Zsófia


  

<<< Vissza a hírekhez


  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>