Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna

Új honlap 2019. szeptember 15-től! Keresse itt híreinket: russtudies.elte.hu
Májusi színház – Szociális mélységekben az Örkény társulatával
2019-05-25
2019. május 23-án este hétkor elérkezett„A Színház Éve”programsorozat májusi állomása, amely eddigi színházi Odüsszeiánk legjobb élménye volt. Az Örkény István Színházban voltunk,és Makszim Gorkij A mélybencímű drámáját tekintettük meg.

Ha a cím nem ismerős, az nem véletlen: amű eddig Éjjeli menedékhelyként volt ismert Magyarországon. Ez azonban nem volt hű az eredeti orosz elnevezéshez,s csak Radnai Annamáriának, az új fordítónak köszönhetően lett az új cím Gorkij eredetijének magyar tükörfordítása. A szöveg frissítése kifejezetten jót tett a darabnak. A műfordító úgy ültette át a gorkiji textust magyar nyelvre, és ráadásul egy bő száz évvel későbbi környezetbe, hogy egyáltalán nem hangzott modorosnak vagy túlságosan stilizáltnak.

Az alakítások kivétel nélkül hibátlanok voltak, s Ascher Tamás is remekelt rendezőként. A színpadra-állítás és a fordítás szellemisége hasonló volt: azt lehet mondani, hogy bármelyik budapesti közterületen el lehetne képzelni olyan interakciókat, amilyeneket a színházban láttunk.A mai magyar valóságban, ahol a stabilan növekvő szegénység rendszeresen kriminalizálva jelenik meg, és az alsóbb társadalmi rétegek életének torzított képét össznépi szórakozásra kínálja fel a média, példaértékű volt az előadás megközelítési módja.A darab ugyanis a maguk valójában, sajnálkozás nélkül, mégis érzékenyen jelenítette meg korunk szociális mélységeit a gorkiji kulcsmondatnak megfelelően, miszerint az embert elsősorban tisztelni kell.

                                                                                             Mészáros Zsófia


  

<<< Vissza a hírekhez


  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>