Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Nagyszabású és sikeres konferencia zajlott le a budapesti Orosz Kulturális Központban
2019-05-24
2019. május 17–18-án 24. alkalommal került sor a budapesti Orosz Kulturális Központban „A mai orosz nyelv és oktatásának kihívásai” című szakmódszertani konferenciára. A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ második alkalommal kapcsolódott be a konferencia szervezésébe és második alkalommal került sor kulturológia szekcióra is.

Az Orosz Kulturális Központ igazgatója, Valerij Platonov megnyitó beszéde után négy plenáris előadással indult a konferencia, amelyek megadták az alaphangot a szekciók munkájához. Három nagy szekcióban – módszertani, kulturológiai és nyelvészeti –, több alszekcióban, egyszerre öt párhuzamosan helyszínen zajlottak az előadások. A munka kerekasztal beszélgetéssel zárult, majd egy plenáris ülésen valamennyi alszekció vezetője összefoglalta az elhangzott előadások és viták lényegét.

Több mint 90 előadó lépett fel a konferencián mintegy 50 városból, Azerbajdzsán, Belarusz, Csehország, Grúzia,Kazahsztán, Lengyelország, Magyarország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna és az USA színeiben.

A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központot képviselte Mészáros Zsófia „A ’nihilista’ kifejezés jelentésének kulturológiai vizsgálata Sz. Kovalevszkaja szépirodalmi műveiben” című előadásával, méghozzá olyan sikeresen, hogy két oroszországi egyetemtől is ajánlatot kapott közös kutatások folytatására. Gyimesi Zsuzsanna plenáris előadást tartott „Pavel Zalcman, az ismeretlen festő, aki írt is” címmel, valamint a kulturológia szekciót vezette.

  

<<< Vissza a hírekhez


  

Posztolj egy orosz verset! Akció az orosz nyelv napján
2019-06-08

Június 6-án ismét elérkezett az orosz nyelv napja. A tavalyi gerilla-akciónk sikerén felbuzdulva idén is azzal emlékeztünk meg Alekszandr Puskin születésnapjáról, hogy a barátainkkal és kollégáinkkal együtt orosz verseket vittünk ki az utcára, hogy mindenki láthassa és olvashassa őket.

Tovább >>>
Éljenek a fiatalok! Székesfehérvári gimnazisták a Ruszisztikai Központban
2019-06-05

A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár 10 éves évfordulójának ünneplésére meghirdetett „Kabinet Hónapja” 2019. május 31-én véget ért. A hónap során a Kabinet minden eddigi évére jutott 1-1 kiemelt program. Az utolsó esemény a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola oroszul tanuló diákjainak látogatása volt.

Tovább >>>
Nyári intenzív orosztanfolyam középiskolásoknak
2019-06-04

Az ELTE Ruszisztikai Központban, a Russkiy Mir Alapítvány támogatásával működő budapesti Orosz Központ 20 órás (5x4) intenzív nyári orosztanfolyamokat hirdet középiskolások számára.

Tovább >>>
Júniusi filmklub - Égi bíróság
2019-06-03
A Fantasztikum az orosz filmművészetben 2. című vetítéssorozat utolsó programjára 2019. június 12-én szerdán 18 órától kerül sor a Ruszisztikai Kabinetben. Egy viszonylag friss, 2012-es filmet fogunk levetíteni, a címe "Égi bíróság".
Tovább >>>
Puskin Kis drámák
2019-05-31
2019. június 6-án, az Orosz Nyelv Napján 17.00 órától virtuális színházlátogatásra hívjuk a kedves érdeklődőket a Ruszisztikai Kabinetbe . Levetítjük az Alekszandrinszkij Színház legendás, 1971-es előadását, amely Puskin Kis drámái alapján készült. Ezzel tisztelgünk A Színház Éve, Az Orosz Nyelv Napja és Puskin születésének 220. évfordulója előtt.
Tovább >>>