Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Nagyszabású és sikeres konferencia zajlott le a budapesti Orosz Kulturális Központban
2019-05-24
2019. május 17–18-án 24. alkalommal került sor a budapesti Orosz Kulturális Központban „A mai orosz nyelv és oktatásának kihívásai” című szakmódszertani konferenciára. A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ második alkalommal kapcsolódott be a konferencia szervezésébe és második alkalommal került sor kulturológia szekcióra is.

Az Orosz Kulturális Központ igazgatója, Valerij Platonov megnyitó beszéde után négy plenáris előadással indult a konferencia, amelyek megadták az alaphangot a szekciók munkájához. Három nagy szekcióban – módszertani, kulturológiai és nyelvészeti –, több alszekcióban, egyszerre öt párhuzamosan helyszínen zajlottak az előadások. A munka kerekasztal beszélgetéssel zárult, majd egy plenáris ülésen valamennyi alszekció vezetője összefoglalta az elhangzott előadások és viták lényegét.

Több mint 90 előadó lépett fel a konferencián mintegy 50 városból, Azerbajdzsán, Belarusz, Csehország, Grúzia,Kazahsztán, Lengyelország, Magyarország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna és az USA színeiben.

A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központot képviselte Mészáros Zsófia „A ’nihilista’ kifejezés jelentésének kulturológiai vizsgálata Sz. Kovalevszkaja szépirodalmi műveiben” című előadásával, méghozzá olyan sikeresen, hogy két oroszországi egyetemtől is ajánlatot kapott közös kutatások folytatására. Gyimesi Zsuzsanna plenáris előadást tartott „Pavel Zalcman, az ismeretlen festő, aki írt is” címmel, valamint a kulturológia szekciót vezette.

  

<<< Vissza a hírekhez


  

Júliusi színház – Karamazov fivérek
2019-07-26

A Spirit Színház nyáron sem zárja be kapuit –micsoda szerencse! Ráadásul a nyári kánikulában olyan súlyos darabokkal is bátran megkínálja nézőit, mint a Dosztojevszkij-regényből készült Karamazov fivérek. Milyen jól teszi!

Tovább >>>
Draw Your Life kihívás a Ruszisztikán
2019-07-25

Idén tizedik alkalommal fog részt venni az ELTE BTK négy hallgatója a Várnai Csernоrizec Hrabar Magánegyetem szervezésében megrendezésre kerülő intenzív nyári orosz oktatásmódszertani mesterkurzuson augusztus 18–24 között.

Tovább >>>
A Matrjoska paravánnal könnyű jókedvet csiholni
2019-07-19
A szokásos nyári intenzív középiskolás orosztanfolyam idén is elérte a célját: koncentráltan, de jó hangulatban, vidáman és motiváltan vettek rajta részt a diákok.
Tovább >>>
Egy abház történet Szoficskáról
2019-07-16

Kira Kovalenko 2017-ben bemutatott „Szoficska” című filmje méltán került be Oroszország hat legjobb elsőfilmes alkotása közé, amelyeket 2017 végén egyszerre mutattak be az ország nagyvárosaiban az „Új fiatal film” program keretei között.

Tovább >>>
Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc
2019-07-10

Anton Megergyicsev 2017 legvégén bemutatott, sporttörténeti kuriózumot feldolgozó műfaji filmje sajnos nem került a magyar közönség elé, pedig minden bizonnyal sikert aratott volna mind a sportrajongók, mind a pörgős, izgalmas filmek kedvelői között.

Tovább >>>