Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Színház az egész világ?
2019-05-12
A Fortocska Galéria kiállítási portfóliója most vált nagykorúvá, a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tíz éves évfordulóján, a jubileumi X. Ruszisztikai Napokon, hiszen megnyílt benne a tizennyolcadik kiállítás, amely az oroszországi színházkultúra 16 emblematikus intézménye előtt tiszteleg.

A "Színház az egész világ?" című színháztörténeti kiállítás Shakespeare Ahogy tetszik-jéből kölcsönzi a címben megfogalmazott gondolatot és egyben a 2019 a Színház Éve projekthez is kapcsolódik. A kiállítás a X. Ruszisztikai Napok harmadik napján nyílt meg, interaktív módon: az alkotók szóban is bemutatták egymásnak posztereiket és néhány kulisszatitkot is elárultak, amelyekre a készítés közben bukkantak. A kiállításmegnyitó a "Május a kabinet hónapja" című akció 6. kiemelt rendezvényeként valósult meg.

Oroszországban nagyságrendileg 500 állami fenntartású színház van, és nagyjából legalább ugyanennyi magán-, alternatív és alkalmi társulat működik. Csak Moszkvában olyan sok a színház, hogy meg sem lehet őket számolni,már csak azért sem, mert nehéz pontosan meghatározni, mi számít színházi társulatnak és mi nem. Minden esetre az állami színházak száma 150 körüli, az összes szóba jöhető társulatok száma pedig 400 körül mozog. Így nem meglepő, hogy nehéz volt kiválasztani azt a tizenhat kőszínházat, amely bemutatásra kerül a kiállításon. Végül egyrészt azokra az intézményekre esett a választás, amelyek jól ismertek a nagyvilágban, hogy az érdeklődő nézőknek legyen heuréka élményük. Másrészt olyan intézményeket is bemutatunk, amelyek érzékeltetik, hogy Oroszországban Moszkva és Szent-Pétervár mellett más jelentős színházi központok is vannak. Így került be a kínálatba Jekatyerinburg, Novoszibirszk, Perm és Tobolszk egy–egy színháza.

A kiállítás „főszereplői” alapításuk szerinti kronologikus rendben követik egymást, amit persze nem egyszerű felállítani. Az elsőségért sokan versengenek. A mostani kiállításon a sort Tobolszk színházával indítjuk, mert már 1705-ben is volt dokumentált színtársulata (igaz, a mostani épület teljesen új: 2014-ben nyitotta meg kapuit). Záró akkordnak pedig a moszkvai Gogol-központotválasztottuk, amely 2013-ban alakult meg – igaz, nem a semmiből, hanem az 1925 óta működő Gogol Színház feloszlatásával és újraalapításával.

Az összkép izgalmas, dinamikus, színes – reméljük, mindenki örömét leli benne.

A Fortocska Galéria tizennyolcadik kiállítása kalákában valósult meg: a posztereket a Ruszisztikai Központ munkatársai, doktoranduszai és mesterszakos hallgatói készítették. A kiállítás koncepcióját Gyimesi Zsuzsanna dolgozta ki, az installálást Igari Léna, Mészáros Zsófia és Szaniszló Orsolya intézte, a posztereket Barna Brenda, Berecz Gabriella, Bősz Éva, Farkas Ádám, Gyimesi Zsuzsanna, Koncsol András, Lénárt Lejla, Magyar Alexandra, Mészáros Zsófia, Nun Barbara, Rudas Tamás,Szabó Ákos, Szabó Viktor, Szaniszló Orsolya, Szücs Zsanett és Varga Liza készítette.
  

<<< Vissza a hírekhez


  

Posztolj egy orosz verset! Akció az orosz nyelv napján
2019-06-08

Június 6-án ismét elérkezett az orosz nyelv napja. A tavalyi gerilla-akciónk sikerén felbuzdulva idén is azzal emlékeztünk meg Alekszandr Puskin születésnapjáról, hogy a barátainkkal és kollégáinkkal együtt orosz verseket vittünk ki az utcára, hogy mindenki láthassa és olvashassa őket.

Tovább >>>
Éljenek a fiatalok! Székesfehérvári gimnazisták a Ruszisztikai Központban
2019-06-05

A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár 10 éves évfordulójának ünneplésére meghirdetett „Kabinet Hónapja” 2019. május 31-én véget ért. A hónap során a Kabinet minden eddigi évére jutott 1-1 kiemelt program. Az utolsó esemény a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola oroszul tanuló diákjainak látogatása volt.

Tovább >>>
Nyári intenzív orosztanfolyam középiskolásoknak
2019-06-04

Az ELTE Ruszisztikai Központban, a Russkiy Mir Alapítvány támogatásával működő budapesti Orosz Központ 20 órás (5x4) intenzív nyári orosztanfolyamokat hirdet középiskolások számára.

Tovább >>>
Júniusi filmklub - Égi bíróság
2019-06-03
A Fantasztikum az orosz filmművészetben 2. című vetítéssorozat utolsó programjára 2019. június 12-én szerdán 18 órától kerül sor a Ruszisztikai Kabinetben. Egy viszonylag friss, 2012-es filmet fogunk levetíteni, a címe "Égi bíróság".
Tovább >>>
Puskin Kis drámák
2019-05-31
2019. június 6-án, az Orosz Nyelv Napján 17.00 órától virtuális színházlátogatásra hívjuk a kedves érdeklődőket a Ruszisztikai Kabinetbe . Levetítjük az Alekszandrinszkij Színház legendás, 1971-es előadását, amely Puskin Kis drámái alapján készült. Ezzel tisztelgünk A Színház Éve, Az Orosz Nyelv Napja és Puskin születésének 220. évfordulója előtt.
Tovább >>>