Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Jekatyerinburg, tavaszi iskola
2019-05-13
A 2019-es tavaszi iskola sem múlhatott el magyar diákok részvétele nélkül az Urali Föderatív Egyetem szervezésében, Jekatyerinburgban. Aki eddig részt vett ezen az eseményen, az örökre a szívéve zárta a várost és az egyetem történeti karát. Így történt idén is. Erről tanúskodik Bencze András történész hallgató beszámolója.

2019. április 26. és 29-e között az Uráli Föderális Egyetem tavaszi iskoláján vettek részt hallgatóink a Ruszisztikai Központ képviseletében. A XVI. tavaszi iskola témája „Társadalomtörténet: új utak” volt, aminek keretén belül két akadémikus, Vagyim Vincerovics Trepavlov (Трепавлов Вадим Винцерович) és Vitalij Vitalejvics Tyihinov (Тихонов Виталий Витальевич) tartott előadásokat. Idén nyolcadik alaklommal képviseltette magát a Ruszisztikai Központ.

Az egyhetes út alatt nem csak a tavaszi egyetemen vettek részt hallgatóink. Április 24-én és 25-én a partneregyetem történelem szakos hallgatói kísérték körbe őket városukban. A város közel háromszáz éves múltra tekint vissza, hiszen még I. Péter időszakában, 1723-ban alapították. Az elmúlt három évszázad alatt az orosz történelem több fontos eseményének volt színtere Jekatyerinburg, például száz évvel ezelőtt itt végezték ki az utolsó cárt, II. Miklóst és családját. Az Ipatyev-ház, ahol megölték őket ma már nem áll, a helyére felépítették a Vértanúk Engesztelő Templomát. A templom érdekessége, hogy meghagyták azt a pincét, ahol a tragikus esemény történt. Alul ma egy altemplom található, benne egy oltárral annak a szobának a helyén, ahol elkövették a gyilkosságot. Az idegenvezetés során a hallgatók megismerkedhettek a Viszockij-kilátóval, magával az egyetem épületével, a városházával, az Európa és Ázsia határán felhúzott obeliszkkel, a város konstruktivista épületeivel, a labdarugó-világbajnokságra felújított stadionnal, illetve további történelmi emlékművekkel. Az Uráli Egyetemen hallgatóink meglátogatták a régi könyveket őrző könyvtárat, ahol többek között olyan ritkaságok találhatóak meg, mint például J.F. Liszjanszkij (Лисянский, Юрий Фёдорович) földkörüli utazásáról írt visszaemlékezésének első kiadása. Szintén megmutatták hallgatóinknak a kézirattárukat, illetve kipróbálhatták, hogy milyen restaurálni egy régi iratot.

A tavaszi iskola Jekatyerinburgon kívül, egy kis település melletti erdőben található, felújított úttörőtáborban volt. A már említett orosz akadémikusokon kívül, a program részeként egyetemünk hallgatói is kiselőadást tartottak kutatási témájukból. Így szó esett egy magyar utazóról, aki II. Katalin uralkodása alatt volt Oroszországban, az orosz és angol irodalom kapcsolatáról, illetve Orosz-Amerikáról. Május 28-án este az ünnepi vacsora alkalmával újra sor került az orosz hallgatók és tanáraik hagyományos színpadi előadására. A tavaszi iskola diákjainak komédiája idén a nagy gazdasági válságról szólt, a volt hallgatók egy indián történetet vittek színpadra, a tanárok pedig L.I. Gajdaj kultikus darabját, az „Ivan Vasziljevics munkát változtat” filmet értelmezték újra.

A Jekatyerinburgban töltött egy hét remek lehetőséget nyújtott nem csak az ismeretek bővítésére és az orosz kultúra mélyebb megismerésére, hanem új ismerősök, barátok szerzésére is. Mind a hallgatóink, mind pedig az orosz kollégák visszajelzései alapján elmondhatjuk, hogy diákjaink egy újabb remekül sikerült egy hetes utazásban vehettek részt.

                                                                         Bencze András

 

  

<<< Vissza a hírekhez


  

Posztolj egy orosz verset! Akció az orosz nyelv napján
2019-06-08

Június 6-án ismét elérkezett az orosz nyelv napja. A tavalyi gerilla-akciónk sikerén felbuzdulva idén is azzal emlékeztünk meg Alekszandr Puskin születésnapjáról, hogy a barátainkkal és kollégáinkkal együtt orosz verseket vittünk ki az utcára, hogy mindenki láthassa és olvashassa őket.

Tovább >>>
Éljenek a fiatalok! Székesfehérvári gimnazisták a Ruszisztikai Központban
2019-06-05

A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár 10 éves évfordulójának ünneplésére meghirdetett „Kabinet Hónapja” 2019. május 31-én véget ért. A hónap során a Kabinet minden eddigi évére jutott 1-1 kiemelt program. Az utolsó esemény a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola oroszul tanuló diákjainak látogatása volt.

Tovább >>>
Nyári intenzív orosztanfolyam középiskolásoknak
2019-06-04

Az ELTE Ruszisztikai Központban, a Russkiy Mir Alapítvány támogatásával működő budapesti Orosz Központ 20 órás (5x4) intenzív nyári orosztanfolyamokat hirdet középiskolások számára.

Tovább >>>
Júniusi filmklub - Égi bíróság
2019-06-03
A Fantasztikum az orosz filmművészetben 2. című vetítéssorozat utolsó programjára 2019. június 12-én szerdán 18 órától kerül sor a Ruszisztikai Kabinetben. Egy viszonylag friss, 2012-es filmet fogunk levetíteni, a címe "Égi bíróság".
Tovább >>>
Puskin Kis drámák
2019-05-31
2019. június 6-án, az Orosz Nyelv Napján 17.00 órától virtuális színházlátogatásra hívjuk a kedves érdeklődőket a Ruszisztikai Kabinetbe . Levetítjük az Alekszandrinszkij Színház legendás, 1971-es előadását, amely Puskin Kis drámái alapján készült. Ezzel tisztelgünk A Színház Éve, Az Orosz Nyelv Napja és Puskin születésének 220. évfordulója előtt.
Tovább >>>