Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Az elsők a Holdon
2019-05-09
Amikor a Ruszisztikai Filmklub 2019 első félévére szóló programját összeállítottuk, még nem tudtuk, hogy májusban az egész filmes világközösség Alekszej Fedorcsenko rendezőt és Anna a háborúban című, 2018-as filmjét fogja ünnepelni. Farkas Ádám doktorandusz valamire ráérzett, amikor a rendező első filmjét, a 2004-ben készült Az elsők a Holdon című alkotást választotta májusra.

A „fiktív dokumentumfilm” műfajába sorolható mű igazi gyöngyszem. Úgy ad pontos „hétköznapi” látleletet a sztálinizmus és az olvadás korszakának Szovjetuniójáról, hogy eljátssza: dokumentumfilmet készít egy eltitkolt 1938-as Holdra szállás körülményeiről.
Ál-dokumentumfilmnek mégsem nevezhető az alkotás, hiszen valójában nem arról szól, amiről beszél. Éppen ettől olyan érdekes. És éppen ezzel a húzással mond el nagyon sokat a szovjet korszakról, hiszen a XX. század derekán évtizedeken keresztül nem arról szóltak a filmhíradók, amikről beszéltek. A film célkeresztjében tehát nem egy hamis tudománytörténeti epizód áll, nem is annak a leleplezése, hanem a szovjet korszak gondolkodás- és látásmódjai.
A film leginkább a XX. század elejének klasszikus burleszkjeihez hasonlítható, de megidézi Alekszandr Rodcsenko mozihíradóit, Dziga Vertov Ember a felvevőgéppel és Nyikita Mihalkov Öt este című alkotásait, és még számtalan film- és képzőművészeti alkotást (például Viktor Vasznyecov népszerű Három bogatir című festményét). Így tehát egy kitűnő stílusbravúrral van dolgunk, ami óriási műveltséganyagra épül. És ha ez nem lenne elég, akkor íme még egy izgalmas réteg: nem csak formai és tartalmi, hanem szemléletmód-beli sokszínűség is jellemzi a filmet. Vannak például olyan jelenetsorok, ahol egyre kevesebb alak van jelen a felvételen – ez felidézi a kiretusálás módszerét, azaz a nemkívánatossá vált személyek kiszerkesztését a fényképekről a szovjet érában.

Végső soron Az elsők a Holdon emléket állít a szovjet korszaknak, humorral és megértéssel, de mégis kíméletlenül őszintén.

Ennek a megérzéséről és a megértéséről tanúskodott a filmet követő beszélgetés. Remek szórakozást és napokra elegendő gondolkodni valót kaptunk a „Május a kabinet hónapja” című akció ötödik programjaként megrendezett filmvetítésen.

  

<<< Vissza a hírekhez


  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>