Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Megnyíltak a X. Ruszisztikai Napok
2019-05-07
A jubileumi X. Ruszisztikai Napokat Sonkoly Gábor professzor, az ELTE BTK dékánja nyitotta meg a Ruszisztikai Módszertani Kabinet jubileumi, tizedik évében, a Bölcsész Napok részeként. Az eseményre a Ruszisztika Fájánál került sor, bensőséges, ám mégis emelkedett hangulatban.

Sonkoly Gábor röviden felelevenítette a Ruszisztikai Központ, illetve a hozzá tartozó kabinet megalakulásának mérföldköveit és kiemelte az ott folyó munka sokszínűségét és dinamikáját.   Utána Szvák Gyula professor emeritus felelevenítette az öt évvel ezelőtti, "fél évtizedes jubileum" eseményeit. Gyimesi Zsuzsanna, a Ruszisztikai Központ vezetője kiemelte Pálosi Ildikó egyetemi adjunktus elévülhetetlen érdemeit a kabinet létrehozásában, mind hardver, mind pedig szoftver értelemben, hiszen 2008-ban Pálosi Ildikó vezényelte le a helyiség kialakítását, berendezését, felszerelését és beüzemelését célzó munkálatokat, majd hat és fél éven át irányította a működését.

Egy hallgatói flash mob segítségével az eltelt 10 évet több mint tízezer fotóból kiválasztott 10 fénykép illusztrálta, Mészáros Zsófia tudományos segédmunkatárs jóvoltából. 

A megnyitónak zenei program adott keretet. Krokovay Nóra gordonkán és Kepes János gitáron kísérte Szabó Kata éneklését, aki maga is gitározott.

Természetesen volt lehetőség falatozásra és koccintásra, majd a 10 évet tömören felvillantó 10 fénykép átsétált a Ruszisztika standjához, amit a ruszisztika mesterszakos hallgatók töltöttek meg élettel és színnel.

A megnyitót megtisztelte jelenlétével, többek között, Valerij Ljahov követtanácsos az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetségéről és Alina Urazbekova, az Orosz Kulturális Központ oktatási igazgatója.

A három napos eseménysorozat folytatja a „Május a kabinet hónapja” című akciót, amely a kabinet tíz éves évfordulója előtt tiszteleg tíz kiemelt programmal. A „Május a kabinet hónapja” május 4-én, szombaton vette kezdetét orosztanároknak szóló továbbképzéssel, valamint a Tri Kvadrata Kiadó könyvbemutatójával, amelyen Szergej Miturics, a kiadó igazgatója bemutatta legújabb köteteiket.

Híradás az eseményről az MTV1 orosz nyelvű híreiben (3:24-4:48 között)
  

<<< Vissza a hírekhez


  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>