Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
A Tri Kvadrata Kiadó és Szergej Miturics újra jött, látott, győzött
2019-05-06

2019. május 4-én Szergej Miturics, a moszkvai Tri Kvadrata Kiadó igazgatója a Ruszisztikai Központ és az éppen soron lévő metodikai szombat vendége volt, amelyet – mint mindig –Oszipova Irina vezetett.

Szergej Miturics kiadója, saját bevallása szerint, kicsi és különleges. Intellektuális élmény hallgatni őt és nézegetni a kiadó színes, kívülről-belülről izgalmas kiadványait. Egyik új sorozatuknak („Oroszország művészeti kincsei”, „Художественные сокровища России”) az a célja, hogy az ország távoli helyein lévő múzeumokban olyan kiállítási tárgyakra leljenek, amelyek nem csak régészeti és történeti, hanem művészettörténeti szempontból is különlegesen érdekesek, ám a szakma figyelmét eddig elkerülték. A válogatás minőségét emeli, hogy Szergej Miturics aktív képzőművész, az volt az édesapja és az lett fia is, akivel közösen vezetik a kiadót.
Pjotr Miturics, az apa az 1920-as évek vezető futurista művészei közé tartozott, akinek az életművét feldolgozó albumot is bemutatta Szergej Miturics a jelenlévőknek.

Nem kevésbé érdekes és izgalmas kiadványsorozat a közelmúlt nyelvhasználatának elemzései alapján összeállított szótárak sora, amelyekben a normává váló szlengtől a mémekig minden megtalálható. A legfrissebb kiadvány 2015-16 nyelvhasználatát dolgozza fel.

A metodikai szombat és a könyvbemutató méltó indítása volt a "Május a kabinet hónapja" című rendezvénysorozatnak, amely a kabinet működésének 10 éves évfordulója előtt tiszteleg tíz különleges programmal.
  

<<< Vissza a hírekhez


  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>