Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Dr. Kemény László professzor az ukrajnai választásokról
2019-05-03

Dr. Kemény László hosszú évek óta részt vesz független nemzetközi megfigyelőként a poszt-szovjet térség különböző választásain. Az ott szerzett tapasztalatait rendszeresen megosztja a Ruszisztikai Központ munkatársaival és a mesterszakos hallgatókkal. Ez történt 2019. május 2-án is.

Dr. Kemény László részt vett a tavaszi ukrajnai elnökválasztás mindkét fordulóján és szó szerint a sűrűjéből figyelte az eseményeket, ugyanis mindkét alkalommal Kijev közepén, a Függetlenség térre néző szállodákban szállt meg.

Kemény professzor rendkívül jól felépített, követhető és érdekfeszítő előadásokat szokott tartani, a magas szintű elemzői rálátást izgalmas „közelképekkel” párosítva. Mostani előadásának legérzékletesebb részei arról szóltak, hogyan igyekezett a két szavazási forduló között támogatókat találni magának Petro Porosenko leköszönő elnök Európában, Amerikában és otthon, illetve hogyan szerveződött és zajlott a második fordulót közvetlenül megelőző elnöki vita Kijev legnagyobb futballpályáján. Kemény László illusztrációnak kézi „gyártású” kampányanyagokat és nyomtatott sajtótermékeket is hozott magával. A beszámolót záró kérdések egy része a jövőre vonatkozó jóslásokat szeretett volna hallani, ám az előadó nem vállalkozott rá, pártatlanul igyekezett rávilágítani az esélyekre és minden kérdés esetében több lehetséges forgatókönyvet vázolt fel. Éppen ezért volt olyan izgalmas és tartalmas az összejövetel.  

<<< Vissza a hírekhez


  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>