Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Áprilisi színház - Ilf-Petrov új köntösben
2019-04-23

2019. április 18-án Ilf-Petrov legendás Tizenkét székének rendhagyó koncert-előadását néztük meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál Keretében, az eseményre alakult Ilfpetrov zenekar és öt színész, köztük Hegedűs D. Géza és Láng Annamária előadásában.

Az előadás helyszíne a TRIP Hajó Színházterme volt, ami már önmagában egy sajátos atmoszférát teremtett: az ábrázolt szovjet korszak ingatagságát a nézők is érzékelhették, ahogy a Duna hullámzása folyamatosan ringatott minket. Az előadást pedig a koncert-élmények azon hamisíthatatlan kategóriájába helyezte, amelyben az akusztika sajátosságai inkább a zenét engedik érvényesülni az énekelt szöveg rovására.

Az esemény a TRIP Hajó „Szöveg és Zene” sorozatában valósult meg, s a tizenkét szék utáni hajsza tizenkét, a szerzők szerint „nyomokban oroszos” dalban elevenedett meg. A prózai betétek az Osztap Bendert is játszó Vecsei H. Miklós gondozásában készültek el, a dalok pedig Závada Péter és Ratkóczi Huba közös munkájának eredményeképpen jöttek létre. A szöveg és maga a cselekmény is (ami csak helyenként, jelzés-szerűen utalt az eredeti mű egyes eseményeire) csupán átkötő szerepet játszott az egyes dalok között. A tulajdonképpeni főszerepet maguk a dalok játszották, amelyek lazán próbálták értelmezni az ilf-petrovi szovjet társadalomképet, szubjektíven, áthallásokkal, a mai magyar olvasó szemüvegén keresztül. Talán ezért is tűnt úgy, hogy a színház/koncertélmény nagyon távol állt egykori könyvélményeinktől.

                                                               Mészáros Zsófia


  

<<< Vissza a hírekhez


  

Orosz érettségi előkészítő gimnazistáknak
2019-09-03
A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár (a "Russkiy Mir" Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében) 15 hetes, 30 órás orosz érettségi előkészítő kurzust hirdet heti egy alkalommal gimnazistáknak, 2019. szeptember 16-tól.
Tovább >>>
Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-02
2019. szeptember 11-én 17.30-kor a Ruszisztikai Központ Filmklubjának új tematikus sorozata igazi világsikerrel veszi kezdetét: levetítjük és megvitatjuk az 1981-ben Oscar díjat nyert "Moszkva nem hisz a könnyeknek" című két részes alkotást.
Tovább >>>
150 éve jelent meg először a Háború és béke
2019-09-02
Lev Tolsztoj talán legismertebb regénye, a Háború és béke 150 évvel ezelőtt jelent meg először nyomtatásban. A Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság külön rendezvénnyel emlékezik meg erről a nem csak szakmai körökben fontosnak tartott dátumról és magáról az irodalmi alkotásról.
Tovább >>>
XI. Várnai Nemzetközi Szakmódszertani Továbbképzés
2019-08-30
2019. augusztus 18-23. között 11. alkalommal került sor leendő orosztanároknak szóló szakmódszertani továbbképzésre Várnában, a Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának szervezésében.
Tovább >>>
Párhuzamos női sorsok az orosz-szovjet filmművészetben
2019-08-29
A 2019/2020-as tanévben a Ruszisztikai Filmklubban olyan filmeket fogunk együtt megtekinteni, amelyeknek fókuszában női sorsok állnak. Az őszi félévben olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyekben három-három életút alakulását lehet párhuzamosan végigkövetni. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>