Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna

Új honlap 2019. szeptember 15-től! Keresse itt híreinket: russtudies.elte.hu
Áprilisi színház - Ilf-Petrov új köntösben
2019-04-23

2019. április 18-án Ilf-Petrov legendás Tizenkét székének rendhagyó koncert-előadását néztük meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál Keretében, az eseményre alakult Ilfpetrov zenekar és öt színész, köztük Hegedűs D. Géza és Láng Annamária előadásában.

Az előadás helyszíne a TRIP Hajó Színházterme volt, ami már önmagában egy sajátos atmoszférát teremtett: az ábrázolt szovjet korszak ingatagságát a nézők is érzékelhették, ahogy a Duna hullámzása folyamatosan ringatott minket. Az előadást pedig a koncert-élmények azon hamisíthatatlan kategóriájába helyezte, amelyben az akusztika sajátosságai inkább a zenét engedik érvényesülni az énekelt szöveg rovására.

Az esemény a TRIP Hajó „Szöveg és Zene” sorozatában valósult meg, s a tizenkét szék utáni hajsza tizenkét, a szerzők szerint „nyomokban oroszos” dalban elevenedett meg. A prózai betétek az Osztap Bendert is játszó Vecsei H. Miklós gondozásában készültek el, a dalok pedig Závada Péter és Ratkóczi Huba közös munkájának eredményeképpen jöttek létre. A szöveg és maga a cselekmény is (ami csak helyenként, jelzés-szerűen utalt az eredeti mű egyes eseményeire) csupán átkötő szerepet játszott az egyes dalok között. A tulajdonképpeni főszerepet maguk a dalok játszották, amelyek lazán próbálták értelmezni az ilf-petrovi szovjet társadalomképet, szubjektíven, áthallásokkal, a mai magyar olvasó szemüvegén keresztül. Talán ezért is tűnt úgy, hogy a színház/koncertélmény nagyon távol állt egykori könyvélményeinktől.

                                                               Mészáros Zsófia


  

<<< Vissza a hírekhez


  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>