Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna

Új honlap 2019. szeptember 15-től! Keresse itt híreinket: russtudies.elte.hu
A Russel-Einstein Manifesztum filmes utórezgése
2019-04-18
A hidegháború idején, 1955. július 9-én Bertrand Russel matematikus, filozófus, író a világ vezetőit manifesztumban kérte, hogy igyekezzenek békés úton rendezni konfliktusaikat, nehogy az egész világ belepusztuljon egy esetleges atomháborús konfliktuskezelésbe. Mert hogy abból mi lenne…

Ezt írók és rendezők sokasága próbálta érzékletesen és elrettentő módon megjeleníteni. A poszt-apokaliptikus filmek sorából kiemelkedik Konsztantyin Lopusanszkij 1986-os, „Egy halott ember levelei” című filmje. Nem csak azért, mert a Sztrugackij fivérek és áttételesen Andrej Tarkovszkij zsenialitása is átdereng rajta, hanem azért, mert a csupa jól ismert műfaji sajátosság ellenére erősen hat a mai nézőre is.

Ezt leteszteltük a Ruszisztikai Filmklub 2019. április 17-i vetítésén. A film után élénk és szerteágazó vita alakult ki arról, hogy mennyire volt pesszimista az alkotás; felmutat-e némi reményt a továbbélésre; van-e értelme küzdeni az új generációnak és az új generációkért; szabad-e áltatni magunkat és másokat a teljes reménytelenség és ezáltal a totális perspektíva vesztés elkerülése érdekében…

A nézőkben különböző válaszok fogalmazódtak meg. Tehát a film megtette kötelességét: elgondolkodtatott, véleménycserére késztetett. Érdemes volt megnézni.


  

<<< Vissza a hírekhez


  

Szervezeti változások az ELTE BTK Történeti Intézetében
2019-09-16

2019 sok újdonságot hozott az ELTE BTK Történeti Intézetének életébe.

Tovább >>>
Hallottál már róla - Kutatók Éjszakája a Ruszisztikán
2019-09-15
Nyilván már hallottatok róla, hogy a Ruszisztikai Központban mindig nagyszerű programok vannak a Kutatók Éjszakáján. Idén a programokat arra a kérdésre fűztük fel, hogy Hallottál már róla? Ha igen, gyere el, ha nem, akkor pedig azért gyere el szeptember 27-én!
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 szeptember
2019-09-14
2019 első őszi, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. szeptember 21-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
Megunhatatlan a Moszkva nem hisz a könnyeknek
2019-09-12

Vlagyimir Menysov Oscar-díjas alkotása jó választás volt a szeptemberi ruszisztikai filmklub évadnyitásához. Mindenkit elvarázsolt a film – akár először, akár másodszor, akár sokadszor látta.

Tovább >>>
Szeptemberi színház - Ványa bácsi
2019-09-07
A Ruszisztikai Központ Színház Odüsszeiája szeptemberben a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartól Béla Kamaraszínház koprodukciójában bemutatott Ványa bácsi-ra kalauzolta el az érdeklődőket.
Tovább >>>