Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
A Russel-Einstein Manifesztum filmes utórezgése
2019-04-18
A hidegháború idején, 1955. július 9-én Bertrand Russel matematikus, filozófus, író a világ vezetőit manifesztumban kérte, hogy igyekezzenek békés úton rendezni konfliktusaikat, nehogy az egész világ belepusztuljon egy esetleges atomháborús konfliktuskezelésbe. Mert hogy abból mi lenne…

Ezt írók és rendezők sokasága próbálta érzékletesen és elrettentő módon megjeleníteni. A poszt-apokaliptikus filmek sorából kiemelkedik Konsztantyin Lopusanszkij 1986-os, „Egy halott ember levelei” című filmje. Nem csak azért, mert a Sztrugackij fivérek és áttételesen Andrej Tarkovszkij zsenialitása is átdereng rajta, hanem azért, mert a csupa jól ismert műfaji sajátosság ellenére erősen hat a mai nézőre is.

Ezt leteszteltük a Ruszisztikai Filmklub 2019. április 17-i vetítésén. A film után élénk és szerteágazó vita alakult ki arról, hogy mennyire volt pesszimista az alkotás; felmutat-e némi reményt a továbbélésre; van-e értelme küzdeni az új generációnak és az új generációkért; szabad-e áltatni magunkat és másokat a teljes reménytelenség és ezáltal a totális perspektíva vesztés elkerülése érdekében…

A nézőkben különböző válaszok fogalmazódtak meg. Tehát a film megtette kötelességét: elgondolkodtatott, véleménycserére késztetett. Érdemes volt megnézni.


  

<<< Vissza a hírekhez


  

Júliusi színház – Karamazov fivérek
2019-07-26

A Spirit Színház nyáron sem zárja be kapuit –micsoda szerencse! Ráadásul a nyári kánikulában olyan súlyos darabokkal is bátran megkínálja nézőit, mint a Dosztojevszkij-regényből készült Karamazov fivérek. Milyen jól teszi!

Tovább >>>
Draw Your Life kihívás a Ruszisztikán
2019-07-25

Idén tizedik alkalommal fog részt venni az ELTE BTK négy hallgatója a Várnai Csernоrizec Hrabar Magánegyetem szervezésében megrendezésre kerülő intenzív nyári orosz oktatásmódszertani mesterkurzuson augusztus 18–24 között.

Tovább >>>
A Matrjoska paravánnal könnyű jókedvet csiholni
2019-07-19
A szokásos nyári intenzív középiskolás orosztanfolyam idén is elérte a célját: koncentráltan, de jó hangulatban, vidáman és motiváltan vettek rajta részt a diákok.
Tovább >>>
Egy abház történet Szoficskáról
2019-07-16

Kira Kovalenko 2017-ben bemutatott „Szoficska” című filmje méltán került be Oroszország hat legjobb elsőfilmes alkotása közé, amelyeket 2017 végén egyszerre mutattak be az ország nagyvárosaiban az „Új fiatal film” program keretei között.

Tovább >>>
Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc
2019-07-10

Anton Megergyicsev 2017 legvégén bemutatott, sporttörténeti kuriózumot feldolgozó műfaji filmje sajnos nem került a magyar közönség elé, pedig minden bizonnyal sikert aratott volna mind a sportrajongók, mind a pörgős, izgalmas filmek kedvelői között.

Tovább >>>