Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
A BASEES 2019-es cambridge-i konferenciáján a Ruszisztikai Központ egy teljes panellal képviseltette magát
2019-04-17

2019. április 12–14-én került sor a brit szlavisták társaságának idei éves nemzetközi konferenciájára, hagyományosan Cambridge-ben. Az ELTE Ruszisztikai Központjának kutatói és a ruszisztikai doktori program két doktorandusza által összeállított szekció a személyes és a nyilvános identitások szövevényét vizsgálta különböző történelmi kontextusokban, különböző forrástípusok tükrében.

A BASEES (British Association for Slavonic and East European Studies) elődszervezetei az 1950-es években jöttek létre Nagy Britanniában, majd 1989-ben egyesültek. A társaság legnagyobb horderejű rendezvénye a minden tavasszal megrendezésre kerülő nemzetközi szlavista konferencia, amelyen Európa különböző régióiból nagyságrendileg ötszáz előadó lép fel, kilenc tematikus blokkban, sokszor 15-nél is több párhuzamos szekcióban. Ez egyrészt frusztráló is lehet, mert gyakran egyszerre három-négy helyen is jó lenne jelen lenni. Ugyanakkor felemelő és izgalmas is a bőséges kínálat, különösen ha öt fős csapatban gondolkozunk, hiszen más-más helyekre beülve egymás élményeiből is tudunk táplálkozni és okulni. Pontosan ez történt a Ruszisztikai Központ csapata esetében. Felemelő dolog volt egy egész szekciót „kitenni” az asztalra a Cambridge University Robinson College-ban. Ilyen bravúrra rajtunk kívül csak egyetlen intézmény vállalkozott: a jekatyerinburgi Urali Föderatív Egyetem Történelem Karának Oroszország Története Tanszéke. És talán nem véletlen, hogy ők valamennyien régi jó kollégái a budapesti ruszistáknak: minden évben találkozunk velük hol Jekatyerinburgban, hol Budapesten, hol Strassbourgban – konferenciákon, szimpóziumokon, mesterkurzusokon. És persze nagyon jó volt újra találkozni a nagyszerű és utolérhetetlen Sheila Fitzpatrickkal, aki szeretettel és érdeklődéssel figyeli fiatal és már nem annyira fiatal kollégáinak munkásságát és igyekszik értő és megértő megjegyzésekkel segíteni a munkák továbbvitelét.

A konferencián 2018–19 legizgalmasabb, témába vágó szakkönyveivel is meg lehet ismerkedni, illetve bemutattak egy vadonatúj dokumentumfilmet a legendássá vált Oscar Rabin festőművész életéről és munkásságáról, aki felkavarta a Pangás korszakának (nem is annyira) állóvizét az elhíresült buldózer kiállítással.


Két plenáris beszélgetés tette kerekké a rendezvényt. Az elsőn Beáta Hock, Josef Moural, Elina Viljanen és Josephine von Zitzewitz beszélt a kelet-európai rendszerváltás filozófiai kereteiről és a művészetek társadalomformáló szerepéről az adott változások során. A második beszélgetésen Mark Galeotti és Mihail Hodorkovszkij beszélt a poszt-szovjet térség jogi légköréről – egy-egy sajátos nézőpontból.

Végezetül álljon itt a Ruszisztikai Központ szekciójának részletes programja, amelyre 2019. április 13-án szombaton 15.45-kor került sor:

Private Identity vs Public Identity in Eastern Europe in Different Historical Contexts. Microhistorical Approaches
Chair:    Adam Farkas

Papers:               
Orsolya Szaniszlo: The Identity of Natalia Dolgorukova as a Model of Marital Self-Sacrifice and Fidelity in 19th Century Sources
Zsófia Mészáros
: The Identity of the Non-Comformist Woman and the Epithet „Nihilist Woman” in Sofia Kovalevskaya’s Fictional and Autobiographical Works

Viktor Szabó
: The Practice of Soviet Individualisation – „Homo Sovieticus” and the New Streets of Sverdlovsk int he 1930s

Zsuzsanna Gyimesi
: The Pen Pal Movement Among 7th and 9th Grade Soviet Schoolchildren in the 1970s Trough Documents and Recollections

  

<<< Vissza a hírekhez


  

Júliusi színház – Karamazov fivérek
2019-07-26

A Spirit Színház nyáron sem zárja be kapuit –micsoda szerencse! Ráadásul a nyári kánikulában olyan súlyos darabokkal is bátran megkínálja nézőit, mint a Dosztojevszkij-regényből készült Karamazov fivérek. Milyen jól teszi!

Tovább >>>
Draw Your Life kihívás a Ruszisztikán
2019-07-25

Idén tizedik alkalommal fog részt venni az ELTE BTK négy hallgatója a Várnai Csernоrizec Hrabar Magánegyetem szervezésében megrendezésre kerülő intenzív nyári orosz oktatásmódszertani mesterkurzuson augusztus 18–24 között.

Tovább >>>
A Matrjoska paravánnal könnyű jókedvet csiholni
2019-07-19
A szokásos nyári intenzív középiskolás orosztanfolyam idén is elérte a célját: koncentráltan, de jó hangulatban, vidáman és motiváltan vettek rajta részt a diákok.
Tovább >>>
Egy abház történet Szoficskáról
2019-07-16

Kira Kovalenko 2017-ben bemutatott „Szoficska” című filmje méltán került be Oroszország hat legjobb elsőfilmes alkotása közé, amelyeket 2017 végén egyszerre mutattak be az ország nagyvárosaiban az „Új fiatal film” program keretei között.

Tovább >>>
Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc
2019-07-10

Anton Megergyicsev 2017 legvégén bemutatott, sporttörténeti kuriózumot feldolgozó műfaji filmje sajnos nem került a magyar közönség elé, pedig minden bizonnyal sikert aratott volna mind a sportrajongók, mind a pörgős, izgalmas filmek kedvelői között.

Tovább >>>