Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
A BASEES 2019-es cambridge-i konferenciáján a Ruszisztikai Központ egy teljes panellal képviseltette magát
2019-04-17

2019. április 12–14-én került sor a brit szlavisták társaságának idei éves nemzetközi konferenciájára, hagyományosan Cambridge-ben. Az ELTE Ruszisztikai Központjának kutatói és a ruszisztikai doktori program két doktorandusza által összeállított szekció a személyes és a nyilvános identitások szövevényét vizsgálta különböző történelmi kontextusokban, különböző forrástípusok tükrében.

A BASEES (British Association for Slavonic and East European Studies) elődszervezetei az 1950-es években jöttek létre Nagy Britanniában, majd 1989-ben egyesültek. A társaság legnagyobb horderejű rendezvénye a minden tavasszal megrendezésre kerülő nemzetközi szlavista konferencia, amelyen Európa különböző régióiból nagyságrendileg ötszáz előadó lép fel, kilenc tematikus blokkban, sokszor 15-nél is több párhuzamos szekcióban. Ez egyrészt frusztráló is lehet, mert gyakran egyszerre három-négy helyen is jó lenne jelen lenni. Ugyanakkor felemelő és izgalmas is a bőséges kínálat, különösen ha öt fős csapatban gondolkozunk, hiszen más-más helyekre beülve egymás élményeiből is tudunk táplálkozni és okulni. Pontosan ez történt a Ruszisztikai Központ csapata esetében. Felemelő dolog volt egy egész szekciót „kitenni” az asztalra a Cambridge University Robinson College-ban. Ilyen bravúrra rajtunk kívül csak egyetlen intézmény vállalkozott: a jekatyerinburgi Urali Föderatív Egyetem Történelem Karának Oroszország Története Tanszéke. És talán nem véletlen, hogy ők valamennyien régi jó kollégái a budapesti ruszistáknak: minden évben találkozunk velük hol Jekatyerinburgban, hol Budapesten, hol Strassbourgban – konferenciákon, szimpóziumokon, mesterkurzusokon. És persze nagyon jó volt újra találkozni a nagyszerű és utolérhetetlen Sheila Fitzpatrickkal, aki szeretettel és érdeklődéssel figyeli fiatal és már nem annyira fiatal kollégáinak munkásságát és igyekszik értő és megértő megjegyzésekkel segíteni a munkák továbbvitelét.

A konferencián 2018–19 legizgalmasabb, témába vágó szakkönyveivel is meg lehet ismerkedni, illetve bemutattak egy vadonatúj dokumentumfilmet a legendássá vált Oscar Rabin festőművész életéről és munkásságáról, aki felkavarta a Pangás korszakának (nem is annyira) állóvizét az elhíresült buldózer kiállítással.


Két plenáris beszélgetés tette kerekké a rendezvényt. Az elsőn Beáta Hock, Josef Moural, Elina Viljanen és Josephine von Zitzewitz beszélt a kelet-európai rendszerváltás filozófiai kereteiről és a művészetek társadalomformáló szerepéről az adott változások során. A második beszélgetésen Mark Galeotti és Mihail Hodorkovszkij beszélt a poszt-szovjet térség jogi légköréről – egy-egy sajátos nézőpontból.

Végezetül álljon itt a Ruszisztikai Központ szekciójának részletes programja, amelyre 2019. április 13-án szombaton 15.45-kor került sor:

Private Identity vs Public Identity in Eastern Europe in Different Historical Contexts. Microhistorical Approaches
Chair:    Adam Farkas

Papers:               
Orsolya Szaniszlo: The Identity of Natalia Dolgorukova as a Model of Marital Self-Sacrifice and Fidelity in 19th Century Sources
Zsófia Mészáros
: The Identity of the Non-Comformist Woman and the Epithet „Nihilist Woman” in Sofia Kovalevskaya’s Fictional and Autobiographical Works

Viktor Szabó
: The Practice of Soviet Individualisation – „Homo Sovieticus” and the New Streets of Sverdlovsk int he 1930s

Zsuzsanna Gyimesi
: The Pen Pal Movement Among 7th and 9th Grade Soviet Schoolchildren in the 1970s Trough Documents and Recollections

  

<<< Vissza a hírekhez


  

A mai orosz nyelv és oktatásának kihívásai - konferencia az Orosz Kulturális Központban
2019-05-15
2019. május 17–18-án a Budapesti Orosz Kulturális Központ és az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központja szervezésében ismét tudományos-módszertani konferenciára kerül sor az Orosz Kulturális Központban.
Tovább >>>
Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában
2019-05-13
2019. május 20–21-én kerül sor a Ruszisztikai Központ 12. nemzetközi ruszisztikai konferenciájára "Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában: a történeti forrás és interpretációja" címmel.
Tovább >>>
Jekatyerinburg, tavaszi iskola
2019-05-13
A 2019-es tavaszi iskola sem múlhatott el magyar diákok részvétele nélkül az Urali Föderatív Egyetem szervezésében, Jekatyerinburgban. Aki eddig részt vett ezen az eseményen, az örökre a szívéve zárta a várost és az egyetem történeti karát. Így történt idén is. Erről tanúskodik Bencze András történész hallgató beszámolója.
Tovább >>>
Színház az egész világ?
2019-05-12
A Fortocska Galéria kiállítási portfóliója most vált nagykorúvá, a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tíz éves évfordulóján, a jubileumi X. Ruszisztikai Napokon, hiszen megnyílt benne a tizennyolcadik kiállítás, amely az oroszországi színházkultúra 16 emblematikus intézménye előtt tiszteleg.
Tovább >>>
Az első ruszisztikai kocsmakvíz
2019-05-10

2019. május 9-én zajlott le a „Május a kabinet hónapja” programsorozat hetedik, és a Ruszisztikai Napok utolsó előtti programja, az első ruszisztikai kocsmakvíz. A brit eredetű játékforma mára Magyarországon is gyökeret vert, sőt bajnokság is zajlik hétről hétre hazánk (és a környező országok) mintegy harminc városában.

Tovább >>>