Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Nagy helyesírási verseny orosz nyelvből
2019-04-15
2019. április 13-án szombaton lezajlott az egész világon ugyanabban az időpontban megrendezésre kerülő orosz helyesírási verseny. Idén 16. alkalommal rendezte meg az akciót az Orosz Föderáció, mintegy 150 helyszínen, a világ 81 országában.

 Magyarországon másodszor lehetett csatlakozni a versenyhez. A helyszínt idén is az ELTE BTK biztosította a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ és a budapesti Orosz Kulturális Központ együttműködésének köszönhetően.

Ebben az évben két kategóriában lehetett versenyezni. Külön tesztelhették helyesírási ismereteiket az orosz anyanyelvűek és az oroszt idegen nyelvként tanulók. A diktáláshoz tavaly Guzel Jahina kortárs írónő regényéből, idén pedig Pável Bászinszkij megjelenés előtt álló írásaiból lettek kiválasztva részletek.


A nyelvtan órákról, az iskolai diktálásokról sokunknak vannak rossz emlékei. Ezért is nagyon meglepő, hogy milyen jó mókát lehet csinálni egy ilyen feladattípusból, ráadásul úgy, hogy van benne valami komoly és felemelő is, annak ellenére, hogy nem kell túl komolyan venni.

Jó szívvel ajánljuk minden oroszul tudónak és oroszul tanulónak, hogy jövőre nevezzen be. Érdemes.

A megnyitó:


Az oroszul tanulók megmérettetése:


A javítás:

  

<<< Vissza a hírekhez


  

Júliusi színház – Karamazov fivérek
2019-07-26

A Spirit Színház nyáron sem zárja be kapuit –micsoda szerencse! Ráadásul a nyári kánikulában olyan súlyos darabokkal is bátran megkínálja nézőit, mint a Dosztojevszkij-regényből készült Karamazov fivérek. Milyen jól teszi!

Tovább >>>
Draw Your Life kihívás a Ruszisztikán
2019-07-25

Idén tizedik alkalommal fog részt venni az ELTE BTK négy hallgatója a Várnai Csernоrizec Hrabar Magánegyetem szervezésében megrendezésre kerülő intenzív nyári orosz oktatásmódszertani mesterkurzuson augusztus 18–24 között.

Tovább >>>
A Matrjoska paravánnal könnyű jókedvet csiholni
2019-07-19
A szokásos nyári intenzív középiskolás orosztanfolyam idén is elérte a célját: koncentráltan, de jó hangulatban, vidáman és motiváltan vettek rajta részt a diákok.
Tovább >>>
Egy abház történet Szoficskáról
2019-07-16

Kira Kovalenko 2017-ben bemutatott „Szoficska” című filmje méltán került be Oroszország hat legjobb elsőfilmes alkotása közé, amelyeket 2017 végén egyszerre mutattak be az ország nagyvárosaiban az „Új fiatal film” program keretei között.

Tovább >>>
Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc
2019-07-10

Anton Megergyicsev 2017 legvégén bemutatott, sporttörténeti kuriózumot feldolgozó műfaji filmje sajnos nem került a magyar közönség elé, pedig minden bizonnyal sikert aratott volna mind a sportrajongók, mind a pörgős, izgalmas filmek kedvelői között.

Tovább >>>