Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Pörgött a pirogszámláló a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár 10. születésnapján
2019-02-26
A híres orosz vendégszeretet hagyományait követve, 2019. február 25-én, pontban a kabinet megnyitásának 10. évfordulóján bölcsészkar-szerte elébe mentünk a potenciális vendégeknek, és piroggal és ajándékkártyákkal kedveskedtünk nekik.

Sonkoly Gábor professzor, az ELTE BTK dékánja átvette a Russkiy Mir Alapítvány köszöntőlevelét is:

A legtöbben kíváncsi örömmel, néhányan enyhe gyanakvással fogadták a gerilla-akciót, de végül mindenki jó érzéssel konstatálta, hogy a kabinet 10. születésnapjával jól járnak. A pirog mindenkit levett a lábáról. Több mint 100 darab fogyott el a dékániában, a gazdasági hivatalban, a doktori és a tanulmányi osztályon, a Történeti Intézetben és a szomszédos tanszékeken, a könyvtárakban, a jegyzetboltban, a portákon és a folyosókon. Az volt a cél, hogy ne csak mi örüljünk a jubileumi születésnapunknak, hanem mindenki. És ezt a célt sikerült elérni. Persze a leglelkesebb grémium a diákok közül került ki, különösen azért, mert olyan hallgatók is bepillantást nyerhettek a kabinetbe, akik korábban még nem jártak ott.

A Ruszisztikai Központ folyosóján flash mob-szerű teaház állta el minden direkt arra járó és véletlenül odakeveredő ember útját – ami szerencsére senkinek nem volt ellenére. Bakelit lemezekről szólt Okudzsava, Alla Pugacsova, Zsanna Bicsevszkaja, az Akvárium és más ikonikus orosz és szovjet dallamok. Folyt a társalgás és a tea, fogyott a sütemény és a pirog maradéka. Sok születésnapi köszöntés érkezett a vendégektől, további sikeres évtizedeket kívántak a kabinetnek és reményüket fejezték ki, hogy jövőre is lesz születésnapi buli.    

 

  

<<< Vissza a hírekhez


  

A mai orosz nyelv és oktatásának kihívásai - konferencia az Orosz Kulturális Központban
2019-05-15
2019. május 17–18-án a Budapesti Orosz Kulturális Központ és az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központja szervezésében ismét tudományos-módszertani konferenciára kerül sor az Orosz Kulturális Központban.
Tovább >>>
Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában
2019-05-13
2019. május 20–21-én kerül sor a Ruszisztikai Központ 12. nemzetközi ruszisztikai konferenciájára "Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában: a történeti forrás és interpretációja" címmel.
Tovább >>>
Jekatyerinburg, tavaszi iskola
2019-05-13
A 2019-es tavaszi iskola sem múlhatott el magyar diákok részvétele nélkül az Urali Föderatív Egyetem szervezésében, Jekatyerinburgban. Aki eddig részt vett ezen az eseményen, az örökre a szívéve zárta a várost és az egyetem történeti karát. Így történt idén is. Erről tanúskodik Bencze András történész hallgató beszámolója.
Tovább >>>
Színház az egész világ?
2019-05-12
A Fortocska Galéria kiállítási portfóliója most vált nagykorúvá, a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tíz éves évfordulóján, a jubileumi X. Ruszisztikai Napokon, hiszen megnyílt benne a tizennyolcadik kiállítás, amely az oroszországi színházkultúra 16 emblematikus intézménye előtt tiszteleg.
Tovább >>>
Az első ruszisztikai kocsmakvíz
2019-05-10

2019. május 9-én zajlott le a „Május a kabinet hónapja” programsorozat hetedik, és a Ruszisztikai Napok utolsó előtti programja, az első ruszisztikai kocsmakvíz. A brit eredetű játékforma mára Magyarországon is gyökeret vert, sőt bajnokság is zajlik hétről hétre hazánk (és a környező országok) mintegy harminc városában.

Tovább >>>