Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Solaris, Tarkovszkij, filmklub
2019-02-14
2019. február 13-án egy elementáris erejű és súlyos létkérdéseket érintő alkotás vetítésével indult a Ruszisztikás Filmklub: Andrej Tarkovszkij 1972-ben bemutatott Solaris című filmjét néztük meg telt házzal.


A filmet Farkas Ádám doktorandusz választotta be a programba, így ő vezette fel a vetítést, sok érdekes adalékkal segítve a ráhangolódást. Erre szükség volt, mert a film ritmusa nagyon eltér attól, amihez a mai közönség hozzá van szokva. Az egyik fiatal néző ezt így fogalmazta meg frappánsan: „Az első hetven percben lementem alfába. Aztán ráéreztem a film ízére, és nagyon, nagyon tetszett. Még egyszer meg fogom nézni. És a regényt is elolvasom.”

A lassan hömpölygő, vizuálisan nagyon erős alkotás nem hordozza magán a látványos sci-fik jellegzetes formai jegyeit, leszámítva talán azt, hogy (majdnem) az egész történet egy űrállomáson játszódik. Talán éppen emiatt nem tetszett Stanislaw Lemnek, az eredeti regény szerzőjének. Andrej Tarkovszkijt, a rendezőt azonban a Solaris történetében nem a műfaji sajátosságok, hanem az a gondolati mag ragadta meg, hogy vajon lehet-e normális életet élni, ha az ember tele van bűntudattal és lelkiismeret furdalással korábbi tettei és gondolatai miatt. Tehát végső soron a Solaris film változata egy nagyon letisztult szembenézés-történet, sok olyan „üresjárattal”, ahol a nézőnek nincs más dolga, mint gondolkoznia a látottakon. A film nem kínál fel válaszokat vagy feloldozást, hanem egy izgalmas kérdőjellel zárja le önmagát: az utolsó képsorok megkérdőjelezik azt a narratívát, amiben a film egészen addig haladt.

A film hatása hosszan tartó, ha valaki magába engedi, akkor életre szóló élményt jelenthet.


  

<<< Vissza a hírekhez


  

Éljen a Nemzetközi Nőnap!
2019-03-07
Kacsintva egyet az orosz szokások irányába is, szeretettel köszöntünk minden kedves nőt - kicsit és nagyot, ismeretlent és ismerőst - március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon!
Tovább >>>
Hotel a Halott Alpinistához
2019-03-06
2019. március 13-án 18 órakor egy 1979-es szovjet sci-fi vetítésével folytatódik a Ruszisztikai Filmklub. A "Hotel a Halott Alpinistához" izgalmas és egy kicsit borzongató krimi. Senkit ne riasszon el, hogy 13-án vetítjük! Várjuk régi és új nézőinket!
Tovább >>>
Címlapon a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár
2019-03-04
A Bécsben megjelenő Rosszijszkij Kurjer márciusi számának címlapsztorija a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tizedik születésnapja előtt tiszteleg.
Tovább >>>
Geréb Anna filmesztéta közkívánatra ismét előadást tartott az orosz némafilmről
2019-03-04

2019. február 28-án Geréb Anna filmesztéta „A nagy sztárpáros – Vera Holodnaja és Ivan Mozzsuhin, az I. világháború előtti orosz némafilm koronázatlan királynője és királya” címmel tartott izgalmas előadást a mintegy 30 fős közönségnek.

Tovább >>>
Pörgött a pirogszámláló a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár 10. születésnapján
2019-02-26
A híres orosz vendégszeretet hagyományait követve, 2019. február 25-én, pontban a kabinet megnyitásának 10. évfordulóján bölcsészkar-szerte elébe mentünk a potenciális vendégeknek, és piroggal és ajándékkártyákkal kedveskedtünk nekik.
Tovább >>>