Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Tamara Blum, a bécsi BFI Gazdasági Egyetem professzora Budapesten
2019-02-18
2019. február 15-én 14.00–18.00 óra között Tamara Blum professzor, a bécsi BFI Gazdasági Egyetem orosz nyelvi lektorátusának vezetője mesterkurzust tartott az ELTE BTK Ruszisztikai Központjában, orosztanárok részére.

A programot a Magyarországi Orosz Nyelv- és Irodalomtanárok Egyesülete (VAPRJAL) szervezte meg a Ruszisztikai Központ közreműködésével.
Tamara Blum több mint 40 éve tanít orosz nyelvet nem orosz anyanyelvűeknek. Szakmai pályáját Vlagyimirben kezdte, ahol élete első csoportját részképzésen lévő orosz szakos magyar hallgatók alkották. A mai napig élnek benne azok a csodálatos élmények, amelyek ehhez az első tapasztalatához fűződnek, és azóta is különös szeretettel viseltetik a magyar diákok iránt.

A mostani mesterkurzuson Tamara Blum bemutatta „Puty k uszpehu” című, két részes tankönyvcsaládját, amely kifejezetten olyan oktatási helyzetre lett kifejlesztve, amikor nem szláv anyanyelvű hallgatók nem anyanyelvi közegben tanulnak oroszul, heti egyszer vagy kétszer másfél órában. Vagyis a Magyarországon egyetemi közegben oroszul tanulók is kifejezetten célcsoportjai a kiadványnak. Tamara Blum a kéziratokat mintegy tíz éven át fejlesztgette és tesztelte kollégáival Bécsben. Sok finomítás után, a Magyarországon is legendás nyelvész-nyelvtanár Szerafima Havronyina javaslatára döntött úgy, hogy mindenki számára hozzáférhető nyelvkönyvvé fejleszti az anyagot.

A budapesti mesterkurzus résztvevői nem csak általános javaslatokat kaptak a tankönyv használatához, hanem közösen a szerzővel kibontották a 7. lecke anyagának metodikai lehetőségeit.

Tamara Blum professzor karizmatikus, magával ragadó személyiség, aki valószínűleg bármilyen tankönyvből jól tanítana. Mégis szükség van jó tankönyvekre – mondja a professzor asszony – hiszen segítenek abban, hogy jobban menjen a tantermi munka. A „Puty k uszpehu” kitűnő példa erre.


  

<<< Vissza a hírekhez


  

A mai orosz nyelv és oktatásának kihívásai - konferencia az Orosz Kulturális Központban
2019-05-15
2019. május 17–18-án a Budapesti Orosz Kulturális Központ és az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központja szervezésében ismét tudományos-módszertani konferenciára kerül sor az Orosz Kulturális Központban.
Tovább >>>
Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában
2019-05-13
2019. május 20–21-én kerül sor a Ruszisztikai Központ 12. nemzetközi ruszisztikai konferenciájára "Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában: a történeti forrás és interpretációja" címmel.
Tovább >>>
Jekatyerinburg, tavaszi iskola
2019-05-13
A 2019-es tavaszi iskola sem múlhatott el magyar diákok részvétele nélkül az Urali Föderatív Egyetem szervezésében, Jekatyerinburgban. Aki eddig részt vett ezen az eseményen, az örökre a szívéve zárta a várost és az egyetem történeti karát. Így történt idén is. Erről tanúskodik Bencze András történész hallgató beszámolója.
Tovább >>>
Színház az egész világ?
2019-05-12
A Fortocska Galéria kiállítási portfóliója most vált nagykorúvá, a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tíz éves évfordulóján, a jubileumi X. Ruszisztikai Napokon, hiszen megnyílt benne a tizennyolcadik kiállítás, amely az oroszországi színházkultúra 16 emblematikus intézménye előtt tiszteleg.
Tovább >>>
Az első ruszisztikai kocsmakvíz
2019-05-10

2019. május 9-én zajlott le a „Május a kabinet hónapja” programsorozat hetedik, és a Ruszisztikai Napok utolsó előtti programja, az első ruszisztikai kocsmakvíz. A brit eredetű játékforma mára Magyarországon is gyökeret vert, sőt bajnokság is zajlik hétről hétre hazánk (és a környező országok) mintegy harminc városában.

Tovább >>>