Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
„A gyöngy azé, aki megműveli!” A Pesti Színház Bíborsziget című előadása
2019-02-07
2019. februári 5-én elérkezett a Színház Évéhez kapcsolódó rendezvénysorozatunk második estéje: oktatók, kollégák és hallgatók együtt látogatták meg a Pesti Színházat, hogy megtekintsék Mihail Bulgakov Bíborsziget című darabjának bizonyos mértékig átírt változatát.

A műsor kis késéssel kezdődött, ugyanis az egyik színész, Varju Kálmán az utolsó pillanatban lebetegedett, s maga a rendező, Hegedűs D. Géza vállalta magára, hogy egy szövegkönyv segítségével beugrik a helyére. A szerepcsere tulajdonképpen nem billentette ki az előadást az egyensúlyából, hiszen egyébként is dominált benne a színházi próbafolyamat elejére jellemző káosz és fejetlenség. Talán ez volt a legmarkánsabb különbség Bulgakov eredeti darabjához képest: míg ott a színházi próba megkezdése és a cenzor érkezése csupán keretbe foglal egy a forradalom történetét fricskával parafrazáló előadást, addig Hegedűs D. Géza rendezésében a főszereplő maga a társulat, aminek tagjai az új darab főpróbáján csetlenek-botlanak, ripacskodnak, próbálkoznak megformálni az új szerepet.

Kis csoportunk tagjait megosztotta az előadás, de annyiban mindenki egyetértett, hogy az eddig számunkra ismeretlen Bulgakov-darabbal érdemes lesz a jövőben közelebbi ismeretségbe kerülni, már csak azért is, hogy nyomára jussunk a darabban olyan erős történelmi áthallások eredetijeinek.

Márciusban a Radnóti Színház és Alekszandr Osztrovszkij következik. Aki szeretne csatlakozni a színház-odüsszeiához, jelentkezzen a ruszisztika@btk.elte.hu címen.

                                                             Mészáros Zsófia


Egy alternatív hang (Gyimesi Zsuzsanna):

"Mihail Bulgakov 1927-ben írta a Bíborsziget című darabot, amit 1928-ban mutattak be Moszkvában. Mindössze fél évig volt műsoron – igaz, hogy ezalatt több mint 60 előadást megért –, a legközelebbi színrevitelre Oroszországban azonban csak 60 év múlva, 1988-ban került sor. Beteljesítette önmaga jóslatát a színdarab, hiszen arról szól, hogy betiltják a Bíborsziget című előadást.

A bohózatban sok a fricska a szovjet hatalom furcsaságaival, az irodalmi élet és a cenzúra nevetséges működésével kapcsolatban, így inkább az a meglepő, hogy egyáltalán bemutathatták az 1920-as évek végén. Mára azonban a darab elvesztette erejét és ezen nem segített Hegedűs D. Géza igyekezete sem, hogy aktualizálja az áthallásokat. Inkább egyfajta nosztalgia érződött az előadásban azok után az idők után, amikor még merésznek számítottak a mű poénjai. A színészi játék, a díszletek és a jelmezek is porosak voltak. Egyedül a színpadi mozgás vitt egy kis kortárs dinamikát az előadásba. Annak ellenére, hogy láthatóan a közönség nagy részét megnyerte magának a produkció, a Ruszisztikai Központ színházi listáján inkább csak az „ezt is láttuk” rubrikába fog bekerülni."
                                                                                                               
                                                                                                         

  

<<< Vissza a hírekhez


  

A mai orosz nyelv és oktatásának kihívásai - konferencia az Orosz Kulturális Központban
2019-05-15
2019. május 17–18-án a Budapesti Orosz Kulturális Központ és az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központja szervezésében ismét tudományos-módszertani konferenciára kerül sor az Orosz Kulturális Központban.
Tovább >>>
Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában
2019-05-13
2019. május 20–21-én kerül sor a Ruszisztikai Központ 12. nemzetközi ruszisztikai konferenciájára "Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában: a történeti forrás és interpretációja" címmel.
Tovább >>>
Jekatyerinburg, tavaszi iskola
2019-05-13
A 2019-es tavaszi iskola sem múlhatott el magyar diákok részvétele nélkül az Urali Föderatív Egyetem szervezésében, Jekatyerinburgban. Aki eddig részt vett ezen az eseményen, az örökre a szívéve zárta a várost és az egyetem történeti karát. Így történt idén is. Erről tanúskodik Bencze András történész hallgató beszámolója.
Tovább >>>
Színház az egész világ?
2019-05-12
A Fortocska Galéria kiállítási portfóliója most vált nagykorúvá, a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tíz éves évfordulóján, a jubileumi X. Ruszisztikai Napokon, hiszen megnyílt benne a tizennyolcadik kiállítás, amely az oroszországi színházkultúra 16 emblematikus intézménye előtt tiszteleg.
Tovább >>>
Az első ruszisztikai kocsmakvíz
2019-05-10

2019. május 9-én zajlott le a „Május a kabinet hónapja” programsorozat hetedik, és a Ruszisztikai Napok utolsó előtti programja, az első ruszisztikai kocsmakvíz. A brit eredetű játékforma mára Magyarországon is gyökeret vert, sőt bajnokság is zajlik hétről hétre hazánk (és a környező országok) mintegy harminc városában.

Tovább >>>