Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Vidám dalok Tatyjána napján
2019-01-25
A Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság 2019. január 24-én „Szilaj húrokon” címmel derűvel teli Viszockij-emlékestet rendezett, melyet meglepetésként Tatyjána-napi vetélkedővel fűszerezett.

Vlagyimir Viszockij tavaly töltötte volna be 80. évét. Így aztán 2018 Viszockij-emlékévvé avanzsált Oroszországban, de még Magyarországon is. Viczai Péter Viszockij-kutató idézte fel az év legjelentősebb eseményeit. Beszélt a hazánkban megjelent, Viszockij művészetéhez kapcsolódó kötetekről, köztük saját, Gennagyij Nord, avagy az „ismeretlen Viszockij” – Versek, dalok, anekdoták című művéről, melynek hazai bemutatói alkották a magyarországi emlékév gerincét. Egy különc orosz üzletember projektjéről is mesélt, aki az eldugott Gorohovec-faluból igazi Viszockij-landet varázsolt, amely 2018-ban egy a bárd mellszobrát körülvevő, zenélő, színes, Viszockij-dalokra táncoló szökőkúttal egészült ki.

Ezután az elméleti kérdésekről áttértünk a gyakorlatra. Sipos Mihály előadóművész „Vidám Viszockij – szilaj húrokon”címmel tartott nekünk koncertet a bárd dalaiból orosz és magyar nyelven (utóbbi esetben Sipos Mihály saját fordításában). Sipos rengeteg humorral és érzékenységgel közelítette meg az olyan klasszikusokat, mint a Mentsétek meg lelkeinket, A zsiráf, vagy a Rendőri protokoll. Utóbbi előadásához a filmesztéta Geréb Anna statisztált viharos sikerrel.

Végül, mivel az emlékest éppen Tatyjána napjának előestéjére volt meghirdetve, a Magyar-Orosz Baráti Társaság és a Ruszisztikai Központ jelenlévő munkatársai és hallgatói együtt emlékeztek meg a ma már az oroszországi egyetemisták napjaként aposztrofált ünnepnapról. Thuróczy Lászlóné Marina mesélt nekünk az ünnep és a hozzá kapcsolódó szokások eredetéről, majd kvíz segítségével tesztelhettük is frissen szerzett ismereteinket.

A remek program, a remek dalok és a remek előadás garanciát jelentettek a hallgatóság határtalan jókedvére.  

<<< Vissza a hírekhez


  

Tamara Blum, a bécsi BFI Gazdasági Egyetem professzora Budapesten
2019-02-18
2019. február 15-én 14.00–18.00 óra között Tamara Blum professzor, a bécsi BFI Gazdasági Egyetem orosz nyelvi lektorátusának vezetője mesterkurzust tartott az ELTE BTK Ruszisztikai Központjában, orosztanárok részére.
Tovább >>>
Nyílt nap a Ruszisztika mesterszakon
2019-02-09
2019. február 7-én 14 órakor került sor a Ruszisztika mesterszak hagyományos nyílt napjára, melynek célja, hogy az alapszakos hallgatók bepillantás nyerjenek a képzés struktúrájába és mindennapjaiba.
Tovább >>>
Műfordító legenda a Ruszisztikai Központban
2019-02-08
2019. február 6-án Galgóczy Árpád, Puskin-emlékéremmel kitüntetett József Attila-díjas író és legendás műfordító járt a Ruszisztikai Központban a Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság és a Központ közös szervezésében.
Tovább >>>
„A gyöngy azé, aki megműveli!” A Pesti Színház Bíborsziget című előadása
2019-02-07
2019. februári 5-én elérkezett a Színház Évéhez kapcsolódó rendezvénysorozatunk második estéje: oktatók, kollégák és hallgatók együtt látogatták meg a Pesti Színházat, hogy megtekintsék Mihail Bulgakov Bíborsziget című darabjának bizonyos mértékig átírt változatát.
Tovább >>>
Rövid számvetés, 2018, Ruszisztikai Központ
2019-02-05
Az ELTE BTK 2018-as kiválósági beszámolójának fontos részét képezte a Ruszisztikai Központ tevékenységéről szóló rövid összefoglaló. Kicsi a bors, de erős!
Tovább >>>