Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Rövid számvetés, 2018, Ruszisztikai Központ
2019-02-05
Az ELTE BTK 2018-as kiválósági beszámolójának fontos részét képezte a Ruszisztikai Központ tevékenységéről szóló rövid összefoglaló. Kicsi a bors, de erős!

A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ 2018-as tevékenységének rövid leltára

A központ és a kabinet életében a 2016-os és 2017-es évekhez hasonló intenzitású periódusnak bizonyult 2018 is. Ez nagyságrendileg azt jelenti, hogy mintegy 350 program zajlott le a Ruszisztikai Kabinetben, amelyeken összesen több mint 3.500 látogató fordult meg. A virtuális térben mintegy 150 magyar nyelvű híradásban szerepelt a Ruszisztikai Központ, és nagyjából ugyanennyi orosz nyelvű megjelenésünk is volt.

Kilencedik évadát zárták az úgynevezett „Metodikai szombatok” – az orosztanároknak szóló módszertani továbbképzések, amelyek nyolc alkalommal kerültek megrendezésre, átlagosan 25 fő részvételével - főleg Budapestről, illetve 20%-ban vidéki városokból.

Második évét zárta a Ruszisztikás Filmklub, egy tavaszi (öt alkotás) és egy őszi (három alkotás) vetítéssorozattal. Júliusban „A kortárs orosz film nyári csemegéi” címmel további négy filmet vetítettünk, szakmai felvezetéssel és záró beszélgetéssel. 2018-ban először a Rövidfilm Napja elnevezésű nemzetközi projekt vetítőhelyekén is funkcionáltunk.

Tizenkettedik alkalommal hirdettük meg „Az Év Oroszdolgozata” című országos pályázatot egyetemistáknak, amelynek eredményhirdetésére hagyományosan december elején került sor. Partnerei voltunk a szentpétervári Herzen Egyetem nemzetközi kulturális együttműködéseket serkentő pályázatának, amelynek eredményeként hat ELTE BTK-s hallgatót sikerült kiutaztatni Szentpétervárra teljesen ingyen. A jekatyerinburgi Urali Föderatív Egyetemmel együttműködve hat ruszisztika mesterszakos hallgatót sikerült kiküldeni Jekatyerinburgba rövid tanulmányútra. Egy doktoranduszt sikerült delegálni az Eurázsiai Nemzetközi Képzési Fórumra Orenburgba. Egy hallgatót sikerült három hónapos gyakornoki helyhez juttatni Moszkvában a Lomonoszov Egyetemen. Két hallgatót tudtunk delegálni a X. Nemzetközi Várnai Szakmódszertani Kurzusra.

Négy ízben láttunk vendégül vendégelőadót: Wendy Z. Goldman (Carnegie Mellon University), Oxana Yakimenko (Szentpétervári Állami Egyetem), Julia Ruszina (URFU, Jekatyerinburg), Dmitrij Kozlov (Irkutszki Állami Egyetem).

A IX. Ruszisztikai Napok keretében kilenc különleges programot tartottunk. A legmagasabb rangú a nagyköveti kerekasztal volt, ahol öt korábbi oroszországi nagykövetünk ült le egy asztal mellé.

Nyolcadik alkalommal vettünk részt a Kutatók Éjszakája akcióban tíz részprogrammal, összességében mintegy száz látogató részvételével. Az idei év formabontó újdonsága egy történelmi szabadulószoba volt.

Tizedik alkalommal rendeztünk Ruszisztikás nyílt napot februárban, illetve ruszisztikás pikniket júniusban és ruszisztikás beavató programokat szeptemberben.

Öt nemzetközi konferenciában vettünk részt társszervezőként, ezek közül háromnak a helyszínt is mi biztosítottuk. Nagyságrendileg minimum tíz tudományos kerekasztal beszélgetést, illetve szimpóziumot tartottunk.

A Központ három kötet szerkesztését és kiadását végezte el (ebből egy monográfia, egy konferenciakötet, egy születésnapi kötet). Munkatársaink, Gyóni Gábor (2018 májusig a központ munkatársa) , Mészáros Zsófia (2018 májustól a központ munkatársa), Szaniszló Orsolya, Gyimesi Zsuzsanna összesen hat különböző tudományos kötetben publikált összesen minimum 12 tanulmányt és minimum nyolc konferenciaelőadással szerepelt hazai, illetve nemzetközi porondon.

  

<<< Vissza a hírekhez


  

A Russel-Einstein Manifesztum filmes utórezgése
2019-04-18
A hidegháború idején, 1955. július 9-én Bertrand Russel matematikus, filozófus, író a világ vezetőit manifesztumban kérte, hogy igyekezzenek békés úton rendezni konfliktusaikat, nehogy az egész világ belepusztuljon egy esetleges atomháborús konfliktuskezelésbe. Mert hogy abból mi lenne…
Tovább >>>
A BASEES 2019-es cambridge-i konferenciáján a Ruszisztikai Központ egy teljes panellal képviseltette magát
2019-04-17

2019. április 12–14-én került sor a brit szlavisták társaságának idei éves nemzetközi konferenciájára, hagyományosan Cambridge-ben. Az ELTE Ruszisztikai Központjának kutatói és a ruszisztikai doktori program két doktorandusza által összeállított szekció a személyes és a nyilvános identitások szövevényét vizsgálta különböző történelmi kontextusokban, különböző forrástípusok tükrében.

Tovább >>>
Nagy helyesírási verseny orosz nyelvből
2019-04-15
2019. április 13-án szombaton lezajlott az egész világon ugyanabban az időpontban megrendezésre kerülő orosz helyesírási verseny. Idén 16. alkalommal rendezte meg az akciót az Orosz Föderáció, mintegy 150 helyszínen, a világ 81 országában.
Tovább >>>
A halott ember levelei
2019-04-11
2019. április 17-én 18 órától "A halott ember levelei" című film vetítésével folytatódik a Ruszisztikai Filmklub. Igazi filmcsemegével lesz dolgunk. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>
A magyar-orosz űrkutatási együttműködésről az Űrhajózás Világnapján
2019-04-10

2019. április 6-án délelőtt 10-kor a Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság és az ELTE Ruszisztikai Központja közösen emlékezett meg az Űrhajózás Világnapjáról. Stílszerűen a magyar-orosz űrkutatási együttműködésről hallhatunk két előadást is, méghozzá igazi űrkutatóktól.

Tovább >>>