Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Bensőséges évbúcsúztató rövidfilmek társaságában
2018-12-20

December 21-én délután négy órakor népes csoport gyűlt össze a Ruszisztikai Kabinetben, hogy egy munkával és élményekkel teli évet búcsúztassanak a 2017-18-as évek legjobb oroszországi rövidfilmjeinek társaságában.

„A rövidfilm napja” oroszországi és Oroszország határain is túlterjedő, ötödik éve folyó programsorozat főszervezői (az Oroszországi Kinematográfusok Szövetsége és annak Ifjúsági Központja, a Roszkultcentr, a Nemzeti Alapítvány a Jogtulajdonosok Támogatására, valamint a CANON) első alkalommal keresték meg a Ruszisztikai Központot azzal a javaslatukkal, hogy biztosítsunk teret az általuk összegyűjtött rövidfilm-almanachok levetítésére. Az ajánlat visszautasíthatatlannak bizonyult, s az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért társszervezésével két tematikus blokk vetítését hirdettük meg.

Az első blokk a Fesztiválsikerek. „Egy mindenki ellen” címet viselte, és négy rövidfilmet vonultatott fel.Az alkotásoknak több közös nevezője is volt: a hit kérdésének kritikus vizsgálata, a már-már abszurdba hajló megközelítés, a fantasztikum megjelenítése, valamint az egyén szembenállása a társadalommal vagy egy magasabb rendű erővel. A ciklus cementje a humor volt. Egy-egy film végén spontán taps is felcsattant.

A második blokk, a Családi program. „Apák és fiúk” alkotásai tulajdonképpen mind a szülő-gyermek viszony dinamikáját vizsgálták. Az összeállítás színvonala kevésbé volt egyenletes, mint az első rövidfilm-válogatásé, mégis mindenki találhatott egy-egy elgondolkodtató momentumot a családon belüli konfliktusokról és a harmónia felé törekvésről. Karácsony előtt jól esett belefeledkezni azokba az alkotásokba, amelyek a generációs konfliktusok megoldódását ábrázolták.

A program igazi „közönségsiker” volt. A rövidfilm műfajilag rendkívül alkalmas arra, hogy egy-egy meghatározott problematikára fókuszálva, feszes tempójával 20-30 percre teljesen lebilincselje a hallgatóságot. Nálunk is ez történt: a közönség szinte együtt lélegzetta filmek ritmusára. A szünetekben pedig sütemények, pattogatott kukorica és tea mellett összeverődött társaságok beszélgettek el a filmekről és az előttünk álló újabb évről.

                                                                                                                                Mészáros Zsófia
  

<<< Vissza a hírekhez


  

No, megállj csak - egy kis ó-újév köszöntésre
2019-01-17
2019 első színes rendezvénye a Ruszisztikai Központban az orosz ó-újév köszöntése volt, ahol egy jelentős születésnapot is ünnepeltünk: 50 éve került bemutatásra a No, megállj csak! című rajzfilm első, kísérleti része.
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 január
2019-01-16
2019 első, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. január 26-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
50 éves az orosz Tom és Jerry
2019-01-08
Már 50 éves a No, megállj csak! című szovjet akció-rajzfilm sorozat. Gyertek, nézzünk meg együtt néhány epizódot január 14-én 17 órától!
Tovább >>>
Bensőséges évbúcsúztató rövidfilmek társaságában
2018-12-20

December 21-én délután négy órakor népes csoport gyűlt össze a Ruszisztikai Kabinetben, hogy egy munkával és élményekkel teli évet búcsúztassanak a 2017-18-as évek legjobb oroszországi rövidfilmjeinek társaságában.

Tovább >>>
Közművelődési expedíció helyszíne Budapest és a Ruszisztikai Központ
2018-12-17
Az "Oroszország – a lehetőségek hazája" című kelet-közép-európai pályázat 6 magyar győztese,  a szentpétervári Herzen Egyetem önkéntes központjának vezetői és két hallgatója, valamint a Pszkovi Egyetem négy diákja Budapestre érkezett, hogy négy, Szentpéterváron együtt eltöltött nap után itt folytassák expedíciójukat.
Tovább >>>