Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
A Szekszárdi Garay János Gimnázium tanulói felpezsdítették az életet a Ruszisztikán
2018-11-21
2018. november 21-én a Ruszisztikai Központot szó szerint megtöltötte a Szekszárdi Garay János Gimnázium orosz tagozatos tanulóinak csoportja, Nagy László tanár úr szervezésében és vezetésével. A látogatás célja a diákok orosz nyelv és kultúra iránti érdeklődésének fenntartása és esetleges továbbtanulási perspektívák megcsillantása volt.

A Trefort-kerttel való megismerkedés után a diákok megkóstolták a kvászt és kipróbálták, milyen dolog egy szűk folyosón lökdösődni. A Ruszisztikai Központ működésével való barátkozás után négy csoportra váltak szét és megkezdték a versenyfutást az idővel: négyszer 30 perc alatt ki kellett szabadulniuk a ruszisztikás szabaduló szobából, ki kellett nyomozniuk, merre járt Alisza, meg kellett fejteniük egy kvízt 16, jubiláló orosz személyiséggel kapcsolatban és színes tablót kellett készíteniük retró orosz képeslapok felhasználásával az élet nagy körforgásáról.

A szervezők (Igari Léna, Mészáros Zsófia, Szabó Viktor, Szaniszló Orsolya és e sorok szerzője) legalább annyira jól érezték magukat, mint a diákok és kísérőtanáraik. Ugyanis nem csak a feladatok elvégzése, hanem a feladatokat végzők szemlélése is sok örömet és vidámságot okozott. Nagy László tanár urat minden dicséret megilleti, mert valamennyi diákja fantasztikus partnernek bizonyult a művelődéstörténeti és nyelvi játékokhoz, ami hosszú és kiemelkedő minőségű pedagógiai munkáról tanúskodik. És ezt nem csak az alapján lehet lemérni, hogy a Szekszárdi Garay János Gimnázium orosz nyelvet választó tanulói szinte valamennyien eljutnak B2-es nyelvi szintre az érettségiig, hanem azon is, ahogyan egy ilyen rendhagyó nap programjain részt vesznek.

Természetesen készült egy csoportkép a Ruszisztikai Központ nyírfájánál a bölcsészkar udvarán és sok kiscsoportos fotó a matrjoska paravánnál a Ruszisztikai Kabinetben. Konfétka, bublik és vajaskenyér segítette a fizikai teljesítőképesség fenntartását. De a leghatékonyabb akkumulátornak mégiscsak a motiváltság, jókedv és elkötelezettség bizonyult.
  

<<< Vissza a hírekhez


  

A mai orosz nyelv és oktatásának kihívásai - konferencia az Orosz Kulturális Központban
2019-05-15
2019. május 17–18-án a Budapesti Orosz Kulturális Központ és az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központja szervezésében ismét tudományos-módszertani konferenciára kerül sor az Orosz Kulturális Központban.
Tovább >>>
Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában
2019-05-13
2019. május 20–21-én kerül sor a Ruszisztikai Központ 12. nemzetközi ruszisztikai konferenciájára "Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában: a történeti forrás és interpretációja" címmel.
Tovább >>>
Jekatyerinburg, tavaszi iskola
2019-05-13
A 2019-es tavaszi iskola sem múlhatott el magyar diákok részvétele nélkül az Urali Föderatív Egyetem szervezésében, Jekatyerinburgban. Aki eddig részt vett ezen az eseményen, az örökre a szívéve zárta a várost és az egyetem történeti karát. Így történt idén is. Erről tanúskodik Bencze András történész hallgató beszámolója.
Tovább >>>
Színház az egész világ?
2019-05-12
A Fortocska Galéria kiállítási portfóliója most vált nagykorúvá, a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tíz éves évfordulóján, a jubileumi X. Ruszisztikai Napokon, hiszen megnyílt benne a tizennyolcadik kiállítás, amely az oroszországi színházkultúra 16 emblematikus intézménye előtt tiszteleg.
Tovább >>>
Az első ruszisztikai kocsmakvíz
2019-05-10

2019. május 9-én zajlott le a „Május a kabinet hónapja” programsorozat hetedik, és a Ruszisztikai Napok utolsó előtti programja, az első ruszisztikai kocsmakvíz. A brit eredetű játékforma mára Magyarországon is gyökeret vert, sőt bajnokság is zajlik hétről hétre hazánk (és a környező országok) mintegy harminc városában.

Tovább >>>