Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
A Szekszárdi Garay János Gimnázium tanulói felpezsdítették az életet a Ruszisztikán
2018-11-21
2018. november 21-én a Ruszisztikai Központot szó szerint megtöltötte a Szekszárdi Garay János Gimnázium orosz tagozatos tanulóinak csoportja, Nagy László tanár úr szervezésében és vezetésével. A látogatás célja a diákok orosz nyelv és kultúra iránti érdeklődésének fenntartása és esetleges továbbtanulási perspektívák megcsillantása volt.

A Trefort-kerttel való megismerkedés után a diákok megkóstolták a kvászt és kipróbálták, milyen dolog egy szűk folyosón lökdösődni. A Ruszisztikai Központ működésével való barátkozás után négy csoportra váltak szét és megkezdték a versenyfutást az idővel: négyszer 30 perc alatt ki kellett szabadulniuk a ruszisztikás szabaduló szobából, ki kellett nyomozniuk, merre járt Alisza, meg kellett fejteniük egy kvízt 16, jubiláló orosz személyiséggel kapcsolatban és színes tablót kellett készíteniük retró orosz képeslapok felhasználásával az élet nagy körforgásáról.

A szervezők (Igari Léna, Mészáros Zsófia, Szabó Viktor, Szaniszló Orsolya és e sorok szerzője) legalább annyira jól érezték magukat, mint a diákok és kísérőtanáraik. Ugyanis nem csak a feladatok elvégzése, hanem a feladatokat végzők szemlélése is sok örömet és vidámságot okozott. Nagy László tanár urat minden dicséret megilleti, mert valamennyi diákja fantasztikus partnernek bizonyult a művelődéstörténeti és nyelvi játékokhoz, ami hosszú és kiemelkedő minőségű pedagógiai munkáról tanúskodik. És ezt nem csak az alapján lehet lemérni, hogy a Szekszárdi Garay János Gimnázium orosz nyelvet választó tanulói szinte valamennyien eljutnak B2-es nyelvi szintre az érettségiig, hanem azon is, ahogyan egy ilyen rendhagyó nap programjain részt vesznek.

Természetesen készült egy csoportkép a Ruszisztikai Központ nyírfájánál a bölcsészkar udvarán és sok kiscsoportos fotó a matrjoska paravánnál a Ruszisztikai Kabinetben. Konfétka, bublik és vajaskenyér segítette a fizikai teljesítőképesség fenntartását. De a leghatékonyabb akkumulátornak mégiscsak a motiváltság, jókedv és elkötelezettség bizonyult.
  

<<< Vissza a hírekhez


  

Éljen a Nemzetközi Nőnap!
2019-03-07
Kacsintva egyet az orosz szokások irányába is, szeretettel köszöntünk minden kedves nőt - kicsit és nagyot, ismeretlent és ismerőst - március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon!
Tovább >>>
Hotel a Halott Alpinistához
2019-03-06
2019. március 13-án 18 órakor egy 1979-es szovjet sci-fi vetítésével folytatódik a Ruszisztikai Filmklub. A "Hotel a Halott Alpinistához" izgalmas és egy kicsit borzongató krimi. Senkit ne riasszon el, hogy 13-án vetítjük! Várjuk régi és új nézőinket!
Tovább >>>
Címlapon a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár
2019-03-04
A Bécsben megjelenő Rosszijszkij Kurjer márciusi számának címlapsztorija a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tizedik születésnapja előtt tiszteleg.
Tovább >>>
Geréb Anna filmesztéta közkívánatra ismét előadást tartott az orosz némafilmről
2019-03-04

2019. február 28-án Geréb Anna filmesztéta „A nagy sztárpáros – Vera Holodnaja és Ivan Mozzsuhin, az I. világháború előtti orosz némafilm koronázatlan királynője és királya” címmel tartott izgalmas előadást a mintegy 30 fős közönségnek.

Tovább >>>
Pörgött a pirogszámláló a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár 10. születésnapján
2019-02-26
A híres orosz vendégszeretet hagyományait követve, 2019. február 25-én, pontban a kabinet megnyitásának 10. évfordulóján bölcsészkar-szerte elébe mentünk a potenciális vendégeknek, és piroggal és ajándékkártyákkal kedveskedtünk nekik.
Tovább >>>