Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Beszélgetések Oroszországról
2018-11-12
Barátok, kollégák és tanítványok vettek részt Szvák Gyula professzor legújabb könyvének bemutatóján 2018. november 7-én, az ELTE BTK Történeti Intézetének Szekfű Gyula Könyvtárában.

A „Nem lelkendezhetek főállásban” Beszélgetések Oroszországról című, Gyóni Gábor által szerkesztett kötet különlegessége, hogy ezúttal nem Szvák professzor úr írásait olvashatja a nagyközönség, hanem az utóbbi négy évtizedben vele készült interjúkat.

Az eseményt a Gondolat Kiadó képviselője, Bácskai István nyitotta meg, majd az ELTE korábbi rektora, dr. Hudecz Ferenc akadémikus mutatta be a könyvet. Kiemelte azt az érdekes történeti ívet, ami az első, 1979-es, tudományos továbbképzési ösztöndíjas hallgatóval készült beszélgetés, és az utolsó, 2018-as, az ELTE Ruszisztikai Központjának éléről leköszönő professzorral készült interjú között húzódik, s ami nem csupán egy egyéni életutat tükröz, hanem a világtörténelem, a politika és a tudomány megannyi fordulatát is.

Ezután – interjúkötethez illően – Kelen Károly újságíró folytatott beszélgetést Szvák professzor úrral. Az „interjú” igencsak kötetlen volt, hiszen fiatalkori barátok ültek egymás mellett, akik ez alkalommal éppen közönség előtt diskuráltak. Kelen Károly elsősorban arra volt kíváncsi, hogy miként működik jóbarátja szakmai közegben. Még a jelenlévő diákságot is megszólította, és megpróbálta kideríteni, hogy milyen tanár is Szvák professzor úr, de a doktoranduszok szemérmessége miatt csupán annyi derült ki, hogy „jó”. Szó volt még a katonaévekről, moszkvai utazásokról és Oroszország múltjáról-jövőjéről. Aki ennél többre kíváncsi– az járjon utána a frissen megjelent kötetben!

                                                                       Mészáros Zsófia


  

<<< Vissza a hírekhez


  

No, megállj csak - egy kis ó-újév köszöntésre
2019-01-17
2019 első színes rendezvénye a Ruszisztikai Központban az orosz ó-újév köszöntése volt, ahol egy jelentős születésnapot is ünnepeltünk: 50 éve került bemutatásra a No, megállj csak! című rajzfilm első, kísérleti része.
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 január
2019-01-16
2019 első, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. január 26-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
50 éves az orosz Tom és Jerry
2019-01-08
Már 50 éves a No, megállj csak! című szovjet akció-rajzfilm sorozat. Gyertek, nézzünk meg együtt néhány epizódot január 14-én 17 órától!
Tovább >>>
Bensőséges évbúcsúztató rövidfilmek társaságában
2018-12-20

December 21-én délután négy órakor népes csoport gyűlt össze a Ruszisztikai Kabinetben, hogy egy munkával és élményekkel teli évet búcsúztassanak a 2017-18-as évek legjobb oroszországi rövidfilmjeinek társaságában.

Tovább >>>
Közművelődési expedíció helyszíne Budapest és a Ruszisztikai Központ
2018-12-17
Az "Oroszország – a lehetőségek hazája" című kelet-közép-európai pályázat 6 magyar győztese,  a szentpétervári Herzen Egyetem önkéntes központjának vezetői és két hallgatója, valamint a Pszkovi Egyetem négy diákja Budapestre érkezett, hogy négy, Szentpéterváron együtt eltöltött nap után itt folytassák expedíciójukat.
Tovább >>>