Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Beszélgetések Oroszországról
2018-11-12
Barátok, kollégák és tanítványok vettek részt Szvák Gyula professzor legújabb könyvének bemutatóján 2018. november 7-én, az ELTE BTK Történeti Intézetének Szekfű Gyula Könyvtárában.

A „Nem lelkendezhetek főállásban” Beszélgetések Oroszországról című, Gyóni Gábor által szerkesztett kötet különlegessége, hogy ezúttal nem Szvák professzor úr írásait olvashatja a nagyközönség, hanem az utóbbi négy évtizedben vele készült interjúkat.

Az eseményt a Gondolat Kiadó képviselője, Bácskai István nyitotta meg, majd az ELTE korábbi rektora, dr. Hudecz Ferenc akadémikus mutatta be a könyvet. Kiemelte azt az érdekes történeti ívet, ami az első, 1979-es, tudományos továbbképzési ösztöndíjas hallgatóval készült beszélgetés, és az utolsó, 2018-as, az ELTE Ruszisztikai Központjának éléről leköszönő professzorral készült interjú között húzódik, s ami nem csupán egy egyéni életutat tükröz, hanem a világtörténelem, a politika és a tudomány megannyi fordulatát is.

Ezután – interjúkötethez illően – Kelen Károly újságíró folytatott beszélgetést Szvák professzor úrral. Az „interjú” igencsak kötetlen volt, hiszen fiatalkori barátok ültek egymás mellett, akik ez alkalommal éppen közönség előtt diskuráltak. Kelen Károly elsősorban arra volt kíváncsi, hogy miként működik jóbarátja szakmai közegben. Még a jelenlévő diákságot is megszólította, és megpróbálta kideríteni, hogy milyen tanár is Szvák professzor úr, de a doktoranduszok szemérmessége miatt csupán annyi derült ki, hogy „jó”. Szó volt még a katonaévekről, moszkvai utazásokról és Oroszország múltjáról-jövőjéről. Aki ennél többre kíváncsi– az járjon utána a frissen megjelent kötetben!

                                                                       Mészáros Zsófia


  

<<< Vissza a hírekhez


  

A mai orosz nyelv és oktatásának kihívásai - konferencia az Orosz Kulturális Központban
2019-05-15
2019. május 17–18-án a Budapesti Orosz Kulturális Központ és az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központja szervezésében ismét tudományos-módszertani konferenciára kerül sor az Orosz Kulturális Központban.
Tovább >>>
Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában
2019-05-13
2019. május 20–21-én kerül sor a Ruszisztikai Központ 12. nemzetközi ruszisztikai konferenciájára "Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában: a történeti forrás és interpretációja" címmel.
Tovább >>>
Jekatyerinburg, tavaszi iskola
2019-05-13
A 2019-es tavaszi iskola sem múlhatott el magyar diákok részvétele nélkül az Urali Föderatív Egyetem szervezésében, Jekatyerinburgban. Aki eddig részt vett ezen az eseményen, az örökre a szívéve zárta a várost és az egyetem történeti karát. Így történt idén is. Erről tanúskodik Bencze András történész hallgató beszámolója.
Tovább >>>
Színház az egész világ?
2019-05-12
A Fortocska Galéria kiállítási portfóliója most vált nagykorúvá, a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tíz éves évfordulóján, a jubileumi X. Ruszisztikai Napokon, hiszen megnyílt benne a tizennyolcadik kiállítás, amely az oroszországi színházkultúra 16 emblematikus intézménye előtt tiszteleg.
Tovább >>>
Az első ruszisztikai kocsmakvíz
2019-05-10

2019. május 9-én zajlott le a „Május a kabinet hónapja” programsorozat hetedik, és a Ruszisztikai Napok utolsó előtti programja, az első ruszisztikai kocsmakvíz. A brit eredetű játékforma mára Magyarországon is gyökeret vert, sőt bajnokság is zajlik hétről hétre hazánk (és a környező országok) mintegy harminc városában.

Tovább >>>