Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Beszélgetések Oroszországról
2018-11-12
Barátok, kollégák és tanítványok vettek részt Szvák Gyula professzor legújabb könyvének bemutatóján 2018. november 7-én, az ELTE BTK Történeti Intézetének Szekfű Gyula Könyvtárában.

A „Nem lelkendezhetek főállásban” Beszélgetések Oroszországról című, Gyóni Gábor által szerkesztett kötet különlegessége, hogy ezúttal nem Szvák professzor úr írásait olvashatja a nagyközönség, hanem az utóbbi négy évtizedben vele készült interjúkat.

Az eseményt a Gondolat Kiadó képviselője, Bácskai István nyitotta meg, majd az ELTE korábbi rektora, dr. Hudecz Ferenc akadémikus mutatta be a könyvet. Kiemelte azt az érdekes történeti ívet, ami az első, 1979-es, tudományos továbbképzési ösztöndíjas hallgatóval készült beszélgetés, és az utolsó, 2018-as, az ELTE Ruszisztikai Központjának éléről leköszönő professzorral készült interjú között húzódik, s ami nem csupán egy egyéni életutat tükröz, hanem a világtörténelem, a politika és a tudomány megannyi fordulatát is.

Ezután – interjúkötethez illően – Kelen Károly újságíró folytatott beszélgetést Szvák professzor úrral. Az „interjú” igencsak kötetlen volt, hiszen fiatalkori barátok ültek egymás mellett, akik ez alkalommal éppen közönség előtt diskuráltak. Kelen Károly elsősorban arra volt kíváncsi, hogy miként működik jóbarátja szakmai közegben. Még a jelenlévő diákságot is megszólította, és megpróbálta kideríteni, hogy milyen tanár is Szvák professzor úr, de a doktoranduszok szemérmessége miatt csupán annyi derült ki, hogy „jó”. Szó volt még a katonaévekről, moszkvai utazásokról és Oroszország múltjáról-jövőjéről. Aki ennél többre kíváncsi– az járjon utána a frissen megjelent kötetben!

                                                                       Mészáros Zsófia


  

<<< Vissza a hírekhez


  

Éljen a Nemzetközi Nőnap!
2019-03-07
Kacsintva egyet az orosz szokások irányába is, szeretettel köszöntünk minden kedves nőt - kicsit és nagyot, ismeretlent és ismerőst - március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon!
Tovább >>>
Hotel a Halott Alpinistához
2019-03-06
2019. március 13-án 18 órakor egy 1979-es szovjet sci-fi vetítésével folytatódik a Ruszisztikai Filmklub. A "Hotel a Halott Alpinistához" izgalmas és egy kicsit borzongató krimi. Senkit ne riasszon el, hogy 13-án vetítjük! Várjuk régi és új nézőinket!
Tovább >>>
Címlapon a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár
2019-03-04
A Bécsben megjelenő Rosszijszkij Kurjer márciusi számának címlapsztorija a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tizedik születésnapja előtt tiszteleg.
Tovább >>>
Geréb Anna filmesztéta közkívánatra ismét előadást tartott az orosz némafilmről
2019-03-04

2019. február 28-án Geréb Anna filmesztéta „A nagy sztárpáros – Vera Holodnaja és Ivan Mozzsuhin, az I. világháború előtti orosz némafilm koronázatlan királynője és királya” címmel tartott izgalmas előadást a mintegy 30 fős közönségnek.

Tovább >>>
Pörgött a pirogszámláló a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár 10. születésnapján
2019-02-26
A híres orosz vendégszeretet hagyományait követve, 2019. február 25-én, pontban a kabinet megnyitásának 10. évfordulóján bölcsészkar-szerte elébe mentünk a potenciális vendégeknek, és piroggal és ajándékkártyákkal kedveskedtünk nekik.
Tovább >>>