Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Alekszandr Szolzsenyicinre emlékezve
2018-10-17
A Nobel-díjas író, Alekszandr Szolzsenyicin idén decemberben töltené be 100. életévét. Ebből az alkalomból október 11-én a Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság megemlékezést rendezett a Nemzetek Házában.

A beszélgetésen Soproni András, Szolzsenyicin műveinek magyar fordítója, valamint Nanovfszky György rendkívüli és meghatalmazott moszkvai nagykövet, Szolzsenyicin személyes ismerőse vett részt.

Soproni András a „GULAG szigetvilág” című mű keletkezési körülményeiről, tamizdat kiadásairól és a regény magyar nyelvű kiadványairól is beszélt. Felszólalásának szakmailag legérdekesebb része a műfordítás nehézségeiről szólt: a lágernyelv magyarításáról, a mű stilisztikai sokrétűségéről, valamint az orosz – helyenként szintén lágernyelvi – szólásmondások nyelvi átültetéséről.

Nanovfszky György moszkvai nagyköveti éveiről mesélt, amikor kapcsolatokat épített a magyar és orosz nép között, s missziója részeként aktívan kereste a frissen hazatelepült Szolzsenyicin társaságát. Elmesélte, hogy milyen módon sikerült megközelíteni az egyébként zárkózott ember hírében álló írót, s miként vendégelte meg őt és több ország moszkvai nagykövetét a magyar követségen.

A beszélgetés megmozgatta a hallgatóságot, hiszen sokan vannak, akiket a GULAG tematikája személyesen is érint, s így a mai napig hálásak a munkatáborok krónikásának.

                                                                                 Mészáros Zsófia

  

<<< Vissza a hírekhez


  

No, megállj csak - egy kis ó-újév köszöntésre
2019-01-17
2019 első színes rendezvénye a Ruszisztikai Központban az orosz ó-újév köszöntése volt, ahol egy jelentős születésnapot is ünnepeltünk: 50 éve került bemutatásra a No, megállj csak! című rajzfilm első, kísérleti része.
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 január
2019-01-16
2019 első, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. január 26-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
50 éves az orosz Tom és Jerry
2019-01-08
Már 50 éves a No, megállj csak! című szovjet akció-rajzfilm sorozat. Gyertek, nézzünk meg együtt néhány epizódot január 14-én 17 órától!
Tovább >>>
Bensőséges évbúcsúztató rövidfilmek társaságában
2018-12-20

December 21-én délután négy órakor népes csoport gyűlt össze a Ruszisztikai Kabinetben, hogy egy munkával és élményekkel teli évet búcsúztassanak a 2017-18-as évek legjobb oroszországi rövidfilmjeinek társaságában.

Tovább >>>
Közművelődési expedíció helyszíne Budapest és a Ruszisztikai Központ
2018-12-17
Az "Oroszország – a lehetőségek hazája" című kelet-közép-európai pályázat 6 magyar győztese,  a szentpétervári Herzen Egyetem önkéntes központjának vezetői és két hallgatója, valamint a Pszkovi Egyetem négy diákja Budapestre érkezett, hogy négy, Szentpéterváron együtt eltöltött nap után itt folytassák expedíciójukat.
Tovább >>>